O ja, no to jest konkretna zmiana z tymi cudami i ekspansjami premium. Więc po tym co czytam to powinniśmy wszyscy zaobserwować ogromny spadek bazowej wielkości oddziału turniejowego. Chyba, że jest tu coś czego nie piszecie, że ten wpływ zostanie przeniesiony na jakieś inne składowe? @jarq wielkość oddziału nam spadnie, czy będzie niespodizanka i jednak urośnie, albo się nie zmieni? Cuda można budować lub nie więc może pod przykrywką działania dobrego dla graczy zostanie nam dowalony koszt, którego nie da się pominąć?
Polecam każdemu sprawdzić teraz jaki macie bazowy rozmiar oddziału turniejowego, to jest wasz oddział w turnieju na pierwszej prowincji, pierwszej gwiazdce. Zapiszcie sobie i zobaczcie co będzie po zmianach.
Cuda można kasować i budować. Najpierw nie miały wpływu na oddział, potem miały i mnóstwo graczy odeszło lub przestało grać turnieje. Teraz znowu mają nie mieć wpływu. A ekspansje premium teraz mają nie wpływać. Więc wszyscy radośni sobie pobudują i co będzie jak Inno za 2 lata zmieni formułę ekspansje premium będą się liczyły do kosztów? Tylko wiecie co, ekspansji nie skasujesz nie zaorasz. Postawiona i koniec. Ale oni lubią mieszać i zmieniać zdanie co Chwile. A te zmiany mają wpływ na lata strategi i prowadzenia miasta w grze.
Mam nadzieję, że oddziały nam spadną i gra będzie przyjemniejsza dla graczy. Zobaczymy.
Zapraszam do dyskusji.
Nie no co ty, będzie trochę lepiej niż tu - https://pl.forum.elvenar.com/index.php?threads/zmiany-w-rozdziałach-11-14-dyskusja.6985/ (3 posty moje).Czyżby znów dyskusja typu zero kalorii, w której gracze zadają pytania i na żadne z nich nie dostają odpowiedzi?![]()
Co do tego to nie do końca tak, te współczynniki zostały wykasowane z formuły ale za to prawdopodobnie inne współczynniki lub stałe musiały zostać wzmocnione tak żeby nie było bardzo drastycznego spadku.Więc po tym co czytam to powinniśmy wszyscy zaobserwować ogromny spadek bazowej wielkości oddziału turniejowego.
Cześć, czy oddział turniejowy to jest to samo co rozmiar oddziału powiększany w badaniach? Bo jeśli spadnie rozmiar oddziału, to spadnie i kultura...O ja, no to jest konkretna zmiana z tymi cudami i ekspansjami premium. Więc po tym co czytam to powinniśmy wszyscy zaobserwować ogromny spadek bazowej wielkości oddziału turniejowego. Chyba, że jest tu coś czego nie piszecie, że ten wpływ zostanie przeniesiony na jakieś inne składowe? @jarq wielkość oddziału nam spadnie, czy będzie niespodizanka i jednak urośnie, albo się nie zmieni? Cuda można budować lub nie więc może pod przykrywką działania dobrego dla graczy zostanie nam dowalony koszt, którego nie da się pominąć?
Polecam każdemu sprawdzić teraz jaki macie bazowy rozmiar oddziału turniejowego, to jest wasz oddział w turnieju na pierwszej prowincji, pierwszej gwiazdce. Zapiszcie sobie i zobaczcie co będzie po zmianach.
Cuda można kasować i budować. Najpierw nie miały wpływu na oddział, potem miały i mnóstwo graczy odeszło lub przestało grać turnieje. Teraz znowu mają nie mieć wpływu. A ekspansje premium teraz mają nie wpływać. Więc wszyscy radośni sobie pobudują i co będzie jak Inno za 2 lata zmieni formułę ekspansje premium będą się liczyły do kosztów? Tylko wiecie co, ekspansji nie skasujesz nie zaorasz. Postawiona i koniec. Ale oni lubią mieszać i zmieniać zdanie co Chwile. A te zmiany mają wpływ na lata strategi i prowadzenia miasta w grze.
Mam nadzieję, że oddziały nam spadną i gra będzie przyjemniejsza dla graczy. Zobaczymy.
To dlaczego wszyscy zaobserwowaliśmy wzrosty?Tak jak zostało napisane w ogłoszeniu o aktualizacji "martwe" technologie oraz antyczne cuda nie będą już miały wpływu na to. Co do samej formuły to jest ona tajna i nie mogę o niej nic powiedzieć.
Co do tego to nie do końca tak, te współczynniki zostały wykasowane z formuły ale za to prawdopodobnie inne współczynniki lub stałe musiały zostać wzmocnione tak żeby nie było bardzo drastycznego spadku.
