• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Chwała feniksa - dyskusja

T360

Wędrowiec
Pomijając kwestię samego feniksa to znowu są kolejne słabe zagrania (podwyżka ceny nagród królewskich przeszła w sumie bez większego echa jakiś czas temu):
- tylko 1 artefakt za złotą ligę;
- 200 diaxów przesunięte na 280 punktów (było do tej pory za 260 pkt);
- mizerny budynek w królewskich;
Coś jeszcze?

Aras Dynas

Rozbójnik
Pomijając kwestię samego feniksa to znowu są kolejne słabe zagrania (podwyżka ceny nagród królewskich przeszła w sumie bez większego echa jakiś czas temu):
- tylko 1 artefakt za złotą ligę;
- 200 diaxów przesunięte na 280 punktów (było do tej pory za 260 pkt);
- mizerny budynek w królewskich;
Coś jeszcze?
Przymiarka poszła już w przypadku kuchni, tutaj jest kolejny krok.

Do tego kolejny event z rzędu sumaryczna ilość waluty do zdobycia jest mniejsza.

Do tego odsunięte są w nagrodach kolejne podstawki - znowu a to sprowadza się do tego, że (@jarq ) nagrody są źle sparametryzowane pod kątem dodatkowych artefaktów, np. w przypadku kuchni na poziomie 700 punktów było 25 artefaktów i dopiero się odblokowywała 3 podstawka. Zanim człowiek by doszedł do 4 podstawki uzyskałby już więcej artefaktów niż jest w stanie wydać. A przecież są jeszcze przygody, a artefaktów nie ma gdzie wydawać.

Maguzzi

Rozbójnik
Czyli wiemy, że efekt karmienia, będzie zwiększał punkty w turnieju. Pytania tylko czy 35% pozostanie bez zmian?(Choć jakikolwiek procentu bezpośrednio w punkty gracza nie akceptuję). Czy będzie do zdobycia więcej niż 1 podstawa budynku? Czy efekt będzie działał na wynik gracza, czy może tylko na punkty w skrzyniach w bractwie nie wypaczając indywidualnych wyników? Wiele propozycji zmian tego kontrowersyjnego budynku padło tu jak i na Becie. Ciekawy jestem czy czegokolwiek wysłuchali. Czy może te dyskusję są tylko dla stworzenia pozoru, że możemy mieć wpływ na cokolwiek, a i tak zrobią co zaplanowali bez żadnej refleksji? Nie pytam Jarq bo pewnie i tak nie wie. Tego już niedługo się dowiemy, decyzja i tak już na pewno zapadła. Ja już jestem prawie pewny, że zakończę aktywna przygodę z wysokimi wynikami w turniejach, a może i przygodę z grą. Co obiecałem zrobię, poradniki dokończę i nic z samej gry nie będzie mnie tu trzymało. Szkoda mi tylko przyjaciół z gry. Tyle lat razem. Może znajdziemy coś nowego fajnego nie tak zepsutego? Jak macie jakąś grę mobilną na oku dajcie znać

Seviper

Rycerz
poprostu trzeba isc do przodu
gra sie zmienia, nie zawsze na korzysc.
ja napewno zostane i pewnie większość graczy . Tylko ta czesc odejdzie co im sie zmiany jak zwykle nie podobaja.
juz bylo kilka zmian odeszli gracze , ale gra idzie dalej.
ehh jesli zmienia statystyki budynku
to chyba będzie pora poszukac nowej gry w ktorej tak nie zmieniaj tylko dla tego ze komus sie to niespodoba .
szkoda mi graczy z którymi jestem

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
@Seviper pokaż mi post w którym kiedykolwiek wcześniej narzekałem na jakieś zmiany. Nawet jak były niekorzystne i o tym mówiliśmy, pokazywaliśmy furtkę jak sobie z nimi radzić. Zawsze się do wszystkich przystosowywalismy i szliśmy dalej. Ta zmiana uniemożliwia nam sprawiedliwą rywalizację. Nam turniejowcom. A na becie widzę, że jest ich sporo na całym świecie. Mimo, że fakt jesteśmy w mniejszości co do graczy nie rywalizujących. Ale dla takich ten budynek i jego ilość nie ma większego znaczenia. Totalnie psują nam podstawę naszej gry więc tym razem na prawdę próbujemy wszystkimi siłami powstrzymać to.

