• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Chwała feniksa - dyskusja

T360

Zwiadowca
To może spowodować też to. Że w dłuższej perspektywie gracze bez lazura będą mniej chętnie brani do bractwa, bo taka osoba będzie miała trudniej zrobić wynik. Nowi będą jeszcze mniej chętnie przyjmowani do bractw. A jak po chwili zrozumieją jaki mocno dobiegają od reszty i że możliwość zdobycia nawet 1 budynku w AM od zera obecnie to tylko iluzja bo nie idzie juz trafić na potrzebne artefakty w odpowiedniej ilości. Od razu zakończą grę, no chyba że są tu oo prostu żeby budować domki i tak może być. (...)
Imho dramatyzujesz. Wiele bractw ma limity tak śmiesznie niskie, że jeśli ktoś ich nie wyrabia to znaczy że nie jest zainteresowany turniejami i nowy feniks nie pomoże. Jaki problem zrobić 3-5k? Ile bractw ma limit turniejowy powyżej 5400 pkt (czyli 20 prowincji)? Dla małych graczy ten feniks będzie mało pomocny w kontekście turniejów - z powodu czasu karmienia 24h. Już widzę jak ktoś kto nie ma D111 zużywa 4 karmy, żeby podnieść swój wynik turniejowy z 2000 na 2700.
To dla topki nowy feniks jest dużym problemem bo faktycznie wywraca rywalizację turniejową na wysokim poziomie. Dla całej rzeszy graczy nie będzie to żaden kłopot.
Na S2 w pyle wzięło udział 2788 graczy. Tylko 38 z nich zrobiło więcej niż 40 prowincji (ponad 10 800 pkt.)
Edit: Sprawdziłem pozostałe 2 światy:
na S1 50/3023, na S3 49/2685.

Ostatnia edycja:

Seviper

Rycerz
Owce raczej zakoncza ta gre
nie beda widziec sensu dalszej tej gry
moze dlatego dali taki efekt zeby ci z grubym portfelem teraz turnieje robili
nietylko u nas tylko swiatowe turnieje

Maguzzi

Rozbójnik
Imho dramatyzujesz. Wiele bractw ma limity tak śmiesznie niskie, że jeśli ktoś ich nie wyrabia to znaczy że nie jest zainteresowany turniejami i nowy feniks nie pomoże.
O nie faktycznie ta gra doprowadza mnie do szaleństwa:eek: ... A tak serio mówię o graczach nastawionych na walkę w turniejach. Teraz jeszcze są szanse na bycie dobrym, po tym fenku będą raczej nikłe dla nowych, którzy zaczną grę po tym ewencie. Znam takich co już od swoich pierwszych kroków w grze wiedzieli, że chcą to robić i tak grać. Na prawdę spotkałem się wiele razy, z tym, że gracze nie widzieli większego sensu w grze. A jak pokazaliśmy im, że da się fajnie powalczyć w turniejach to zapalili się do gry. Kilkoro graczy już chciało odchodzić, a zapukali do nas i powiedzieli, że jeszcze chcą spróbować walczyć o wyższe wyniki i zostali w grze. Niezależnie czy jesteś młodym graczem, czy starym z wielkim miastem da się grać turnieje wysoko po odpowiednim przygotowaniu. Jak kogoś dalej to będzie bawiło to będzie grał i się będzie cieszył, że zrobił 40k czy 80k bo ma 3 nowe fenki. To dobrze, bo gra ma cieszyć. Mnie taka zabawa już nie będzie cieszyła. Tak będę mógł zrobić 120k tylko po co... Te punkty już nic nie będą odzwierciedlały. Taką dyskusję prowadzę też z turniejowcami z innych krajów, wielu nie widzi już sensu w staraniach. Może to wszystko opadnie i wygrana w turnieju to będzie wynik na 20k i to przypadkiem bo tak wyszło. Chwilę będzie szal na wielkie wyniki dzięki fenkom, a potem wszystko siądzie, kto wie. Dla mnie nie będzie już motywacji do dużych wyników. Chyba, że będę się wynajmował do bractw i robił im solo 19 skrzynek. Prawda, że tym małym robiącym 5k to niewiele da, zrobią niecałe 7k wydając trochę karmy. Nie ma szału.

T360

Zwiadowca
Nie wiem jak wygląda struktura przychodów INNO z Elvenaru, ale skoro szeroko rozumiany TOP turniejów to i tak jest poniżej 1% aktywnych graczy to może być tak, że po prostu nie są oni grupą, z której zdaniem trzeba się liczyć w kontekście biznesu.

