• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Nowy poradnik dla każdego, a zwłaszcza turniejowca (wydanie w odcinkach)

Maguzzi

Rozbójnik
@frytcia Nie chcę tu kontynuować dyskusji o "hejcie" tip bo poradnik to nie temat do tego, a poza tym mówienie o jakimś strasznym ataku to przesada. Wracasz do początków gdzie dostałeś ostrą krytykę za poradnik, którym zagotowałeś wielu graczy ale nie przesadzajmy, że to był jakiś wielki lincz. Od tego czasu jakoś nie widziałem, żeby Ci ktoś jakoś bardzo niemiło odpisywał, a raczej odpowiedzi graczy są merytoryczne i stonowane. Easy też bardzo ładnie odpisał na Twoje słowa zamiast robić gównoburzę, a te słowa mogły go zaboleć, bo to bardzo doświadczony gracz. Znam go doskonale razem graliśmy w Czarnych Owcach. Kończąc temat wypominanek, co kto komu zrobił i powiedział proponuję, żebyśmy się traktowali tak jak byśmy chcieli by nas traktowano. Na tym forum pojawiało się wiele trolli. Próbowano siać zamęt i wprowadzać rożne nieprawdziwe informacje. Ludzie to pamiętają, możliwe, że cześć graczy twój brak doświadczenia i wypowiadanie się w wielu tematach traktowała lub nadal traktuje jak trollowanie. Z za ekranu monitora nie wiadomo kto kim jest. Jak bym miał brać do siebie i za atak każde odmienne od mojego zdanie, to bym się gryzł z rzeszą ludzi. Proponuję każdemu opanowanie i zamianę żalu lub złości na chęć pomocy. Zwróciłem Ci uwagę nie po to by cię strofować a innym odpuszczam tylko dlatego, że jak pisałem od dawna nikto nie zaognia sutuacji a tu bum na pomoc od doświadczoneg gracza odpowiadasz zaczepnie, prowokująco do kłótni, @xEasyRiderx dzięki za opanowanie. Nie mam dzis dużo czasu ale może wrzucę mini fragment choć o evolucyjnych. Potem w tygodniu będą cuda.

Maguzzi

Rozbójnik
mini ODCINEK 3

Budynki Ewolucyjne które moim zdaniem warto stworzyć w AM jeśli ich nie macie!

Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem w AM mamy obecnie pełno budynków ewolucyjnych chyba wszystkie jakie do tej pory pojawiły się w Ewentach. Zebrać ich wszystkich i rozbudować na maksa (zazwyczaj 10 poziom) nie sposób, a i nie za bardzo się opłaca. Cały czas wychodzą nowe ewenty, z których można zdobyć budynki dające przydatne zasoby, surowce, manę, ziarna unuryt tip. Takie budynki ułatwiają grę, przechodzenie epok czy wykonywanie zadań w sezonie czy ewentach. Każdy kto będzie grał dłużej złapie kilka potrzebnych budynków i dzięki braniu udziału w tych ewentach sobie je rozbuduje za zdobyte za "darmo" artefakty. Więc nie wszystkie stare budynki z AM warto rozbudowywać i polować na artefakty do nich. Same podstawki mimo, że tanie nie są warto zrobić i trzymać w inwentarzu zaklęć pod zakładką budynki dzięki temu nie pojawią się nam już w slocie budynku w AM więc mamy większe szanse na inne budynki czytaj też wzmocnienia wojska.

Jeśli nie macie takiego budynku w AM będzie można stworzyć jedną podstawę do danego budynku ewolucyjnego jak ją zrobicie i będziecie mieli w mieście lub w inwentarzu więcej się w AM nie pojawi. Jak macie w inwentarzu samą nie podniesioną na wyższe poziomy podstawę ale z niskiej epoki, to teoretycznie można ją sprzedać i powinna się pojawić nowa w AM z aktualnej epoki w której jesteście, ale polowanie obecnie na takie podstawy może potrwać więc to dla ludzi o mocnych nerwach. Ja już wole podnosić do wyższych epok za renowacje. Ale piszę, że taka możliwość jest. Moim zdaniem warto polować na podstawki i artefakty do kliku starych budynków podanych poniżej. Nie jest to tanie bo artefakty kosztują 3 schematy i 10k fragmentów zaklęć, a potrzeba ich 9 żeby podnieść budynek na 10 poziom więc jak widzicie spory koszt i sporo czasu żeby to zebrać. Bo w AM nie często się pojawiają a trafić na artefakty które potrzebujemy to sukces ale spokojnie @Aras Dynas zgłosił już pomysł jak to usprawnić miejmy nadzieję, że sie nad nim pochylą. Wracając do samych budynków są to budynki, które dzięki swoim efektom karmienia poza zasobami dają nam wiesze możliwości. Czasem mają moc podobną do całych rozbudowanych cudów, a nie zwieszają kosztów turnieju tak jak cuda. Dzięki naszej aktywnej grze i ich umiejętnemu wykorzystaniu dają nam dużą siłę:

I dzięki super opracowaniu @Wojtek90 mam sprawę ułatwioną więc będę bezczelnie cytował :D Budynki ewolucyjne w różnych epokach mnogą dawać różne zasoby ale jeśli mają efekt karmienia to się nie zmienia.

Feniks Ognia
Feniks Ognia:
  • źródło monet i zasobów
  • 2 odłamki uszkodzonych run
  • portalówka 5%
  • zbiór co 48h
  • Efekt karmienia: +50% do obrażeń wszystkich jednostek przez 24h
  • jeden z najlepszych budynków w grze
  • szczegółowe info
Feniks Ognia, portalówka i odłamki run, zawsze się przydadzą ale tu chodzi o efekt karmienia. Nakarmiony budynek daje nam na dobę 50% obrażeń naszych jednostek. Pomaga w iglicy w turniejach bardzo ułatwia walkę zwłaszcza jak mamy mało wzmocnień.

Feniks Zmierzchu
Feniks Zmierzchu:
  • źródło zwykłych i żywych drogocennych towarów
  • 4 PW
  • zbiór co 48h
  • Efekt karmienia: przywraca po bitwie 5% poległych jednostek, czas trwania 12h
  • budynek przydatny podczas walk
  • szczegółowe info
Feniks Zmierzchu Od 03.03.2025 efekt ma wzrosnąć do 10% ale tylko jak oddział przeżyje. Jak cały oddział umrze to nie zostanie wskrzeszony. Mimo to przy umiejętnym wystawianiu wzmocnień bardzo przydatny w iglicy i turniejach. Odczuwalnie ograniczy straty zwłaszcza jak ktoś bije sie w turniejach na wysokich prowincjach gdzie strata kilkunastu % oddziału turniejowego to dziesiątki oddziałów koszarowych.

Niedźwiedź Brunatny
Niedźwiedź Brunatny:
  • źródło wojska: Valloryjski Weteran, Żaba, Wojownik Orków i Strateg Orków
  • zbiór co 48h
  • Efekt karmienia: bonus produkcji jednostek +50% we wszystkich budynkach wojskowych, czast trwania 12h
  • jeden z najlepszych budynków w grze - niezbędny w wiosce wojskowej
  • szczegółowe info
Niedźwiedź Brunatny. Opisywałem już jak to zrobić żeby każde wytworzone wojsko z budynków wojskowych zbierać na nakarmionym brunerze. 50% więcej to mało nie jest.
Niedźwiedź Polarny
Niedźwiedź Polarny:
  • źródło monet
  • dobre źródło many i ziarna
  • portalówka 5%
  • zbiór co 48h
  • Efekt karmienia: skrócenie czasu pomiędzy rundami w turnieju, czast trwania 5 dni
  • z cudem Zakrzywienie Czasu na 30 poziomie pozwala na robienie turniejów bez żadnych przerw
  • jeden z najlepszych budynków w grze
  • szczegółowe info
Niedźwiedź Polarny. Sama podstawa po nakarmieniu skraca czas między rundami turnieju o 10% czyli 1h i 36 minut. Po rozbudowaniu na 10 poziom skraca rundę o 20% czyli 3h i 12 minut. W połączeniu z cudem Zakrzywienie czasu daje możliwość uzyskania skrócenia czasu przerwy między rundami do 0. Można klikać wszystkie "gwiazdki" w prowincji jedna po drugiej. Ułatwia to też robienie 2 turniejów na jednych wzmocnieniach. I to od gracza zależy co zrobi bo jeśli chcemy mieć 0 czas to możemy albo rozbudować Zakrzywienie do 35 poziomu i wtedy sama podstawa bez podnoszenia na wyższe poziomy zagwarantuje nam ten 0 czas, lub możemy rozbudować Zakrzywienie mniej a Polara bardziej. Minimalny poziom cudu to 26 i wtedy Polar na 10 poziomie. Albo wytworzyć coś pomiędzy co kto lubi. Oczywiście można też mieć przerwę miedzy rundami turnieju jak komuś to nie przeszkadza.