Przeciez my nie prosimy o podanie formuly, bo nauczeni doswiadczeniem wiemy, ze IG jej nie upubliczni. Ale podaj prosze przynajmniej od jakich czynnikow zalezy teraz rozmiar oddzialu turniejowego, analogicznie do informacji przed wejsiem poprzednich tego typu zmian. Wtedy formuly nie ujawniliscie, ale te czynniki podaliscie, np. poziomy antycznych cudow, liczba ekspansji, liczba ekspansji premium, liczba zrobionych badan i bonus za relikty. Czy mozemy zakladac, ze po usunieciu z formuly ekspansji premium i poziomow antycznych cudow pozostale czynniki pozostaja bez zmian ? A jesli doszly jakies nowe, to jakie ?Co do samej formuły to jest ona tajna i nie mogę o niej nic powiedzieć.
Jeśli dobrze kojarzę, to Karvest na discordzie pisał, że mu wielkość oddziału w iglicy spadła.To dlaczego wszyscy zaobserwowaliśmy wzrosty?
Chociaż jedna osoba musiałaby zauważyć spadek...
Wychodzi na to, że Elvenary nadal są najbardziej ekonomicznym miejscem w grze gdzie wszelkie zmiany są najmniej odczuwalneKarvest ma miasto sztucznie trzymane na stosunkowo niskim poziomie rozwoju. Po wejsciu poprzednich rewolucyjnych zmian w turniejach kilka lat temu, zatrzymal sie w drzewku i od tej pory stoi bodajze w Elvenarach, nie powiekszajac miasta i nie robiac zadnych nowych badan, wiec to nie jest miarodajny przyklad.
A niby dlaczego niemiarodajne? Czy formuła jest inna dla epok I-XV niż XVI-...? Mało tego, powiedziałbym że się to spina bo skoro przestały się liczyć ekspansje premium i poziomy cudów to musiał się zwiększyć udział badań. Niższa epoka ---> mniejszy oddział. Mało tego, powiedziałbym, że nawet u mnie na końcu XIX rozdziału "spadło" - tzn. wzrosło mniej niż pokazywała dotychczasowa formuła CAL, a zrobiłem sporo poziomów cudów, ale stałem z badaniami. Tak czy inaczej już w niedzielnej iglicy zobaczymy - notuję sobię koszty z obecnej.Karvest ma miasto sztucznie trzymane na stosunkowo niskim poziomie rozwoju. Po wejsciu poprzednich rewolucyjnych zmian w turniejach kilka lat temu, zatrzymal sie w drzewku i od tej pory stoi bodajze w Elvenarach, nie powiekszajac miasta i nie robiac zadnych nowych badan, wiec to nie jest miarodajny przyklad. Wszystko sie okaze na klejnotach, bo prawdopodobnie dopiero wtedy nowy sposob naliczania oddzialu turniejowego wejdzie w zycie.
Wiemy, że nie możesz i pewnie obecnie jeszcze nie wiesz jak to będzie wyglądało ale uczciwie będzie jak podacie od czego będzie teraz zależał oddział Jak już będziecie wiedzieć, żebyśmy mieli jakiekolwiek pojęcie. Skoro możecie podać, że już nie będzie zależał od tego czy tamtego to naturalną kolejnością będzie podanie od czego teraz zależy. I tak było robione wcześniej to czemu teraz ma to być tajemnica. Bez formuły i wartości oczywiscie to już z pewnoscią sami wybadamy. Więc podpisuję się pod postulatem chrisa bo od tego zależy dalsza strategia na grę osób specjalizujących się w czymkolwiek.Co do samej formuły to jest ona tajna i nie mogę o niej nic powiedzieć.
Udało mi się dowiedzieć że inne czynniki stały się ważniejsze, aby to zrównoważyć. Chodzi o to, aby dostosować to do tego, jak gra normalny, przeciętny gracz. badając każdą technologię, mając trochę AW, itd.Przeciez my nie prosimy o podanie formuly, bo nauczeni doswiadczeniem wiemy, ze IG jej nie upubliczni. Ale podaj prosze przynajmniej od jakich czynnikow zalezy teraz rozmiar oddzialu turniejowego, analogicznie do informacji przed wejsiem poprzednich tego typu zmian. Wtedy formuly nie ujawniliscie, ale te czynniki podaliscie, np. poziomy antycznych cudow, liczba ekspansji, liczba ekspansji premium, liczba zrobionych badan i bonus za relikty. Czy mozemy zakladac, ze po usunieciu z formuly ekspansji premium i poziomow antycznych cudow pozostale czynniki pozostaja bez zmian ? A jesli doszly jakies nowe, to jakie ?
Mozesz nam prosze podac przynajmniej te informacje ? Inaczej bedziemy sie poruszac calkowicie po ciemku, a nie o to przeciez chyba chodzi.
Sprobuj prosze spojrzec na to z naszego punktu widzenia.
Ten zacytowany fragment wywolal usmiech na mojej twarzyWcześniej można było manewrować w systemie, jeśli wiedziało się, co robić, jakich badań unikać itd., teraz już nie ma takiej możliwości i wszyscy są traktowani równo.