Seviper

Rycerz
Nie wiem jak wygląda struktura przychodów INNO z Elvenaru, ale skoro szeroko rozumiany TOP turniejów to i tak jest poniżej 1% aktywnych graczy to może być tak, że po prostu nie są oni grupą, z której zdaniem trzeba się liczyć w kontekście biznesu.
większość to raczej zwykli gracze ;)
dla nich bez roznicy jaki budynek i jaki będzie efekt karmienia

Aryman

Wędrowiec
To może spowodować też to. Że w dłuższej perspektywie gracze bez lazura będą mniej chętnie brani do bractwa, bo taka osoba będzie miała trudniej zrobić wynik. Nowi będą jeszcze mniej chętnie przyjmowani do bractw. A jak po chwili zrozumieją jaki mocno dobiegają od reszty i że możliwość zdobycia nawet 1 budynku w AM od zera obecnie to tylko iluzja bo nie idzie juz trafić na potrzebne artefakty w odpowiedniej ilości. Od razu zakończą grę, no chyba że są tu oo prostu żeby budować domki i tak może być. A Owce pewnie bardzo ograniczą grę, albo i część ją zakończy. Bo jak widzicie, to walka bez honoru. A honor jest dla nas bardzo ważny.
Dalej będziecie najlepsi, ja tam wierze. Honor na tym nie ucierpi bo każdy za chwilę bedzie miał taką samą szansę na zdobycie tych ptaszków.
Natomiast pierwszy akapit Twojej wypowiedzi to jest właśnie to co każdy różnymi słowami próbuje powiedzieć - że o ile sam ptaszek jest dyskusyjny to posiadanie go w wielokrotności zabije chęć gry dla tych którzy dołączą do gry po evencie.

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Temat o tych feniksach już był poruszany i wszyscy wiedzą co o nich myślimy. Adios Elvenar
Po prostu Elvenar leci w tym samym kierunku co inny pomysł Inno z obszaru p2w - Warlords of Aternum

Ad reszta - robiłem wyliczenia i tabelki i wyniki powyżej pewnego poziomu są niemożliwe z perspektywy Elvenaru do zrekompensowania ze względu na aktualną logikę przyrostu kosztów podbicia prowincji. Rozmawiamy tutaj o różnicach rzędu 1,600,000,000 towarów na jednego gracza.

Spieszę poinformować że w owcach jest czołówka nie tylko Polska ale i światowa turniejów. I poświęcili tak wiele dla tego żeby być w tym miejscu w którym są że będę dalej najlepsi bo nie wierzę że odpuszczą. Ale nowy nie ma szans to fakt.

Jest wiele krajów - nie tylko Polska gdzie wyniki są zbliżone. Są bractwa które średnio wykręcają lepsze wyniki niż bractwa w PL - nie mają tylko wiedzy lub woli by poświęcić się na wybicie się w konkretnej specjalizacji.
Są gracze którzy tydzień w tydzień klepią po 50k w każdym turnieju i są gracze np. we Francji którzy wbijają ponad 60k w jednym turnieju.

I tu możecie sobie już policzyć - taki wynik + 5 / 6 feniksów i gracz sam robi wszystkie skrzynki. (przy 6 feniksach mnożnik oznacza, że tylko na s1 jest 10 aktywnych graczy którzy mogą zrobić samodzielnie wszystkie skrzynki - analiza wielkości postępu na mapie sugeruje że ilość takich graczy może być większa ale założyłem tylko 'pewniaki')

dokładnie, każdy nowy czy stary gracz, który dołączy lub powróci do tej gry po tym "chwalebnym" wydarzeniu, będzie pozbawiony szansy dotarcia na wyższe szczeble drabinki rankingowej turnieju...
oczywiście, gra stwarza możliwość wytworzenia jednego Lazurowego Feniksa w AM i być może jeżeli dopisze mu szczęście :)) zbierze w IW wszystkie artefakty do tej budowli lub też miesiącami będzie na nie chyhał w AM.. ale w ogóle jak tu porównywać działanie jednego takiego ptasiora z całą gromadą tych lazurów?????
w głowie mi się to nie mieści...

Bez kręcenia diamentami biorąc pod uwagę proporcje i ilość kombinacji, jeżeli moje orientacyjne dane są poprawne na cały budynek potrzebne jest nowemu graczowi odpowiednio - 4-5 miesiący na skompletowanie jednego z feniksów i jednego z niedźwiedzi oraz około 14 miesięcy na skompletowanie jakiegokolwiek innego budynku.