Mistrz Ruda Panda
Mistrz Ruda Panda:
  • źródło many i drogocennych żywych towarów
  • 2 PW
  • zbiór co 24h
  • Efekt karmienia: +3 mgły wizji za tworzenie w Akademi Magii, czas trwania 72h
  • budynek przydatny podczas Przygód do zbierania odznaki 'Pozostałości'
  • szczegółowe info
Mistrz Panda Ruda. Dzięki niemu mamy więcej dobrodziejstw z mistycznych obiektów juz sama podstawa daje o 1 mgły wizji więcej, niestety dopiero na 10 poziomie dostajemy o 3 więcej ale to jest na prawdę odczuwalne jak ktoś dużo tworzy w AM. Za wszystko co tworzymy w AM dostajemy mgłę wizji, a ona uzupełnia mistyczny obiekt. Gdy zbierzemy 100 mgły wizji możemy otworzyć go i dostać nagrodę (budynki populacyjne i kulturowe, czasówki 5 i 8h, szybkie bonusy wojska, AW, PW, widmowe kamienie do negocjacji w iglicy a nawet 500 diamentów). Jak przekraczamy ilość 100 mgły wizji to nic się nie dzieje, mgła zbiera sie dalej. Ja zazwyczaj zbieram jej sporo i otwieram obiekty pakietami jakoś tak bardziej lubię bo jak mam dużo to zawsze się wylosuje jakieś diamenty i to cieszy oko Ja mam rude pandy też na iglicówkach, tam czasówki nie idą na zwiady mam je żeby zasilać główne miasto w diamenty. Więc tworzę w AM dużo, co się da rozbijam na fragmenty zaklęć, relikty z turniejów przepalam na katalizatory i zbieram jak najwięcej mistycznych dam radę a potem otwieram licząc na dodatkowe diamenty i powiem Wam, że to działa całkiem dobrze.

Tinlug
Tinlug, Gwiezdny Wąż:
  • źródło ziarna i drogocennych żywych towarów
  • 3 PW
  • zbiór co 24h
  • Efekt karmienia: 1 katalizator co 5 walk w turniejach, czas trwania 60h
  • szczegółowe info
Tinlug, Gwiezdny Wąż. Chyba nie muszę tłumaczyć jak bardzo potrzebne są katalizatory. Sama podstawa daje 1 katalizator co 10 walk w turnieju, stopniowo zmienia się ilość wraz z podnoszeniem poziomu na 10 poziomie jest to katalizator co 5 walk. Zwłaszcza młodzi gracze cierpią na ich głód. Ale też aktywnie grający mają z nimi problemy. Są potrzebne do tworzenia w AM do rozbudowy cudów, ten jegomość może nam je dostarczać, zwłaszcza jak aktywnie gramy w turniejach. Mam go na iglicówkach i nawet jak robię tam 4-5k w turnieju to go karmię. Trochę katalizatorów wpadnie. A dzięki niemu w głównym mieście mimo bardzo intensywnej gry i bardzo aktywnemu tworzeniu w AM katalizatorów mi nie brakuje. Bez niego przy mojej grze musiałbym pewnie zbudować cud Smocza Arka który daje katalizatory za otwarcie mistycznego obiektu bo by mi ich brakowało.

Gildo
Gildo:
  • zwykłe towary
  • mana
  • jednostka wojskowa magiczna
  • 3 AW
  • zbiór co 24h
  • Efekt karmienia: dodatkowe towary (zwykłe, żywe lub wzniosłe) za każdą skrzynię z Iglicy (czas trwania 60h)
  • szczegółowe info
Glido - Biłem się z myślami czy go dać, ale że jest to poradnik nie tylko dla turniejowców to dałem. Bardzo ułatwia przechodzenie wysokich epok. Tam gdzie potrzeba bardzo dużych ilości surowców zwłaszcza wzniosłych. Za każdą skrzynie w iglicy daje surowce i to duże ilości. Taki pomocnik w przechodzeniu epok jest na tyle mocny, że zasługuje na uwagę, zwłaszcza jak masz małe miasto i nie masz miejsca na stawianie dużej ilości manufaktur. W priorytecie zbierania jako ostatni ale go podałem.

Podał bym priorytet łapania artefaktów do tych budynków dla turniejowca ale wszystkie są bardzo ważne i ciężko powiedzieć na czym komu akurat w danym momencie zależy. Feniks Ognia i Niedźwiedź brunatny to bardzo istotne budynki, Feniks Zmierzchu też. Tinlug i ruda panda zwiększają wydajność naszego miasta przez większe możliwości w AM i w rozbudowie cudów. zwiększą ilość mistycznych obiektów czyli nagród z nich. Polara teoretycznie nie trzeba rozbudowywać, bym sobie to zostawił na koniec a Glido to fajna zabawka, ma najmniejszy priorytet moim zdaniem.

I to by było na tyle. Jest wiele wspaniałych budynków mam ich dużo bo brałem udział w wielu ewentach i drugie tyle rozbudowałem dzięki artefaktom z AM lub iglicy. Podam tylko nazwy budynków i może powód dla którego je mam choć nie zawsze wmieście. Moim zdaniem są mocne, ale nie na tyle żeby budować je od 0 chyba ze ktoś ma tyle schematów, że chce się bawić. Moim zdaniem będą inne ewenty i podobne budynki więc się aż tak nie opłaca.

Wieża Jedności(unuryt/2 katalizatory); Zielony Feniks (zwiadowca/unuryt); Mruczące Sanktuarium(czwsówki 3x 30 min)' Świątynia Fal (Valorian/ziarna); Piedestał wytwórcy eliksirów (katalizator); Echa Zapomnianych(czwsówki 3x 30 min/sporo orków); Szaman (pies i zaklęcie witalności 10%); Chatka Czarownicy (ogrom kultury i żabki nawet na iglicówkach w 5 rodziale); Szczwany Szop (dzięki karmieniu daje +200% produkcji podstawowej przykładowo dobry na ziarna przy przechodzeniu epok); Popielaty Feniks (po nakarmieniu zwiększa walutę za zadania z ewentu przydatny jak Ci bardzo zależy na jakimś ewencie dużo nie daje ale zawsze coś).

Pamiętajcie to moje subiektywne typy uargumentowane ale chętnie podyskutuję jak ktoś ma odmienne zdanie. Jeszcze raz Wojtek90 dzięki! Twoje opracowanie ułatwiło i ubarwiło mój poradniczek:D

Ostatnia edycja:

T360

Zwiadowca
Testował ktoś eliksir na ciężkich strzelających? Jako przeciwnicy pojawiają się głównie lekkie i lekkie strzelające + ciężkie orki. Układ ciężka strzelająca + łuki, albo ciężka strzelając + mag powinien sobie nieźle radzić.

Ostatnia edycja:

Steefann

Zwiadowca
Testował ktoś eliksir na ciężkich strzelających? Jako przeciwnicy pojawiają się głównie lekkie i lekkie strzelające + ciężkie orki. Układ ciężka strzelająca + łuki, albo ciężka strzelając + mag powinien sobie nieźle radzić.
Zawsze daję wzmocnienia na ciężkie strz na eliksir. Do 40 prowki jak nie ma magów to żaby koszą wszystko, powyżej zaczynam miksować z 1-2 zwiadami/magami (zależnie od comba). Tylko ja dużo ręcznie gram i sprawdzam mapy na wyższych prowincjach, bo straty bolą :)

Maguzzi

Rozbójnik
Powiem tak, teraz robiłem jedwab, ale miałem wzmocnienia na ciężką strzelającą jeszcze ze zwojów. A zabawiłem się i dałem aż 20 wzmocnień ataku i 14 swobodnych. Tłukłem żabą tylko i wyłącznie, nawet jak u wroga były 3 magiczne nie używałem witalności i straty to 16 oddziałów na 158 prowincji. kumpel z bractwa miał 10 swobodnych i 12 ataku na ciężką strzelającą i miał straty 300 oddziałów na 150 prowincji. Nawet pomijając fenka zmierzchu to w wielu walkach nawet nie miał co leczyć zerowe straty. Żaba wybijała wroga zanim do niej doszedł. Wniosek prosty dać odpowiednio ataku i żabą czy kanonierem zrobisz prawie każdy turniej.
A i oczywiście wszystko na automacie.

CasPL

Zwiadowca
Jedwab - Tutaj po staremu najlepiej spisywały się lekkie jednostki strzelające. Natomiast stosując nowe jednostki można z powodzeniem walczyć tu ciężką piechotą i tutaj patrząc na zasięg ataku bardzo dobrze spisuje się Valorian. Dla graczy w niższych epokach dobry będzie Paladyn, ale maja go tylko ludzie. Trent jest dość słaby ale też się nada choć jest znacznie gorszy od paladyna (będzie miał większe straty). Elfy mają tu gorzej, no nic nie pierwszy raz. Ja ten turniej tłukę samym Valorianem i spokojnie 40k i więcej idzie robić samą ciężką jednostką!
Magu, pytanie dotyczące ostatniego turnieju. Valorianin jest lepszy na CS, mniej na LP. Dlaczego Valorianin a nie choćby Paladyn (także w wyższych epokach)?

Maguzzi

Rozbójnik
Magu, pytanie dotyczące ostatniego turnieju. Valorianin jest lepszy na CS, mniej na LP. Dlaczego Valorianin a nie choćby Paladyn (także w wyższych epokach)?
Hej:) Valorian jest dobry na wszystko hehehe. Oczywiście Paladyn też wymiata i spokojnie sobie poradzi. Chyba kieruję się głównie tym, że paladyna mają tylko Ludzie, a ja staram się pisać uniwersalnie dla wszystkich. Valoriana ma każdy. A chodzi generalnie o zasięg ataku 2 a nie 1 jak większość ciężkiej piechoty. Powoduje to tyle, że Valorian czy Paladyn może tłuc jednostki stojące za jakimiś przeszkodami zajmującymi 1 pole. Ja się śmieje że oni biją przez krzaczory. Widzisz już zaczyna się kombinowanie i zastanawianie nad grą, może jakieś testy. O to chodzi przeczytać złapać temat i myśleć samemu. Super! Pozdrawiam.

