Warto wspomnieć że wydajność miśka brunatnego ( na karmie ) nawet na niskim poziomie można zwiększać, używając premii czasowych w koszarach. Jest to oczywiste dla graczy bardziej zawansowanych lecz dla osób zaczynających zabawę w Elvenar lub grających ekonomicznie już taką oczywistością pewnie nie jest. Dodam że grając stylem ekonomicznym ( surowce ) nie ma fizycznej możliwości, nawet przy bardzo rozbudowanym i wydajnym mieście, aby działając na mapie świata ( podboje prowincji ) czy co tydzień w turnieju, osiągnąć jakikolwiek, choćby średni wynik, zwłaszcza na wyższych epokach. XV rozdział gry, przykład.... turniej, koszt w surowcach jednego konfliktu, a mamy ich obecnie cztery, pierwsza gwiazdka, 20 prowincja :
1 konflikt - 9800 stali, 29000 jedwabiu, 24000 eliksirów, 170 orków
2 konflikt - 20000 drewna, 39000 jedwabiu, 9800 pyłu, 270 orków
3 konflikt - 20000 drewna, 15000 zwojów, 9800 pyłu, 330 orków
4 konflikt - 15000 drewna, 9800 zwojów, 29000 klejnotów, 170 orków
Edit ----> Walka wojskiem
Suma jednostek, oddziały
1 konflikt 4281 trent x (5) do 5494 (3) --- straty 1,5 oddziału / auto
2 konflikt 4281 trent x (5) do 7859 (2) --- straty 1,2 oddziału / auto
3 konflikt 4281 trent x (5) do 3166 (6) --- straty 1,5 oddziału / auto
4 konflikt 4281 trent x (5) do 2583 (8) --- straty 1,4 oddziału / auto
Przy małej ilości jednostek magicznych u wroga i przeciętnym terenie. Nie użyłem żadnych wzmocnień, Klasztor 4 poziom, Kuźnia Bohaterów 2 poziom. Inne Antyczne Cuda przy wystawieniu Trentów nie miały znaczenia w tej walce, pisząc ogólnie.
Wypada też dopisać że podane wartości odnotowałem przy 55 powiększeniach oddziałów z badań a więc są wyższe ( czasem lubie mieć trudniej

Po planowanych zmianach w turniejach przez IG, powiększenia oddziałów mają już nie mieć znaczenia. Ogólnie koszty surowców powinny być niższe. Jednak nawet gdyby spadły o połowę ( w co nie wierzę ) robienie całego turnieju, w trybie za surowce, nie będzie opłacalne. A wszystko to co napisałem w tym temacie dalej w dużym stopniu aktualne.
Gdyby te argumenty, jakiego miśka wybrać nikogo jeszcze nie przekonały, to podane powyżej ilości surowców przekonają każdą logicznie myślącą osobę. Tylko misiek brunatny, plus to co pisały osoby wyżej. Wiem co piszę bo mam wszystkie miśki. Jeśli coś źle napisałem to mnie poprawcie proszę, a jeśli ktoś żąda satysfakcji to jestem do dyspozycji...... kurcze gdzie ja mam adres do sekundanta