Ilość czasu zwiększa się wraz z dodawaniem kolejnych artefaktów do AM.
Testy przeprowadzone na próbie 100% przekręceń na przestrzeni 7 miesięcy, przyskalowane ciągiem wyliczonym na podstawie danych z 7 miast.
Imho dramatyzujesz. Wiele bractw ma limity tak śmiesznie niskie, że jeśli ktoś ich nie wyrabia to znaczy że nie jest zainteresowany turniejami i nowy feniks nie pomoże. Jaki problem zrobić 3-5k? Ile bractw ma limit turniejowy powyżej 5400 pkt (czyli 20 prowincji)? Dla małych graczy ten feniks będzie mało pomocny w kontekście turniejów - z powodu czasu karmienia 24h. Już widzę jak ktoś kto nie ma D111 zużywa 4 karmy, żeby podnieść swój wynik turniejowy z 2000 na 2700.
To dla topki nowy feniks jest dużym problemem bo faktycznie wywraca rywalizację turniejową na wysokim poziomie. Dla całej rzeszy graczy nie będzie to żaden kłopot.
Na S2 w pyle wzięło udział 2788 graczy. Tylko 38 z nich zrobiło więcej niż 40 prowincji (ponad 10 800 pkt.)
Edit: Sprawdziłem pozostałe 2 światy:
na S1 50/3023, na S3 49/2685.

Przeprowadzałem badanie na próbie kilkudziesięciu graczy - ponad 60% ogranicza swoje wyniki ze względu na trudność z uzbieraniem wzmocnień, ponad 30% ogranicza swoje wyniki ze względu na niedobór wojska, 21% wskazuje na zbyt długi czas klikania, a niechęć do turniejów to mniej niż 10%.

Próg punktowy na każdym świecie rośnie w osi czasu mimo tego że z tygodnia na tydzień spada ilość uczestników w turniejach, ilość bractw uczestniczących w iglicy oraz z przygody na przygodę maleje ilość bractw które wbijają chociażby 100 pkt.

// korekta ilości feniksów

Ostatnia edycja:

KatieKate

Tancerz ostrzy
Czy Wy nie przesadzacie? 5-6 feniksów, pewnie na maksymalnym levelu? Skąd tyle artefaktów i karmy później wziąć?

T360

Zwiadowca
Czy Wy nie przesadzacie? 5-6 feniksów, pewnie na maksymalnym levelu? Skąd tyle artefaktów i karmy później wziąć?
No właśnie na tym cała rzecz polega, że wydając odpowiednią ilość diamentów/gotówki możesz zdobyć w evencie tyle podstawek i artefaktów ile chcesz.
Jeśli ktoś się nie załapie na event to będzie mógł mieć tylko 1 sztukę jak sobie ją wytworzy w AM.
Identyczny przypadek jak z feniksami zmierzchu - sporo graczy ma 4,5 albo więcej sztuk, nowi gracze - max 1.

blazius1

Paladyn
Zwyczajowo narzekałem zawsze na kolejne budynki ewolucyjne, które są/były jedynie wersjami Syrenki. Że to nuda i stagnacja.

Jednak zawsze obawiałem się też tego, że jednym budynkiem, najpewniej własnie feniksem, który nie jest nastą wersją Syrenki, można zdeformować dowolny fragment gry.

CasPL

Zwiadowca
No właśnie na tym cała rzecz polega, że wydając odpowiednią ilość diamentów/gotówki możesz zdobyć w evencie tyle podstawek i artefaktów ile chcesz.
Jeśli ktoś się nie załapie na event to będzie mógł mieć tylko 1 sztukę jak sobie ją wytworzy w AM.
Identyczny przypadek jak z feniksami zmierzchu - sporo graczy ma 4,5 albo więcej sztuk, nowi gracze - max 1.
I to jest smutne :(

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Rekordziści mają po 8 podstawek na naszych serwerach. Rekordziści na świecie mają chyba, np. 14 fenków zmierzchu, 10 rudych pand etc.
5 feniksów nie jest już takie rzadkie - chyba że mowa o graczach ze stosunkowo małym stażem - wtedy 1 :)

Z królewską przepustką już przy 700 punktach będziesz miała więcej artefaktów niż dasz radę wykorzystać do podstawek, a przecież dojdą jeszcze artefakty z ligi, przygody oraz później przez 6 tygodni z iglicy.

Co do karmy:

1743012320442.png
1743012376654.png
1743012429894.png

I do tego jak poczeka odpowiednio długo aż podstawka będzie w AM + uzbiera coś z iglicy + dokupi resztę za schematy i fragmenty (o ile w miarę szybko trafi)

Zwyczajowo narzekałem zawsze na kolejne budynki ewolucyjne, które są/były jedynie wersjami Syrenki. Że to nuda i stagnacja.