Bogu23xD

Wędrowiec
Ten wzór na CAL jest niepoprawny tak naprawdę, na stronce minmax jest taki fajny arkusz excela, że można wpisać dane swojego miasta i pokazuje koszta w iglicy i turnieju, kiedyś ten arkusz działał poprawnie (jak zaczynałem grę ze ~2 lata temu), a teraz mimo wpisywania wszystkiego poprawnie (np. dokładnie liczyłem ile jest badań obowiązkowych w grze, bo arkusz nie "łapał" najnowszych rozdziałów) ten arkusz pokazuje wyższe wartości niż są w grze (a jest oparty na podanym przez Maguzzi wzorze). Oznacza to ni mniej ni więcej, że ułatwili nam turniej. Więc zacząłem sprawdzać i wyszło np., że teraz badania podwyższają trudność turnieju odrobinę mniej. Sprawdzałem to kilka msc temu, więc mogli zmienić coś, ale badania podwyższały mi koszt o 0,43%, a nie o 0,45%. Nie jest wykluczone, że inne czynniki wpływające na turniej również się zmieniły. Polecałbym traktować wzory niekoniecznie "dosłownie" - bardziej poglądowo, żeby zrozumieć ogólne zasady. Na tej stronce minmax widać, że wcześniej dosyć często zmieniali czynniki wpływające na turniej - można sobie przejrzeć historię tych zmian, więc spekuluję, że teraz również mogą zmieniać.
Wrzucam ten arkusz, bo jest to przydatne narzędzie, nawet jeśli nie działa dokładnie, to i tak można go ustawić pod swoje miasto wpisując tak wartości, żeby zgadzały się z tym w grze:
I tak jak pisałem wcześniej, można np. zmienić w zakładce ref data w Coefficients M na 1.0043. Wtedy po wpisaniu miasta wynik będzie bardziej zbliżony do realnego.
Minusy są takie, że jest tylko do 16 rozdziału, więc w pierwszej zakładce jest kolumna chapter progress i wtedy trzeba dokładnie policzyć badania i po prostu dodać do wartości która już jest np. chapter progress ustawić na 200(jeśli np. komuś tyle wychodzi akurat) i powinno to zadziałać xD.
Drugi minus, że tylko do 50 prowincji pokazuje wartości. Jak ktoś się nudzi to można się pobawić xD

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
Polecałbym traktować wzory niekoniecznie "dosłownie" - bardziej poglądowo, żeby zrozumieć ogólne zasady. Na tej stronce minmax widać, że wcześniej dosyć często zmieniali czynniki wpływające na turniej - można sobie przejrzeć historię tych zmian, więc spekuluję, że teraz również mogą zmieniać.
Hej, Dokładnie! Dlatego to podaje, żeby zrozumieć bardziej co i dlaczego ma wpływ, a nie po to żeby robić dokładne obliczenia. Gra zmienia się cały czas i zmieniając jedną rzecz osoby "grzebiące" w kodzie gry mogą wprowadzać nawet nieumyślnie zmiany.

Gra zmienia się dość szybko i dlatego chcę na nowo odświeżyć temat poradnika, a Wasze zadnie, opinie i spostrzeżenia są bardzo pomocne. Może jakiś inny doświadczony gracz też coś napisze od siebie. :D

Zniknąłem na parę tygodni na discordzie bety próbowałem przedstawić tam zdanie turniejowców o nowym feniksie. Teraz wracam powoli tu i będę chciał pisać. Dzięki rozmowom z Wami edytuję 2 tematy @CasPL dobrze zwróciła uwagę o zbrojmistrza w temacie ogólnej ilości wzmocnień na daną ilość prowincji. Dodam tam jeszcze drobną uwagę. Drugi temat to kolega Zulusek, który chyba nie ma tu konta ale czytał poradnik. Dopytał mnie o temat wsparcia, które ogranicza starty. Pytał jak ustawiac takie wsparcie i faktycznie zdałem sobie sprawę, ze ten temat dla mnie jesny dla Was może nie być. Więc opiszę o co chodzi chodzi ze wsparciem. dorzucę tu odniesienie do edytowanego fragmentu.

Kolejne tematy to:

- cuda i do czego się przydają, zmiany mocy cudu wraz z poziomami--> nowe spojrzenie na cuda - tu będzie mocno rozbudowany temat.
- kociołek + pokój zainteresowań w kwaterze robotniczej i do czego może się przydać - tu poproszę chyba o pomoc specjalistów z bractwa bo sam nie korzystam za dużo z niego, ale możne być bardzo pomocny zwłaszcza przy przechodzeniu epok.
- porady ogólne dotyczące gry --> może opiszę Wam jak wygląda mój dzień w grze co robię i dlaczego, manufatkury, zbrojownie, wioski iglicowe, jak zdobywac więcej wzmocnień, jak zdobywać diamenty, aktywność w różnych wydarzeniach w grze, itp.
- Przechodzenie epok system skokowy, zwiad prowincji na mapie siwata "kółeczko" / zwiady kierunkowe, zaklęcia skracajace czas, gra na apce --> system na szybsza walkę w turniejach tu może nagram ekran żeby pokazać heheh.
- Różne typy wiosek iglicowych i jak je stowrzyć, czego się bać, a czego nie -- to też potężny temat. A właśnie mam wolne miejsca we wszystkich wioskach iglicowych na s2 i s3 wiec zapraszam kontakt w grze Maguzzi albo Matys0171 piszcie nawet jak jest pełno są konta duchy.

Macie jakieś pomysły na tematy do poruszenia? dajcie znać, moze się coś urodzi w trakcie:)

Pozdrawiam,

Ostatnia edycja:

Aras Dynas

Rozbójnik
Ten wzór na CAL jest niepoprawny tak naprawdę, na stronce minmax jest taki fajny arkusz excela, że można wpisać dane swojego miasta i pokazuje koszta w iglicy i turnieju, kiedyś ten arkusz działał poprawnie (jak zaczynałem grę ze ~2 lata temu), a teraz mimo wpisywania wszystkiego poprawnie (np. dokładnie liczyłem ile jest badań obowiązkowych w grze, bo arkusz nie "łapał" najnowszych rozdziałów) ten arkusz pokazuje wyższe wartości niż są w grze (a jest oparty na podanym przez Maguzzi wzorze). Oznacza to ni mniej ni więcej, że ułatwili nam turniej. Więc zacząłem sprawdzać i wyszło np., że teraz badania podwyższają trudność turnieju odrobinę mniej. Sprawdzałem to kilka msc temu, więc mogli zmienić coś, ale badania podwyższały mi koszt o 0,43%, a nie o 0,45%. Nie jest wykluczone, że inne czynniki wpływające na turniej również się zmieniły. Polecałbym traktować wzory niekoniecznie "dosłownie" - bardziej poglądowo, żeby zrozumieć ogólne zasady. Na tej stronce minmax widać, że wcześniej dosyć często zmieniali czynniki wpływające na turniej - można sobie przejrzeć historię tych zmian, więc spekuluję, że teraz również mogą zmieniać.
Wrzucam ten arkusz, bo jest to przydatne narzędzie, nawet jeśli nie działa dokładnie, to i tak można go ustawić pod swoje miasto wpisując tak wartości, żeby zgadzały się z tym w grze:
I tak jak pisałem wcześniej, można np. zmienić w zakładce ref data w Coefficients M na 1.0043. Wtedy po wpisaniu miasta wynik będzie bardziej zbliżony do realnego.
Minusy są takie, że jest tylko do 16 rozdziału, więc w pierwszej zakładce jest kolumna chapter progress i wtedy trzeba dokładnie policzyć badania i po prostu dodać do wartości która już jest np. chapter progress ustawić na 200(jeśli np. komuś tyle wychodzi akurat) i powinno to zadziałać xD.
Drugi minus, że tylko do 50 prowincji pokazuje wartości. Jak ktoś się nudzi to można się pobawić xD
z moich obserwacji w dalszych epokach wynika że badanie badaniu nie jest równe, tj. są badania które zwiększają o x, co sugeruje że kolejna zwyżka po jednym badaniu (bez zwiększania innego z czynników) powinna być równa x lub x + coś, a zamiast tego zwyżka była na poziomie mniejszym od x. Podobnie to wyglądało u kilku graczy z bractwa gdzie zwiększenie z paru ostatnich badań z epok znacząco przygniatało zwiększenie z początkowych badań mimo znaczącej różnicy w ilości i oczekiwania że wpływ na współczynnik zwiększy się proporcjonalnie.

Dodatkowo nieproporcjonalny jest wpływ ekspansji na trudność (jakby to nie był tylko jeden z mnożników) a znaczniejszą różnicę robią ekspansje premium.