Sam niedawno narzekałeś, że za wyrażanie własnego zdania nazywają Cię trollem. Teraz wymierzasz nam policzek stwierdzając, że szkoda ci graczy z którymi grasz. Z kontekstu wynika że mówisz o nas, którzy narzekamy na ten budynek w obecnej formie. Szybko z płaczu, że jesteś ofiarą przeszedłeś do poniżania innych. Zastanów się proszę nad sobą. Jeśli nie jesteś w stanie pojąć jak bardzo efekt tego budynku zniszczy nam turniejowcom grę jeśli będzie więcej niż 1 podstawa, to nic na to nie poradzę. Po prostu nie widzisz nic poza czubkiem swojego nosa. Mimo wszystko, życzę Ci miłego dnia, mam nadzieję, że jesteś z siebie dumny.

blazius1

Paladyn
Fakt, że dotąd nie narzekałeś. Aż do dzisiaj, czyli do momentu, gdy nowy feniks zniszczy otwartą rywalizację w turniejach.

Poprzednie rewolucje nie dotykały tak bardzo turniejowców, bo potrafili zmiany zaadoptować, ominąć lub wręcz zmanipulować grę.
Tym razem tak się nie będzie dało.

To już nie jest moment żeby znowu (który to już raz?) przyznać sobie twardo i po męsku, że "trzeba iść do przodu". Tutaj dla turniejowców zaczyna się przepaść. Moment, w którym nie ma dokąd chodzić, chyba, że zawracając, albo chodząc w kółko. Wyrwa w mechanikach gry, nie do obejścia. Nie do zrekompensowania zmianą taktyki lub strategii.

Od nowego feniksa wydarzą się dwie rzeczy jednocześnie: sama walka w turniejach na wysokim poziomie straci sens, a przy tym nikt nowy (bez tego feniksa) do grona walczących na wysokim poziomie nie dołączy.

Aryman

Wędrowiec
Od nowego feniksa wydarzą się dwie rzeczy jednocześnie: sama walka w turniejach na wysokim poziomie straci sens - z tym się nie zgadzam bo nie sądzę żeby ludzie z wieloletnim doświadczeniem zwyczajnie odpuścili - będą wałczyć i o podstawki i o feniksy a nikt nie wie co jeszcze kiedyś nowego wejdzie,

a przy tym nikt nowy (bez tego feniksa) do grona walczących na wysokim poziomie nie dołączy - a to jest właśnie kwintesencja wszystkiego. Z punktu widzenia biznesowego każdy nowy jak się zorientuje dlaczego wszelkimi siłami zdobył 4k pkt w turnieju a każdy z top 50 zdobywa po 50-100k zacznie się temu przyglądać i w końcu zobaczy że to sprawa budynku którego on już miał nie będzie albo tylko jeden - wtedy odpuści albo turnieje albo grę.

T360

Wędrowiec
No ale wiecie, jestem też sobie w stanie bez problemu wyobrazić zupełnie inną narrację.
Jak w każdej dobrej grze p2w oto teraz wszyscy ci, którzy nie załapali się na zmultiplikowane brunery, feniksy zmierzchu, biblioteki, zaczęli grę 3,4, 6 lat później niż inni mają niepowtarzalną szansę portfelem dogonić tłuste koty, których przy okazji ubędzie bo część z nich sobie pójdzie.
Stolik się wywraca, 5% wściekłych, 5% szczęśliwych, reszcie wszystko jedno. A kasa płynie.

Ostatnia edycja:

Aryman

Wędrowiec
Najlepsi będą jeszcze lepsi, wiadomo narzekać trzeba bo niesprawiedliwie to rozwiązali ale nie wydaje mi się żeby Maguzzi zrezygnował stawiam że jeszcze w 2025 roku zobaczymy u niego 100-120k w turku i tego mu życzę i raczej w tą stronę potoczy się ta gra.

