• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Ważne Co w trawie piszczy...[SPOILERY] cz. 7

Koval92

Kapłan
To mamy zajęcia na kilka lat
a przy odrobinie szczęścia ile to może potrwac?
Średnio 4 lata, bo 30 orbów na jedno wypełnienie koła = 10 tygodni na poziom, ale tu ktoś zrobił bardzo pesymistyczną prognozę.
Ktoś tu obliczył że statystycznie średnio powinno być 18 orbów na jedno wypełnienie koła runicznego, co daje 60% tego czasu (4 lata).
Wg średniej jeden poziom cudu iglicy powinno się wbijać w 6 tygodni, jeśli wam schodzi więcej na poziom to macie mniej szczęścia.
6 x 35 = 210 tygodni = 4 lata i 2 tygodnie minimum na wbicie do 35 poziomu.
1744569511330.png

Ostatnia edycja:
6 kwietnia na Becie wejdą w końcu długo oczekiwane ulepszenia w Iglicy :)
Będzie Sklep Harolda, cud iglicowy oraz jakieś dwie inne nowości, Spire Battle Skill (SBS) i Stage Benefits.

Niestety @Nusion i ja nie mamy zbyt dobrych wiesci z Bety. Nowe nagrody, Sklep Haralda - wszystko fajnie, tylko pytanie, jakim to bedzie kosztem. Parametr SBS decyduje teraz o trudnosci przejscia Iglicy, czyli w skrocie: jesli wygrywamy stosunkowo latwo i tracimy niewiele slotow wojska, parametr rosnie i nastepna Iglica bedzie trudniejsza, a jesli duzo przegrywamy, parametr spada i nastepna Iglica powinna byc latwiejsza. W teorii brzmi niby ok, ale zaraz sami ocenicie. Na dalekosiezne skutki tych zmian przyjdzie jeszcze poczekac, ale wstepne testy mamy juz za soba. Podkreslam, ze testowalismy przechodzenie Iglicy wylacznie wojskiem, wiec na temat negocjacji nie chcemy sie wypowiadac.

Odkurzylem wioske na becie tylko w tym jednym celu i przeprowadzilismy z Nusion testy porownawcze, czyli w poprzedniej Iglicy na becie Nusion leciala wojskiem jak zwykle, czyli gladko przeszla Iglice. Ja z kolei staralem sie wystawiac jak najbardziej debilne sklady, by jak najwiecej przegrywac i tracic jak najwiecej wojska. Obralem sobie za cel, by najpierw dana walke przegrac i stracic wszystkie 5 slotow wojska, a dopiero pozniej wystawic sensowny sklad i pokonac danego "Ducha". Jesli pierwsza walke przypadkiem wygrywalem, przy nastepnym Duchu przegrywalem 2 razy, zanim go pokonalem. Czyli mozna przyjac, ze przy kazdym jednym Duchu tracilem 5 slotow wojska, zanim przechodzilem o szczebel wyzej. Porownanie wynikow naszych testow nie napawa optymizmem. W poprzedniej Iglicy wyjsciowa wartosc parametru SBS byla u nas identyczna i wynosila 800.

A oto wyniki u Nusion
Spire2.jpg

oraz u mnie
Spire1.jpg

Czyli "czyste" przejscie Iglicy u Nusion zwiekszylo trudnosc nastepnej o 121, a naprawde fatalne przejscie Iglicy z bardzo duzymi stratami u mnie zmniejszylo trudnosc nastepnej Iglicy tylko o 29... (w pierwszej chwili po zobaczeniu tego pomyslalem wrecz: WTF ???)

Co to pod kreska oznacza ?
Nie znamy oczywiscie algorytmu naliczania parametru SBS. Przypuszczam, ze kiedy jego wartosc wzrosnie i osiagnie pewien arbitralny, okreslony przez tworcow poziom, wtedy przy "kiepskiej" Iglicy wartosc parametru bedzie spadac szybciej, a przy "dobrej" wzrastac wolniej (bo po prostu nie widze innej mozliwosci), ale gdzie sie ten "sweet spot" znajduje, pokaza dopiero dlugotrwale testy. Moze przy SBS 1200, a moze przy 5000, naprawde jeszcze nie wiadomo.

Jednak wyniki tego pierwszego testu juz dzisiaj pozwalaja skonkludowac z calkowita pewnoscia, ze przejscie nowej Iglicy bedzie bardziej kosztowne niz do tej pory, zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze duzo bardziej kosztowne. Jesli przy wyjsciowej wartosci SBS 800 (dotychczasowa tridnosc) przy ok. 50 przegranych walkach trudnosc spadla mi tylko o 29, to przypuszczam, ze przy 30 przegranych walkach trudnosc wrecz by wzrosla...