Maguzzi

Rozbójnik
Jeśli chodzi o ilość wzmocnień to bardzo ogólna zasada jest taka, że na każde 10 prowincji dajemy po 1 wzmocnienie życia (rozumiane jako 25% zwiększenia zdrowia, czyli swobodne ulepszenie jednostki. Zbrojmistrz daje 50% więc jeden zbrojmistrz na 20 prowincji) i 1 wzmocnienie ataku. Więc jeśli planujemy zrobić 30 prowincji dajemy 3 życia (swobodne) i 3 ataku (wg powyższej rozpiski co na jaki turniej). 50 analogicznie 5 życia (swobodne), 5 ataku. Jeśli mamy mało wojska i chcemy oszczędzić, to możemy dodać po 1/2 wzmocnienia i życia i ataku. szczególnie bardzo cenne teraz życie mocno ogranicza straty w takich turniejach jak kryształ czy pył. Ilość wzmocnień dopasowujemy też do naszej sytuacji w ilości oddziałów wojska, jeśli mamy mało wojska i nie chcemy go dorabiać na czasówkach (jak już to koniecznie na odpalonym brunerze) to dajemy więcej wzmocnień czy to życia czy ataku. Wiadomo im więcej wzmocnień tym straty mniejsze, jeśli wystawiamy oddziały atakujące z dystansu to więcej da nam wzmacnianie ataku. Jeśli walczące w zwarciu to oprócz ataku, życie odgrywa większą rolę. To są bardzo ogólne zasady musicie próbować swoich sił w turniejach i układać własne najlepsze ilość wzmocnień bo każde miasto jest inne. Nawet na 30-40 prowincji jak dacie mało wzmocnień a mamcie duży odział turniejowy to stracicie kilkaset oddziałów wojska więc ruszając na turniej nawet na 8-10k to takie 400-500 oddziałów danego typu wojska mieć wypada. Wzmocnienia wsparcia wystawiamy mniej niż jednostek wiodących w danym turnieju i tu dajemy od 1 do 6 takich wzmocnień, zależnie ile prowincji robimy. To bardzo ogólne dane dla graczy robiących od 20 - 220 prowincji. Musicie wystawić i testować czy mniej czy więcej u Was trzeba. Rozmiary oddziałów turniejowych bardzo różnią się od siebie u graczy mniej lub bardziej wyspecjalizowanych turniejowo. I teraz jak używać jednostek wsparcia, podam na przykładzie turnieju marmuru. Jeśli bijemy tam na wzmocnieniach lekkich jednostek strzelających to zawsze wystawiamy 5x łucznika/kusznika, driadę lub zwiadowcę. Ale czasem trafiają się takie układy gdzie wróg wystawia przykładowo 3x ciężką jednostkę strzelającą i 2x ciężką piechotę. Łuki w takim układzie mogą mocno oberwać od ciężkich strzelających. W tym przypadku układ idealnie pasuje pod jednostki magiczne, które są wparciem, więc wystawiamy 5x kwitnącego maga lub u ludzi można też kapłana. Jednostki te mają duży zasięg ataku (5) więc z niewielkim dopalaczem jaki dostają od wzmocnienia na magiczne, które wystawiliśmy jako wsparcie pokonują wroga bez strat. Czyli nie chodzi o mieszanie w walce jak w tym przykładzie jednostek magicznych i lekkich strzelających (tak jak to się niejednokrotnie robi w iglicy) tylko na idealnie pasujących układach wroga wystawianie 5x jednostki która idealnie się w danej sytuacji sprawdzi. Tak to działa, albo przyjmujemy straty w niewielkiej ilości niepasujących układów, albo dajemy wsparcie i na takie układy gdzie nasze główne wzmocnienia nie pasują, wsparcie wpisuje się idealnie. Więc w turniejach wsparcie wystawiamy w pasujących układach wroga 5x tą samą jednostkę. Jeśli robimy turnieje na dużą ilość prowincji, dajemy wzmocnień bardzo dużo, żeby w pojedynczych walkach straty były prawie niezauważalne. Inaczej wykrwawimy się momentalnie. Jeśli macie problem z doborem wzmocnień możecie pisać do mnie priva tu czy w grze.
Wprowadziłem uzupełnienia i doprecyzowałem ten fragment. Dzięki za Wasze uwagi! :D

Kylar Stern

Wędrowiec
Pierwszy raz piszę coś w tym stylu i też mój mózg działa nieco inaczej, więc mam nadzieję, że mnie zrozumiecie J.

Obsługa kotła w celu zdobycia jak największego bonusu do produkcji rasowej

Zaczynamy od tego, aby doprowadzić Efekt ulepszenia „Dar Wysokich Ludzi” do 80 gwiazdki. W tym celu przekazujemy zasoby, aby zdobyć Wiedźmowe Punkty. Najlepiej przekazać po trochę każdego zasobu gdyż każde przekazanie zwiększa koszt Wiedźmowych Punktów w tym zasobie. Ja najwięcej przekazałem monet i młotków, bo je najłatwiej pozyskać, choć w wyższych epokach, gdy ma się nadmiar many, ziaren czy unurytu można je spożytkować na ten cel.
1.JPG

Uzyskamy w ten sposób 20% premię do produkcji rasowej trwającą 15h. Są to wartości minimalne, które pokażę jak zwiększyć.

Po osiągnięciu tego celu możemy przejść do przyrządzania mikstury.
2.JPG
Aby mieć więcej prób na uzyskanie pożądanego efektu należy zdobyć w poprzednim turnieju przed planowanym przyrządzeniem mikstury minimum 2,5k punktów. Następnie należy zaopatrzyć się również przed planowanym przyrządzeniem mikstury w wolne Wiedźmowe Punkty. 100k jest wartością w zupełności wystarczającą (kiedyś był limit chyba koło 42k i też dało się osiągnąć przyzwoite wyniki).UWAGA!!! Kiedyś punkty resetowały się do progu chyba 42k po każdym tygodniu a nadmiarowe przepadały. Teraz ile punktów się wrzuci tyle będzie do wykorzystania. Po zapewnieniu sobie powyższego przygotowania należy sprawdzić, które składniki zapewniają najwyższą procentową szansę na (będę go w dalszej części tak nazywał) Efekt Portalowy. Są to najczęściej 3 z 4 składników z dolnych słoików. Czasem są dwa jak w przypadku,
który będę prezentował.
3.JPG
Przy sprawdzaniu kierujemy się tym, aby Efekt Portalowy był na pierwszym, drugim ewentualnie trzecim miejscu. Dodajemy składniki na przemian. Jeśli dodanie któregoś składnika spowoduje spadnięcie Efektu Portalowego z pierwszego miejsca na niższe usuwamy go i dodajemy inny. Dążymy do uzyskania Współczynnika Sukcesu bliskiego 100%.

Po dodaniu sumarycznie około 25 składników powinniśmy osiągnąć Współczynnik Sukcesu w okolicach 98%. Jeśli składnik, którego dodanie kosztuje diamenty ma Efekt Portalowy można na koniec dodać 2 -3 sztuki, jeśli mamy większą ilość diamentów, jeśli nie można pominąć.
4.JPG
Następnie zwiększamy Szansę na efekt krytyczny, czyli na zwiększenie procentu premii do produkcji rasowej oraz czasu trwania efektu. Maksymalny wydatek, który jest opłacalny to 40k fragmentów zaklęć. Jeśli nie mamy ich zbyt dużo 30k również znacząco podniesie wartości nas interesujące.
5.JPG
Warto dodać też między 75 a 100 diamentów gdyż one znacząco podnoszą Szansę oraz parametry.
6.JPG
Następnie klikamy Uwarz i pijemy w moim przypadku 5 kielichów. UWAGA!!! Podane wartości są wartościami maksymalnymi, dlatego przy piciu trzeba patrzeć, jaki efekt dostajemy po każdym kielichu. System informuje, jeśli otrzymamy ten sam Efekt, ale z odmiennymi parametrami. Czasem możemy dostać wyższy procent premii z krótszym czasem trwania a czasem niższy procent z dłuższym czasem. Dlatego należy się skupić i wybrać, co nam najbardziej pasuje. Najlepiej jest, gdy dostaniemy wysoki procent i długi czas, ale to jest już niestety losowe i nie mamy na to wpływu.

Po zmianach zwiększenie efektu portalowego jest jeszcze większe więc naprawdę opłacalne jest zainteresowanie się tym gdyż pomaga to w przejściu rasy. Pod spodem umieszczam screena co udało mi się uzyskać wg mnie nie aż takim wielkim nakładem surowców

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
@Kylar Stern super robota. Sporo osób nie wie jak korzystać z kotła. Ilości podane przez Kylara, który jest w ostatniej epoce mogą przerażać, zwłaszcza graczy w niższych epokach ale to są maksymalne ilości, które w zasadzie gwarantują bardzo duży bonus. W przypadku bonusu portalowego ustawiamy w portalu całą kolejkę produkcji oraz zgrywamy budynki osady też po dłuższych produkcjach i wtedy używamy kotła, żeby zebrać wszystko na bonusie jaki uzyskamy. Trochę jak z brunerem. Można tego używać do wszystkiego co tam jest dostępne, czy many czy ziaren itp. Nie musicie od razu wrzucać takich dużych ilości. Pokombinować sobie ze współczynnikiem sukcesu. Dodając więcej składników. Efekt krytyczny wydłuża czas działania i zwiększa % bonusu ale jak nie chcecie wydawać fragmentów czy diaxów to nie musicie tego robić. Wiele osób pisało, że nie wie jak korzystać z kotła. Kylar opisał jak to zrobić. Jak macie pytania do poszczególnych etapów przygotowania to piszcie śmiało. Może ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami z kotłem. Żeby się nauczyć musicie zacząć eksperymentować, a to nie kosztuje dużo. Jak już zrozumiecie co się z czym je to można poszaleć z bonusami tak jak to zrobił Kylar, a taki bonus portalowy może znacznie przyspieszyć przechodzenie męczącej epoki.