Elicia

Wędrowiec
Nie jestem turniejowcem, ale nawet ja widzę jak ten feniks wypaczy rywalizację (jeśli wprowadzą go w obecnej formie).
Najlepsi będą jeszcze lepsi, wiadomo narzekać trzeba bo niesprawiedliwie to rozwiązali ale nie wydaje mi się żeby Maguzzi zrezygnował stawiam że jeszcze w 2025 roku zobaczymy u niego 100-120k w turku i tego mu życzę i raczej w tą stronę potoczy się ta gra.
Nawet jeśli zrobi 120k to zamiast przykładowo 1-wszego miejsca będzie 10, bo ludzie, którzy normalnie robili 70k teraz go przegonią, bo wyłożą kasę na więcej podstawek. A gracze, którzy rozpoczną grę po evencie to już w ogóle nie będą mieli jakiejkolwiek szansy na dogonienie topki, bo dojdzie kolejny konieczny budynek, którego nie będą mieli możliwości nigdy zdobyć w większej ilości. Niedługo nie będzie sensu robienie większej ilości punktów ponad tyle, ile jest konieczne do zebrania wszystkich skrzynek, bo ranking nie będzie odzwierciedlał tego, ile ktoś wysiłku włożył w walkę w turnieju, tylko ile ktoś wydał kasy na nowego feniksa.

Aryman

Wędrowiec
Nie jestem turniejowcem, ale nawet ja widzę jak ten feniks wypaczy rywalizację (jeśli wprowadzą go w obecnej formie).

Nawet jeśli zrobi 120k to zamiast przykładowo 1-wszego miejsca będzie 10, bo ludzie, którzy normalnie robili 70k teraz go przegonią, kogo masz na myśli kto robi 70k bo nie znam?
Spieszę poinformować że w owcach jest czołówka nie tylko Polska ale i światowa turniejów. I poświęcili tak wiele dla tego żeby być w tym miejscu w którym są że będę dalej najlepsi bo nie wierzę że odpuszczą. Ale nowy nie ma szans to fakt.

Madam Monica

Wędrowiec
dokładnie, każdy nowy czy stary gracz, który dołączy lub powróci do tej gry po tym "chwalebnym" wydarzeniu, będzie pozbawiony szansy dotarcia na wyższe szczeble drabinki rankingowej turnieju...
oczywiście, gra stwarza możliwość wytworzenia jednego Lazurowego Feniksa w AM i być może jeżeli dopisze mu szczęście :) zbierze w IW wszystkie artefakty do tej budowli lub też miesiącami będzie na nie chyhał w AM..
ale w ogóle jak tu porównywać działanie jednego takiego feniksa z całą gromadą tych lazurów?????
w głowie mi się to nie mieści...

Ostatnia edycja:

Elicia

Wędrowiec
@Aryman przepraszam, że tego nie doprecyzowałam. Nie chodziło mi tutaj o podawanie jakichś konkretnych liczb czy statystyk. Chciałam tylko zwrócić uwagę na to, że teraz osoby, które użyją portfela będą mogły robić lepsze wyniki niż osoby, które nie chcą lub nie mogą sobie na to pozwolić. I ludzie bez tego feniksa czy w mniejszej ilości, żeby utrzymać swoje miejsce w rankingu będą musieli włożyć o wiele więcej wysiłku i zasobów, żeby to osiągnąć. Raz czy drugi można się postarać to zrobić, ale cały czas? Wielu ludzi się zniechęci, że muszą zrobić kilkanaście prowincji więcej niż pozostali. A nowi gracze to już w ogóle stwierdzą, że nie ma sensu rozpoczynać na poważnie rywalizacji turniejowej. Co w konsekwencji może być problemem dla bractw turniejowych, z których zapewne część osób odejdzie z gry po tych zmianach, ale nie będzie nowych chętnych do zajęcia ich miejsca, bo nawet jakby chcieli to nie będą mieli żadnych realnych szans na podjęcie wyrównanej walki.

Maguzzi

Rozbójnik
To może spowodować też to. Że w dłuższej perspektywie gracze bez lazura będą mniej chętnie brani do bractwa, bo taka osoba będzie miała trudniej zrobić wynik. Nowi będą jeszcze mniej chętnie przyjmowani do bractw. A jak po chwili zrozumieją jaki mocno dobiegają od reszty i że możliwość zdobycia nawet 1 budynku w AM od zera obecnie to tylko iluzja bo nie idzie juz trafić na potrzebne artefakty w odpowiedniej ilości. Od razu zakończą grę, no chyba że są tu oo prostu żeby budować domki i tak może być. A Owce pewnie bardzo ograniczą grę, albo i część ją zakończy. Bo jak widzicie, to walka bez honoru. A honor jest dla nas bardzo ważny.

Do góry