Jednak zawsze obawiałem się też tego, że jednym budynkiem, najpewniej własnie feniksem, który nie jest nastą wersją Syrenki, można zdeformować dowolny fragment gry.
część graczy już podejrzewa - podobnie jak my tu pisaliśmy że kolejny feniks będzie zwiększał ilość pkt w przygodzie :)

KatieKate

Tancerz ostrzy
Rekordziści mają po 8 podstawek na naszych serwerach. Rekordziści na świecie mają chyba, np. 14 fenków zmierzchu, 10 rudych pand etc.
5 feniksów nie jest już takie rzadkie - chyba że mowa o graczach ze stosunkowo małym stażem - wtedy 1 :)

Z królewską przepustką już przy 700 punktach będziesz miała więcej artefaktów niż dasz radę wykorzystać do podstawek, a przecież dojdą jeszcze artefakty z ligi, przygody oraz później przez 6 tygodni z iglicy.

Co do karmy:

I do tego jak poczeka odpowiednio długo aż podstawka będzie w AM + uzbiera coś z iglicy + dokupi resztę za schematy i fragmenty (o ile w miarę szybko trafi)

część graczy już podejrzewa - podobnie jak my tu pisaliśmy że kolejny feniks będzie zwiększał ilość pkt w przygodzie :)

Może i tak. Tutaj muszę honorowo wspomnieć, że mam po 1 z każdego Feniksa, a gram od 9 lat. Więcej Feniksów mi nie potrzeba. ;)

Aras Dynas

Tancerz ostrzy

Może i tak. Tutaj muszę honorowo wspomnieć, że mam po 1 z każdego Feniksa, a gram od 9 lat. Więcej Feniksów mi nie potrzeba. ;)

Taki był Twój wybór :)

Gracze z krótszym stażem, lub tacy którzy grają podobnie jak Ty ale z jakiegoś powodu ominęli jakiś event (choroba, dłuższy urlop itd) takiego wyboru już nie mają i to jest chyba największa bolączka tej gry. Wiele ewolucyjnych wygląda zwyczajnie bardzo ładnie i część osób może je chcieć mieć chociażby z racji na wygląd.

Madam Monica

Wędrowiec
no pewnie, i to jest bardzo dobry pomysł :) po co się fatygować w tej całej przygodzie, przecież łatwiej wybrać "drogę na skróty"... nakarmi się feniksy i punkty rankingowe wydarzenia poszyyyyyyybują w górę :)
swoją drogą, jeżeli gra obiera taki kierunek.... to bardzo przypadł mi do gustu pomysł Maguzziego na Discordzie... Diamentowy Feniks na złotym tronie :) Szczęśliwi posiadacze takiego budynku, w ramach podzięki za każdorazowy zakup diamentów, otrzymają dodatkowe punkty w ogólnym Rankingu Graczy :) a co tam.. jak niszczyć rankingi w tej grze, to od razu wszystkie po kolei!

Ostatnia edycja:

Seviper

Rycerz
mnie ten feniks tez by przypadl do gusto
pod przygody niech odrazu daje 60%
co się będziemy rozdrabniac ;) :D

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
widzę dalej przycinanie graczy - tym razem mamy słabszy budynek za złotą ligę + zamiast dwóch artefaktów jeden

1743501802808.png

+

różnica nowy event vs event z poprzedniego roku:

1743502147150.png

Mamy 3 zadania więcej także róznica wynosi 19 waluty na niekorzyść graczy. Mamy zatem mniej czasu i więcej zadań :)
Do tego event nie trwa 26 dni jak w poprzednim roku tylko 22 dni. Także łącznie 140 + 19 = 159 waluty mniej niż w poprzednim roku :)

Deleted User - 849230264

Guest
Hej, jestem nowym graczem zapisałęm sie do newslettera ale nie otrzymalem żadnych informacji co do rozpoczęcia eventu i z tego co wiem powinna być jakaś gratisowa waluta. Możliwe, ze takie coś przychodzi z opoznieniem ?

Elicia

Wędrowiec
Hej, jestem nowym graczem zapisałęm sie do newslettera ale nie otrzymalem żadnych informacji co do rozpoczęcia eventu i z tego co wiem powinna być jakaś gratisowa waluta. Możliwe, ze takie coś przychodzi z opoznieniem ?
Cześć, z tego co pamiętam to rzeczywiście mail z dodatkową walutą przychodził troszkę później, ale sprawdź pocztę, bo ja już wiadomość otrzymałam

Do góry