Maguzzi

Rozbójnik
Hej,

Czas na kolejny odcinek. Tak sobie myślałem jak to ugryźć, czy opisać wszystkie cuda i co o nich myślę, czy może wybrać tylko te moim zdaniem przydatne. Ale skoro ma to być poradnik dla wszystkich, to może opiszę wszystkie. Skorzystam z opisów z Wiki i trochę je poprawię, bo czasem są błędne, a czasem mało precyzyjne i dodam coś od siebie. Z góry przepraszam wszystkich graczy w pierwszych epokach, przez staż w grze mogę nie łapać problemów tych zupełnie początkujących, zwłaszcza że gra bardzo zmieniła się od czasów mojego raczkowania. Natomiast postaram się postawić na Waszym miejscu i przypomnieć jak to było.

Zachęcam, żeby nie traktować cudów jako coś co się postawi i już koniec, nie można usuwać. Wręcz przeciwnie, to budynek jak każdy inny. Jak przestaje być potrzebny, to można się go pozbyć. Dla mnie cuda to coś, co pomaga w osiągnięciu celu jaki by nie był. Jedne są potrzebne tylko na jakiś czas, żeby załatać aktualne potrzeby i później można je usunąć, aby tracić mniej wojska w turniejach czy iglicy. A inne powinny zostać z nami na zawsze. Znajdą się też Rankingowcy i Kolekcjonerzy, którzy będą chcieli stawiać wszystko. Jeśli nie patrzymy na CAL i nie interesuje nas ścisła specjalizacja turniejowa, cuda na prawdę dają niezłego kopa i dobrze rozwinięte bardzo mocno ułatwiają rozgrywkę. Ja osobiście stawiałem i kasowałem cuda niejednokrotnie, nawet po kilka razy ten sam cud. Obecnie wywaliłem Klasztor i Smocze Opactwo bo stwierdziłem że mam je podniesione za wysoko, odbudowuje je na niższe poziomy Centrum handlowe elvenar i Drzewo oświecenia bo się zaplątały gdzieś po rasie. Zazwyczaj momentem, kiedy kasuje cuda jest dotarcie od końca drzewka, a odbudowuję je gdy zaczyna się nowa epoka. Stawiam wtedy te, które są potrzebne, bo pozwalają zdobyć więcej many, ziaren itp. Niektóre są przydatne od jakiejś konkretnej epoki mimo, że można je stawiać już dużo szybciej. Dużo też zależy od tego co już mamy w mieście. Jak mamy dużo mocnych budynków ewolucyjnych lub pod zasoby to czasem nie trzeba stawiać cudu przykładowo na manę, ziarna czy unuryt, bo nasza dobowa produkcja jest już tak duża. Obecnie po dość dawnych zmianach w antycznych cudach wraz z wejściem ich rozbudowy za katalizatory, fragmenty zaklęć i renowacje został zmieniony też wzrost "mocy" cudu wraz z kolejnymi poziomami. Kiedyś moc podzielona była na 35 poziomów mniej więcej równo. Obecnie na niskich poziomach przyrost mocy jest największy, a im wyższy poziom, jego moc rośnie coraz wolniej. Wygląda to tak, że na 10 poziomie mamy już 50% mocy cudu, 15 poziom to 70%, a na 19 poziomie osiągają 80% mocy całego cudu (często w trakcie przechodzenia epok dochodzi się do 10, 15 czy 20 poziomu, żeby uniknąć dużego wydatku jakim jest koło runiczne, tam idzie sporo renowacji. Na każde kolejne koło runiczne potrzeba więcej renowacji. Ten szybki wzrost mocy cudu na początku jest to bardzo korzystny, ponieważ szybciej osiągamy pożądany efekt (mniej poziomów cudów mniejszy bazowy oddział turniejowy). Często nie warto robić tych najwyższych poziomów dla tych dla których wydajność jest ważna zwyczajnie się to nie kalkuluje. A jaki to jest pożądany poziom, to już zależy od naszych celów w grze i potrzeb. Dla każdego odpowiedni poziom może być inny. Dlatego postaram się Wam dobrze opisać co dają cuda, jak wyciągać z nich maksimum korzyści, czasem jak je łączyć, żeby maksymalizować ich efekty. Najpierw opiszę wszystkie wraz z małymi uwagami, a potem napiszę jakie cuda widzę jako niezbędnie dla turniejowców.

Są cuda, które mają podobne efekty. To jaki cud powinniśmy postawić zależy w dużej mierze od naszego stylu gry oraz od tego co mamy aktualnie w mieście. Jak już pisałem w poprzednich częściach poradnika, niektóre budynki (często są to budynki evolucyjne) mogą zastąpić nam potrzebę posiadania danego cudu. W moich opisach będę kierował się spojrzeniem na wydajność miasta. Jak ktoś jest kolekcjonerem czy rankingowcem to stawia wszystko. Więc opisy i sposób działania może brać bardziej do wiadomości i jako ciekawostkę ale moje subiektywne porady w opisach będą tyczyły się spojrzenia przez pryzmat wydajności miasta. Przez wydajność rozumiem to, że posiadamy w zadowalającej ilości wszystkie potrzebne do funkcjonowania na wysokim poziomie surowce i zasoby.

Już opisywałem cuda ale cofam się do wstępu, żeby coś wyjaśnić. Przy opisie cudów zwiększających atak jednostek piszę, że pomagają przy przechodzeniu iglicy bez wzmocnień, no ze wzmocnieniami też bo zawsze są te % większe (Przechodzenie iglicy bez wzmocnień jest możliwe dopiero od Elvenarów. Dopiero wtedy mamy wyspecjalizowane wojsko na odpowiednich poziomach, jednak należy pamiętać, że takie przechodzenie bez wzmocnień wiąże się ze sporymi stratami, bo czasem zostanie nam tylko cześć jednego oddziału. Tu się patrzy głównie walka wygrana/przegrana, a nie ile nam padło. Jednak w porównaniu do wysoko robionych turniejów, takie straty są do zaakceptowania, gdy na szali jest zaoszczędzenie wzmocnień. Powie ktoś, no dobra ale można zrobić iglicę całą jak wzmocnienia z turnieju są aktywne przyspieszając na bramkach czasówkami. Tak tylko zaawansowani turniejowcy oszczędzają każdą czasówkę. Więc iglicę przechodzą bez przyspieszania na przejściach, dzięki czemu w plecaku zostaje więcej czasówek na zwiady. Dlatego robi się większość iglic bez aktywnych wzmocnień). Ale czemu pomijam ich wpływ na turniej? A no temu, że te cuda dają tak śmiesznie małe wzmocnienie, że te 50% w maksie pomoże nam w turnieju zrobić więcej o jakieś 10 prowincji. Więc jak dla mnie to jest bonus pomijalny jeśli chodzi o turnieje. I piszę jak dla mnie nie bez powodu, bo dla niektórych, a może i wielu graczy 20 prowincji w turnieju to już wystarczająco dużo. Jak bez cudów byśmy zrobili 10-15 prowincji i dalej prawie wszystko przegramy tak z cudami maks 25 prowincji i koniec. A żeby iść dalej to już muszą być wielokrotności wzmocnień z AM. To jest dla mnie paranoja, bo trudność i koszty rozbudowy cudu na 35 poziom jest bardzo duża i potrzeba mieć cud do danego typu jednostek więc jest mowa o kilku cudach, a dają nam kopa na 10 prowincji. No chyba to zostało wprowadzone kilka lat temu i zapomnieli, że gra się rozwija i te procenty powinny być znacznie większe. No ale to nie jedyna rzecz którą wprowadzili i zapomnieli aktualizować wraz z rozwojem gry. A jak piszę cuda do przechodzenia ras, to jak już jesteśmy na końcu drzewka i nie ma w pobliżu nowej rasy dodatkowo jesteście maniakami turniejowymi wyciągającymi maksa wydajności, to takie cuda wywalamy hehehe:). Mimo, że jest tu dużo tekstu to proszę czytajcie wszystko po kolei, bo czasami przy jakimś cudzie coś mi się przypominało i wrzucałem jakieś dygresje, które mogą się przydać w ogólnym zrozumieniu gry i jej funkcjonowania.