Ostatnia edycja:

Steefann

Zwiadowca
Dla mnie to oni mogą zrobić hardkorową wersję iglicy, gdzie nie działa nic tzn: żadne wzmocnienia, cuda, sępy, feniksy,itd. Tylko bazowa siła jednostek, żadnych negocjacji, tylko walka. Ale żeby nagrody były sensowne ,rozmiary odziału niekosmiczne i żeby jednostki między falami były na swoich pozycjach :)

jarq

Community Manager
Zespół Elvenar
Zajrzyjcie tutaj:

@chris07070707 @Nusion w przypadku który zrobiliście podobne rezultaty na plus i minus byłyby w przypadku gdybyście zaczynali z poziomu 1000. Jeśli zaczynacie z poziomu 800(a tak będzie się zaczynać iglica) to od razu na start macie 20 %łatwiej dlatego przy przegrywaniu odjęło tak mało punktów.

KatieKate

Rozbójnik
Dla mnie to oni mogą zrobić hardkorową wersję iglicy, gdzie nie działa nic tzn: żadne wzmocnienia, cuda, sępy, feniksy,itd. Tylko bazowa siła jednostek, żadnych negocjacji, tylko walka. Ale żeby nagrody były sensowne ,rozmiary odziału niekosmiczne i żeby jednostki między falami były na swoich pozycjach :)
Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, ale w aplikacji na komórce jednostki wojskowe nie zmieniają się pomiędzy falami. :)

Steefann

Zwiadowca
Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, ale w aplikacji na komórce jednostki wojskowe nie zmieniają się pomiędzy falami. :)
Tylko co mi z tego jak na apce nie mogę ręcznie walczyć? Na apce jeżeli cokolwiek puszczam w iglicy to albo w tygodniu co mam kupę wzmocnień, bo akurat robię turniej i wtedy 5xżaba albo 5xpies kosi wszystko albo jestem pewien, że jak głupi by nie był układ mapy to mój team da radę bez większych strat (do pół oddziału) i wtedy też z reguły puszczam jednorodny skład, rzadko kiedy na apce używam miksów woja.

Nusion

Mag
Na becie dostaliśmy dziś w prezencie 15 orbsów (run) w celach testowych.
No i mam cud iglicowy na 1 poziomie. Wygląda jakby był w trakcie budowy, chociaż jest już wybudowany. A więc pewnie kolejne poziomy to będą kolejne etapy prac budowlanych :)

1744730269055.png

Ekspansja z cudu wygląda tak

1744730520467.png

KatieKate

Rozbójnik
właśnie zrobiłem iglicę aplikacją i wojska wroga między falami się zmieniały
Iglicę szybko w tym tygodniu skończyłam, więc piszę z pamięci. U mnie są na przykład 3 fale, wystawiam na nie wojsko. Walczę, zwyciężam w 1 fali, pojawia się druga fala, układ wojska się zmienia, bo skład jest mieszany, ale to cały czas ten sam skład. Zmienia się tylko kolejność, na przykład fioletowy, fioletowy, niebieski, zielony, niebieski, ale to cały czas to samo wojsko z pierwszego slotu. Zwyciężam, wchodzi 3 fala. I też wygrywam. Czasami całą Iglicę zrobię bez żadnego wzmocnienia, jak mam szczęście.

xEasyRiderx

Łucznik
@ryjuwka ma rację ten problem był już zgłaszany:

Aras Dynas

Rozbójnik
niestety u mnie w trzech falach były inne składy
wydaje mi się że Katie zwyczajnie nie zrozumiała o co Wam chodzi.
Sądząc po jej wiadomości czytam to tak, że z jej perspektywy nie zmienia się skład poszczególnych fal, tj. rodzaj wojska i konkretna jednostka, np. paladyn, golem etc.

@KatieKate ,

trudnością która jest tutaj zgłaszana jest to trudność dość niestandardowa - podobnie jak w przypadku turniejów, na którą zwraca uwagę mało osób, które sobie optymalizują straty albo po prostu lubią się bawić strategią.
Czyli @Steefann (podobnie jak mała część graczy) sprawdza wszystkie fale i ustawia jednostki nie tylko pod pierwszą falę ale pod wszystkie fale tak by zminimalizować straty i z tej perspektywy ta strategia jest nic nie warta o tyle, że z niewiadomego powodu Elvenar nie pamięta początkowego ustawienia i wrzuca jednostki którymi walczy gracz "jak mu wygodnie".

Na becie dostaliśmy dziś w prezencie 15 orbsów (run) w celach testowych.
No i mam cud iglicowy na 1 poziomie. Wygląda jakby był w trakcie budowy, chociaż jest już wybudowany. A więc pewnie kolejne poziomy to będą kolejne etapy prac budowlanych :)

View attachment 6997

Ekspansja z cudu wygląda tak

View attachment 6998
Wybudowanie zwiększyło rozmiar turniejowy / iglicowy?

KatieKate

Rozbójnik
Hej, mam pytanie dotyczące Cudu Iglicowego. Czy będzie on widoczny także w aplikacji, bo w aplikacji nie widać budynków na obrzeżach miasta, które pojawiają się po wybudowaniu pewnych AC w mieście?

Do góry