6 kwietnia na Becie wejdą w końcu długo oczekiwane ulepszenia w Iglicy

Będzie Sklep Harolda, cud iglicowy oraz jakieś dwie inne nowości, Spire Battle Skill (SBS) i Stage Benefits.
Niestety
@Nusion i ja nie mamy zbyt dobrych wiesci z Bety. Nowe nagrody, Sklep Haralda - wszystko fajnie, tylko pytanie, jakim to bedzie kosztem. Parametr SBS decyduje teraz o trudnosci przejscia Iglicy, czyli w skrocie: jesli wygrywamy stosunkowo latwo i tracimy niewiele slotow wojska, parametr rosnie i nastepna Iglica bedzie trudniejsza, a jesli duzo przegrywamy, parametr spada i nastepna Iglica powinna byc latwiejsza. W teorii brzmi niby ok, ale zaraz sami ocenicie. Na dalekosiezne skutki tych zmian przyjdzie jeszcze poczekac, ale wstepne testy mamy juz za soba. Podkreslam, ze testowalismy przechodzenie Iglicy wylacznie wojskiem, wiec na temat negocjacji nie chcemy sie wypowiadac.
Odkurzylem wioske na becie tylko w tym jednym celu i przeprowadzilismy z Nusion testy porownawcze, czyli w poprzedniej Iglicy na becie Nusion leciala wojskiem jak zwykle, czyli gladko przeszla Iglice. Ja z kolei staralem sie wystawiac jak najbardziej debilne sklady, by jak najwiecej przegrywac i tracic jak najwiecej wojska. Obralem sobie za cel, by najpierw dana walke przegrac i stracic wszystkie 5 slotow wojska, a dopiero pozniej wystawic sensowny sklad i pokonac danego "Ducha". Jesli pierwsza walke przypadkiem wygrywalem, przy nastepnym Duchu przegrywalem 2 razy, zanim go pokonalem. Czyli mozna przyjac, ze przy kazdym jednym Duchu tracilem 5 slotow wojska, zanim przechodzilem o szczebel wyzej. Porownanie wynikow naszych testow nie napawa optymizmem. W poprzedniej Iglicy wyjsciowa wartosc parametru SBS byla u nas identyczna i wynosila 800.
A oto wyniki u Nusion
oraz u mnie
Czyli "czyste" przejscie Iglicy u Nusion zwiekszylo trudnosc nastepnej o 121, a naprawde
fatalne przejscie Iglicy z bardzo duzymi stratami u mnie zmniejszylo trudnosc nastepnej Iglicy tylko o 29... (w pierwszej chwili po zobaczeniu tego pomyslalem wrecz: WTF ???)
Co to pod kreska oznacza ?
Nie znamy oczywiscie algorytmu naliczania parametru SBS. Przypuszczam, ze kiedy jego wartosc wzrosnie i osiagnie pewien arbitralny, okreslony przez tworcow poziom, wtedy przy "kiepskiej" Iglicy wartosc parametru bedzie spadac szybciej, a przy "dobrej" wzrastac wolniej (bo po prostu nie widze innej mozliwosci), ale gdzie sie ten "sweet spot" znajduje, pokaza dopiero dlugotrwale testy. Moze przy SBS 1200, a moze przy 5000, naprawde jeszcze nie wiadomo.
Jednak wyniki tego pierwszego testu juz dzisiaj pozwalaja skonkludowac z calkowita pewnoscia, ze przejscie nowej Iglicy bedzie bardziej kosztowne niz do tej pory, zaryzykuje nawet stwierdzenie, ze duzo bardziej kosztowne. Jesli przy wyjsciowej wartosci SBS 800 (dotychczasowa tridnosc) przy ok. 50 przegranych walkach trudnosc spadla mi tylko o 29, to przypuszczam, ze przy 30 przegranych walkach trudnosc wrecz by wzrosla...