No dobra to jedziemy te cuda 8/42 I za chwilę wrzucam dalej:
Księga Tajemnic.pngKsięga Tajemnic (wymiary 4x4)

Korzyści​

1. - Produkuje Punkty Wiedzy co 24 godziny. 7 PW na 35 poziomie
  2. - Dostarcza Ci zasoby za każdym razem, gdy ukończysz zadanie Głównej historii --> Bonus naliczany jest w oparciu o pojemność magazynu zasobów w Ratuszu. 24% na 35 poziomie.
Moim zdaniem cud nie jest warty uwagi i naszych zasobów. Pierwsze epoki przechodzi się bardzo szybko, już w 2 epoce mamy alternatywne źródło młotków jeśli bardzo nam ich brakuje (Bezdenne wykopaliska), a ilości PW jakie daje ten cud są pomijalne.
Złota Otchłań.png

Złota Otchłań (wymiary 3x3)​

Korzyści​

1. - Produkuje Monety co 3 godziny.-->Bonus naliczany jest w oparciu o procent pojemności skarbca w Twoim Ratuszu. 6% na 35 poziomie.
  2. - Dostarcza Twemu miastu dodatkowej populacji. --> Bonus naliczany jest w oparciu o procent Twojej pracującej populacji. 18% na 35 poziomie.
To jest cud który musicie mieć, zajmuje niewiele miejsca, a dostarcza dużo. Warto wiedzieć, że monety i zasoby (przyjmijmy roboczo nazwy złoto i młotki) zależne są od bonusu kultury, nie ważne czy to jest rezydencja/warsztat, zwykły budynek czy budynek evolucyjny, a nawet cud działa to wszędzie tak samo . Im większy bonus kultury, tym więcej ich dostajemy. A w grze mamy czar czarujący podarunek, który zwiększa % bonusu kultury (bazowo 5% ale jest też cud który zwiększa i to), jeśli rzucimy go na budynek, na którym jest aktywna pomoc sąsiedzka. Więc pomimo tego, że cud na 35 poziomie daje "tylko" 6% pojemności skarbca to ja z bonusem kultury ponad 1000% zgarniam ponad 60% pojemności ratusza co 3h, a to jest już bardzo fajnie. Co można zrobić z taką ilością złota będzie przy opisie kolejnych cudów. Oczywiście nie łatwo jest utrzymać bonus 1000% do tego trzeba mieć bardzo wydajne miasto ale napiszę wam jak to zrobić gdzieś dalej w poradniku.
Bezdenne Wykopaliska.png

Bezdenne Wykopaliska (wymiary 5x4)​

Korzyści​

1. - Dostarcza dodatkowych zasobów co 24 godziny.--> Bonus oparty o procent pojemności magazynu zasobów w Ratuszu. 24% na 35 poziomie.
  2. - Daje dodatkowe relikty za Mistyczne obiekty zdobyte w Akademii Magii. 14 sztuk na 35 poziomie.
Co tu dużo pisać, cud szału nie robi, ale jak trochę podbijemy bonus kultury może ratować sytuację jeśli młotki nas spowalniają. choć moim zdaniem na początku nie ma potrzeby obawiania się dostawienia kilku ekspansji i postawienia większej ilości warsztatów. Jeśli mocno cierpimy na brak młotków, to można postawić na jakimś niskim poziomie. Ostatecznie i tak będzie do skasowania i to pewnie już w epoce wróżek.
Iglice Burzy.png

Iglice Burzy (wymiary 3x5)​

Korzyści​

1. - Zwiększa siłę Lekkich jednostek Strzelających. +50% na 35 poziomie.
  2. - Zwiększa prędkość szkolenia w Koszarach. +120% więc jeśli u mnie szybkość szkolenia wynosi 1000 to 35 poziomie będzie to 2200.
Moim zdaniem cud niezbędny i ostatecznie do rozbudowy na 35 poziom. Co prawda te 50% ataku może być zastąpione bez problemu przez 1 wzmocnienie z Akademii Magii. Jednak fakt, że to efekt pasywny, a w połączeniu z feniksem ognia będzie to 100% więcej ataku sprawia, że w późniejszych epokach da się przejść iglicę bez wzmocnień z AM. W wysokich epokach nawet bez Feniksa ognia. Co prawda zobaczymy co przyniosą nowe zmiany w iglicy, jak to będzie dla tych co będą zwiększali trudność za lepsze nagrody? Ale to się dowiemy i na pewno o tym napiszemy. Generalnie Budować bez wahania. Zwiększenie prędkości szkolenia w koszarach jest tu kluczowym powodem budowania cudu. Szkolimy więcej wojska w tej samej jednostce czasu.
Klasztor Sztuk Walki.pngSanktuarium.png

Klasztor Sztuk Walki (elfy wymiary 5x5) / Sanktuarium (ludzie wymiary 5x5)​

Korzyści​

1. - Zwiększa zdrowie Twoich jednostek na polu bitwy. +36% na 35 Poziomie
  2. - Dostarcza dodatkową Kulturę Twojemu miastu, w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. (Czyli tego który zwiększamy za pomocą badań "powiększenie oddziału" w drzewku badań, dlatego między innymi warto robić wszystkie powiększenia nawet te nie obowiązkowe bo wpływają na moc cudu. Taki sposób naliczania ma całkiem dużo cudów. Maksymalnie 2000% na 35 poziomie.
Kiedyś wydawało się, że cud niezbędny. Dziś mam do niego mieszane uczucia. Patrząc na to co potrzebne jest w turnieju zwłaszcza na kilkadziesiąt prowincji to te marne 30 kilka procent to nie za dużo. Jednak jest to zdolność pasywna i mamy ją cały czas, czasem może zaważyć o wygranej lub przegranej walce, zwłaszcza w iglicy. Nie uważam, że koniecznie trzeba ten cud ciągnąć na 35 poziom. Sam się zastanawiałem czy go nie wywalić. Daje sporo kultury ale budynek 5x5 dający samą kulturę da jej niewiele mniej zwłaszcza jak masz na nim pomoc sąsiedzką (której na cud nie dostaniemy) i do tego ruiny strażnicy koło 10 poziomu. To już każdy sobie musi rozważyć. Cud dobry, ale czy obecnie niezbędny to już tylko zależy od stylu gry.
Kryształowa Latarnia Morska.pngWielka Dzwonnica.png

Kryształowa Latarnia Morska (elfy wymiary 6x4) / Wielka Dzwonnica (ludzie wymiary 4x6)​

Korzyści​

1. - Nagradza pewną ilością losowego towaru bonusowego za otwarcie skrzynki pomocy sąsiedzkiej. W oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Maksymalnie 240% na 35 poziomie.
  2. - Zwiększa czas działania pomocy sąsiedzkiej na budynki kulturowe. Bazowo mamy 8h maksymalnie wydłuża nam do 1 dnia i 4 godzin na 35 poziomie.
Jest to ważny element strategii pozyskiwania bardzo dużych ilości surowców T1-T3 (T1- marmur, stal, drewno. T2 - kryształ, zwoje jedwab, T3 -eliksir, pył, klejnot) i oczywiście chodzi o efekt zwiększenia czasu działania pomocy sąsiedzkiej. Pierwszy efekt czyli nagroda za otwarcie skrzynki za pomoc sąsiedzką jest śmiesznie mała. Ja z cudem na 30 poziomie i mając wszystkie dostępne w grze powiększenia oddziałów dostaje niecałe 30k towarów bonusowych (T1-T3) standardowo skrzynek za pomoc dostajemy 3 z rozbudowaną tawerną zwiadowców maksymalnie 7 czyli 210k towarów w ostatniej epoce to tyle co nic... wstydzili by się takiego efektu.... Wracając do zwiększenia czasu działania pomocy. Wiadomym jest, że budynek z pomocą daje więcej kultury, a jak rzucimy na niego czar czarujący podarunek to zwiększa też % bonusu kultury. Jak efekt trwa cała dobę to możemy utrzymać dużo więcej budynków z aktywną pomocą. Pomoc można dawać co 23h więc nawet możemy mieć aktywne 2 budynki z pomocą od tego samego gracza. Pozwala to mieć bardzo wysoki bonus kultury, który zwiększa produkcję młotków i złota, a młotki i złoto zamieniamy na surowce u hurtownika. Ale o tym dalej jak wspomniałem to jeden z elementów układanki.
Ruiny Strażnicy.pngRuiny Strażnicy (wymiary 4x5)

Korzyści​

1. - Zwiększa ilość dodatkowej Kultury z budynku, który został odrestaurowany w wyniku Pomocy Sąsiedzkiej. bazowo pomoc zwiększa bonus o 100% dzięki ruinom maksymalnie otrzymamy 200% na 35 poziomie.
  2. - Dostarcza dodatkową Kulturę Twojemu miastu. W oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Na 35 poziomie 2000%
Oba efekty opierają się na kulturze, to bardzo mocny cud pod zwiększenie kultury. Jest na tyle mocny, że moim zdaniem nie potrzeba budować go wysoko. W zależności od konfiguracji miasta 10-15 poziom powinien być wystarczający. Choć w niektórych przypadkach wyższe poziomy też mogą być uzasadnione.
Trony Wysokich Ludzi.pngTrony Wysokich Ludzi (wymiary 4x6)

1. - Daje dodatkowe punkty rankingowe, w oparciu o punkty rankingowe Ratusza oraz łączną ilość poziomów cudów.
  2. - Daje dodatkową Kulturę za każdą budowę lub rozbudowę Cudów, w oparciu o punkty rankingowe w Ratusza.
Co tu dużo pisać cud dla kolekcjonerów i rankingowców. Jest wiele innych cudów, które dają kulturę więc jak jesteś jednym z 2 powyższych musisz go mieć, jeśli zależy ci na wydajności turniejowej/iglicowej to runy do niego możesz spokojnie oddać innym graczom.

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
Krasnoludzki Bastion.pngKrasnoludzki Bastion (wymiary 7x4)

Korzyści​

1. - Produkuje Lekkie jednostki Koszar co 3 godziny, w oparciu o procent aktualnej wielkości oddziału koszarowego. Na 35 poziomie 180%
  2. - Zwiększa rozmiar grupy szkoleniowej, w oparciu o procent aktualnej wielkości oddziału koszarowego. Na 35 poziomie 180%
Jak widzicie do tej pory wiele cudów opiera się na wielkości oddziału koszarowego. Bastion to jeden z 2 cudów zwiększających grupę szkoleniową. Kiedyś tracił w stosunku do Świątyni Wesołych Grzybków obecnie cuda maja taki sam efekt więc oba są równie ważne. Działa to dokładnie tak samo jak zbrojownie. NIE ZWIĘKSZA ILOŚCI SZKOLONYCH JEDNOSTEK W JEDNOSTCE CZASU bo często mylnie tak to odbieracie. Nadal szkolimy tyle samo jednostek na jednostkę czasu ale szkolony oddział jest większy więc szkolenie trwa dłużej. Dzięki temu możemy pozwolić sobie na rzadszy zbiór wojska więc nie przepada nam to co może się wyszkolić w nocy jak śpimy albo można rzadziej odpalać Niedźwiedzia brunatnego i oszczędzać karmę. Jak mamy cud wyżej to możemy mieć mniej zbrojowni w mieście. Po prostu dowolnie dostosowujemy długość szkolenia.
Górskie Hale.pngGórskie Hale (wymiary 3x8)

Korzyści​

1. - Zwiększenie produkcji zwykłych towarów (T1-T3) w manufakturach. Bazowo mamy 100% na 35 daje 240% produkcji
  2. - Dodatkowa populacja, w oparciu o procent aktualnie pracującej populacji. (Tak jak złoto otchłań) Na 35 poziomie daje 18%.
Cud może kusić dodatkową populacją, Produkcja T1-T3 jest w zasadzie zastępowana przez zakup w hurtowniku więc cud może się przydawać głównie zaawansowanym bractwom skierowanym na przygodę bractw, żeby produkować więcej bransolet. Może się przydawać w niskich i średnich epokach ale w późnej grze tylko traci na znaczeniu. Jest duży i w sumie tyle.
Wieże Dobrobytu.pngWieże Dobrobytu (wymiary 5x4)

Korzyści​

1. - Zwiększa czas trwania zaklęcia Mocy Zasobów. Bazowo 10 godzin na 35 poziome daje 120% czyli 22 godziny.
  2. - Zwiększa efekt zaklęcia Mocy Zasobów. Bazowo czar daje 200% cud zwiększa na 35 poziomie + 120% czyli maksymalna moc czasu to będzie 320%
  3. - Produkuje dodatkowe zasoby dla Twojego miasta co 3 godziny, w oparciu o procent pojemności magazynu zasobów w Ratuszu. Na 35 poziomie 6%
Kolejny cud z gromadki przydatnej do polowanie na bardzo dużą ilość surowców T1-T3 z hurtownika oraz cud potrzebny do bardzo mocnego zwiększenia produkcji warsztatów, a w przypadku magicznych warsztatów ilości otrzymywanych młotków są zawrotne. U mnie z maksymalnym bonusem kultury jaki wyciągam w granicach 1000% same Wieże dają ok 15 KK(milionów) młotków co 3h a 1 napompowany czarami magiczny warsztat daje 5KK młotków z 1h produkcji 10KK młotków z 3h produkcji a po nocy zbieram nawet 18kk młotków z 9h produkcji, więc wyobraźcie sobie jaka to moc. I wszystkie te młotki są na moim poziomie potrzebne i wykorzystywane.
Kwitnąca Gildia Kupiecka.pngKwitnąca Gildia Kupiecka (wymiary 3x7)

Korzyści​

1. - Obniża prowizję Kupca dla nieodkrytych graczy z 50% do 5% na 35 poziomie
  2. - Ulepsza oferty Oferty Hurtownika zwiększając ilości towarów. Bazowo 100%, cud na 35 dodaje 360% więc oferty na 35 mają wielkość 460%
  3. - Zwiększa premię do produkcji z każdego portalu i większości surowców osady podczas przechodzenia ras. Bazowo mamy 100% cud zwiększa tą produkcję o 50% ba 35 pozimie.
Jest to mega przydatny cud zarówno do przechodzenia epok jak i zdobywania surowców to na nim dzięki ofercie hurtownika zamieniamy młotki i złoto na surowce T1-T3 (T1- marmur, stal, drewno. T2 - kryształ, zwoje jedwab, T3 -eliksir, pył, klejnot). Możemy zakupić nasze niebonusowe surowce czyli 2 z 3 dostępnych na półce za młotki lub złoto oraz wymienić bonusowy na niebonusowe choć akurat ta wymiana jest nieco niekorzystna chyba, że dostawimy sporo pól czerwonych begonii. Ale jak nie produkujemy bonusowych to po prostu kupujemy niebonusowe i wymieniamy normalnie na rynku na nasze bonusowe. takie trochę działanie na opak ale to się bardzo opłaca. W podstawowej ofercie na końcu ostatniej epoki mogę kupić 48k T1 ale na 35 poziomie cudu hurtownik oferuje mi 220,8 k. W przypadku T2 z 32k robi się nam 147k, a w przypadku T3 z 21 k mamy 96,6 k. Sami sobie porównajcie to z ilościami produkowanymi w manufakturach. Co prawda każda kolejna oferta kosztuje więcej młotków czy złota i ograniczeniem są oferty za cała pojemność magazynów ratusza, ale przy wydajnym mieście pozwala to zdobywać miliony surowców dziennie.

Tu dodatkowo muszę wspomnieć o księdze duchowych kwiatów, która wypada z Iglicy Wieczności. Jaka szkoda, że gracze marudzili i zmniejszyli częstość ich wypadania, choć coś tam nadal się zbiera. Mamy tam 5 różnych rabatek kwiatowych jedne zwiększają czas trwania czarów ale szczególnie przydatne moim zdaniem są 2. Pierwsze czyli kamienie ogrodowe działające jak zbrojownie, krasnoludzki bastion czy świątynia wesołych grzybków czyli wydłużają kolejkę szkoleniową. A drugi to właśnie Pole czerwonych begonii, które zwiększa ofertę hurtownika o 10% efekt się oczywiście kumuluje więc stawiając sobie pole kwiatków możemy kupić jeszcze więcej surowców od hurtownika. Kwiatki są aktywne 60 dni więc można się tym ładnie pobawić.
Kuźnia Bohaterów.png
Kuźnia Bohaterów (wymiary 5x5)

Korzyści​

1. - Dostarcza dodatkowych Orków co 24 godziny, w oparciu o procent aktualnej wielkości oddziału koszarowego. 120% na 35 poziomie
  2. - Zwiększa siłę Twoich ciężkich jednostek walczących wręcz.. Maksymalnie +50% na 35 poziomie.
Co mam tu czarować ja nie szanuję tego cudu. Z wszystkimi powiększeniami oddziału daje na końcu ostatniej epoki 16,1 k orków na dobę. Ilość wręcz pomijalna. A patrząc na zwiększenie ataku jedno wzmocnienie z AM daje +75%. Moim zdaniem nie warto sobie zwiększać kosztów turnieju i iglicy tym cudem.
Świątynia Wesołych Grzybków.png
Świątynia Wesołych Grzybków (wymiary 5x4)

Korzyści​

1. - Produkuje Lekkie jednostki strzelające z Koszar co 3 godziny, w oparciu o procent Twojej aktualnej wielkości oddziału koszarowego. 180 % na 35 pozimoie
  2. - Zwiększa podstawowy rozmiar grupy szkoleniowej grupy szkoleniowej w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. 180% na 35 poziomie.
Cud bardzo podobny do bastionu daje tylko lekkie jednostki strzelające zamiast lekkiej piechoty. Kilka "darmowych" oddziałów dziennie zawsze się przydaje. Przy małych miastach gdzie nie mamy dużo miejsca na zbrojownie oba cudy są bardzo przydatne. Możemy nimi modelować wielkość szkolonego oddziału więc pośrednio długość szkolenia. Ja Posiadam oba i to na maksymalnym poziomie. Dzięki temu przy 5-6 zbrojowniach utrzymuję dobową kolejkę szkolenia więc karmię Brunera co 1,5 dnia (dane dla XXII epoki). Mi to wystarcza mam tylko 1 hehe.
Ambasada Enara.pngAmbasada Enara (Wymiary 4x7)
  1. - Produkuje dodatkowe Uszkodzone Odłamki Run co 7 dni (168 godzin). Maksymalnie 7 na 35 poziomie ( w sumie już od 31).
  2. - Przyznaje określoną ilość Many na koniec turnieju, w zależności od zdobytych punktów turniejowych i wymaganej kultury. Na 35 poziomie przyznawane punkty 0,09% wymaganej kultury * punkty w turnieju i wiemy ile many dostaniemy.
To jest moim zdaniem cud typowo pod przechodzenie ras gościnnych i to tych manożernych. Jest tym mocniejszy im więcej kultury potrzebuje nasze miasto do funkcjonowania i im więcej punktów zdobywamy w turnieju. Jego minusem jest to, że manę dostajemy raz w tygodniu, po zakończeniu turnieju. A jak wiemy mana się rozpada bazowo o 10% dziennie. Jak zdobędziemy więcej punktów w turnieju, to dostaniemy więcej many. Jak chcemy więcej many za punkt bez podnoszenia poziomu, to stawiamy budynki zjadające kulturę takie jak przykładowo zbrojownie. Im więcej kultury zjada nasze miasto tym więcej many za punkt. Nowy feniks mocno podbija osiągi z tego cudu. U mnie na 1 poziomie ten cud daje 118 many za punkt. To już na 1 poziomie jak zrobię 30k w turnieju dostanę 3,5 miliona many. A jak sobie postawie go na 5 poziom, to dostanę 354 many za punkt, to juz mi da 10,5 miliona many przy 30k w turnieju. Na przechodzenie epok wrzucę go na 10 Pozom i dostanę 18 milionów many. A moje miasto zjada mało kultury. Ma tylko 1,31 miliona wymaganej kultury. Miasto mojego kolegi, który ma trochę manufaktur i sporo zbrojowni w tej samej epoce ma 3,17 miliona wymaganej kultury. Na 1 poziomie dostaje 286 many za punkt, na 10 poziomie 1428 many za punkt. Więc turniej za marne 15k da mu 21,5 miliona many. Jak zrobi 30k to dostanie 43 miliony fajnie nie? Już nie mówię, że my potrafimy zrobić 50k a teraz to nawet 80-100 k w turnieju.
Dla graczy w niższych epokach i robiących mniejsze wyniki w turnieju ten cud może nie być tak bardzo atrakcyjny. Ale w niższych epokach jest też niższe zapotrzebowanie na manę. Sami musicie ocenić czy to cud dla Was. Akurat cudów na manę jest sporo jak i innych budynków dających manę.
Latająca Akademia.pngLatająca Akademia (Wymiary 4x4)

Korzyści​

1. / - Produkuje jednostki magiczne z Koszar co 3 godziny, w oparciu o procent magicznych jednostek na oddział koszarowy. na 35 poziomie 180%
  2. - Zwiększa prędkość szkolenia w Obozie Najemników. +120% więc jeśli u mnie szybkość szkolenia wynosi 1000 to 35 poziomie będzie to 2200.
Moim zdaniem cud niezbędny i ostatecznie do rozbudowy na 35 poziom. Podobnie jak Iglice burzy zwiększa prędkość szkolenia tylko tym razem w Obozie najemników czyli w tej samej jednostce czasu produkujemy więcej wojska.
Labirynt Ciemnej Materii.png
Labirynt Ciemnej Materii (Wymiary 5x6)

Korzyści​

1. - Generuje Manę co 3 godziny, w oparciu o pojemność magazynu zasobów (młotków). Na 35 poziomie jest to 0,6% tego magazynu.
  2. - Zmniejsza rozpad Many. Bazowo to 10% ten cud może to zmniejszyć nawet do 1% na 35 poziomie.
Jest to kolejny cud do many, wysokie epoki zjadają jej bardzo dużo, zwłaszcza jak chcemy szybko je przechodzić. Jak mamy problemy z maną to warto go postawić na jakiś niewysoki pozom. Trochę zmniejszyć rozpad. Przydatne jak dostaniemy duży zastrzyk z Enara, a nie mamy kriomany. Sama produkcja many co 3h to raczej drobne poratowanie ale jak jest bieda to zawsze coś. Ja nigdy nie postawiłem tego cudaka, ale jak ktoś chce zdobywać manę w inny sposób niż z turniejów lub pośrednio z nich jak w przypadku Smoczego Opactwa to może spojrzeć na ten labirynt łaskawszym okiem.
Smocze Opactwo.png
Smocze Opactwo (Wymiary 4x5)

Korzyści​

1. - Zwiększa siłę ataku jednostek magicznych. Maksymalnie + 50% na 35 poziomie
  2. - Mana za użycie zaklęcia, w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Na 35 poziomie to 240% tego oddziału.
Cud jest bardo dobry dla graczy, którzy posiadają w inwentarzu dużo zaklęć lub potrafią ich dużo zdobyć. Jak znam życie to w Akademii Magii większość produkuje katalizatory, których graczom brakuje cały czas więc głównym źródłem zaklęć są turnieje. Jeśli robimy je dość mocno to mamy sporo zaklęć. Ogromnym plusem jest to, że możemy dorobić sobie many tu i teraz klikamy zaklęcie i dostajemy określoną ilość. Nie musimy czekać aż produkcja się skończy, czy turniej jak w Enarze. Osobiście stawiałem i kasowałem ten cud kilka razy, bo akurat zwiększenie ataku magicznych nie jest tak mocne, żeby po to go stawić choć ta pasywne zwiększenie przydaj się przy przechodzeniu iglicy bez wzmocnień. Mana się przydaje w rasach, fajnie uzupełnia się z Enarem.

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
Świątynia Ropuch.pngŚwiątynia Ropuch (Wymiary 6x3)

Korzyści​

1. - Produkuje ciężkie jednostki strzelające z Koszar co 3 godziny, w oparciu o procent wielkości oddziału. na 35 poziomie to 180%
  2. - Zwiększa siłę ataku Twoich ciężkich jednostek strzelających. +50% na 35 poziomie.
Ja mam ropuszki ale 10-15 poziom jest moim zdaniem wystarczający. Te kilkadziesiąt % zwiększenia ataku pozwala już żabce czy kanonierowi fajnie kosić w iglicy bez wzmocnień. A "darmowe" jednostki co 3h też się przydają. Co prawda ludzie maja fajnego kanoniera, a elfy mocno średniego golema. Ale to już niejednokrotnie poruszany temat, że elfy mają dużo gorsze wojsko koszarowe.
Centrum Handlowe Elvenar.png
Centrum Handlowe Elvenar (Wymiary 5x5)

Korzyści​

1. - Generuje Boskie Ziarna co 12 godzin, w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Na 35 poziomie jest to 180%.
  2. - Zwiększa czas trwania zaklęcia Magicznej Produkcji. Bazowo mamy 13h z dudem na 35 poziomie jest to 1 dzień i 5 godzin.
  3. - Zwiększa efekt zaklęcia Magicznej Produkcji. bazowo jest to 50% z cudem na 35 poziomie mamy +60% wiec 110%.
Jest to moim zdaniem bardzo przydatny cud przy przechodzeniu epok. Zwłaszcza jak wchodzą wzniosłe towary, których nie idzie wymieniać inaczej niż 1:1 w obszarze danej półki towarów. Więc nawet jak bractwo chce pomagać takiemu graczowi, to nie ma opcji jak przy zwykłych czy żywych towarach, tu musisz dużo wyprodukować i tyle. Ziaren dużo nie daje ale zawsze coś. taki 10-15 poziom daje juz ładnego kopa do produkcji.
Wieże Zachodzącego Słońca.png
Wieże Zachodzącego Słońca (Wymiary 7x3)

Korzyści​

1. - Daje Ci Boskie Ziarna za każdym razem, gdy otwierasz skrzynię pomocy sąsiedzkiej, w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Na 35 poziomie jest to 120%
  2. - Zmniejsza nocny rozpad Boskich Ziaren. Jak każdy rozpad bazowo mamy 10% na 35 poziomie rozpad jest zmniejszony do 1%.
Dobry cud do przechodzenia epok, a zwłaszcza po rozbudowie Tawerny Zwiadowców, którą mamy na końcu XX epoki czyli dalej. Przypomnę, bazowo mamy 3 skrzynki z pomocy sąsiedzkiej dziennie, Tawerna od 31 poziomu dokłada nam dodatkowe 4. Więc jak dostaniemy ziarna 7 razy to już się sporo zbiera. A wysokie epoki wołają ziarna w wielu miejscach i jak nie mamy w mieście wielu budynków na ziarna to fajna pomoc. Zwłaszcza jak kupiec przestawiony jest na unuryt bo musisz wybierać czy produkujesz w nim unuryt czy ziarna.
Źródła Zwycięstwapng.pngŹródła Zwycięstwa (Wymiary 6x4)

Korzyści​

1. - Zwiększa szybkość szkolenia w Twoich Terenach treningowych. Na 35 poziomie +120%.
  2. - Zwiększa obrażenia zadawane przez Twoje lekkie jednostki walczące wręcz. Na 35 poziomie +50%
Cud zwiększający szybkość szkolenia więc moim zdaniem ostatecznie na 35 poziom. Miło, że połączone ze zwiększeniem ataku. Pieski będą zagryzać wroga z wielkim uśmiechem. Tyle w temacie budować.
Piramida Oczyszczenia.pngPiramida Oczyszczenia (Wymiary 4x6)

Korzyści​

1. Produkuje ciężkie jednostki Koszar co 3 godziny, w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Na 35 poziomie mamy 180%.
  2. Daje pewną ilość bonusowych Żywych towarów losowego stopnia podczas zbierania produkcji Orków, w oparciu o procent Twojej produkcji Orków. Na 35 poziomie +180%
Znam ludzi, którzy mają sporo zbrojowni i nie mają wcale manufaktur żywych towarów. Ten zbiór zaspakaja wszystkie potrzeby. Jak to zwykle z jednostkami koszarowymi u elfów smutny i słaby Trent, a u ludzi bardzo dobry Paladyn. Ja nie czuję potrzeby posiadania tego cudu. Zwłaszcza że poza rasami żywe towary nie są potrzebne. Tak jak przy opcji militarnej wzniosłe, mana, ziarna unuryt itp. Więc mi nie potrzeba. Ale jak ktoś ma taki plan na produkcję żywych to czemu nie.
Latarnia Dobrego Sąsiedztwa.pngLatarnia Dobrego Sąsiedztwa (Wymiary 8x3)

Korzyści​

1. Wydłuża czas trwania zaklęcia Czarującego Podarunku. Bazowy czas trwania zaklęcia to 2 dni cud na 35 poziomie daje +120% czyli robi nam się 4 dni i 10 godzin.
  2. Zwiększa efekt Zaklęcia Czarującego Podarunku. Bazowo czar ten zwiększa bonus kultury o 5%, jeśli jest rzucony na budynek na którym jest pomoc sąsiedzka. Od 31 poziomu bonus jest zwiększany o +7% czyli razem mamy 12% za 1 czar.
  3. - Zwiększa produkcję odkrytych zasobów, gdy na budynku trwa pomoc sąsiedzka i trwa zaklęcie Czarujący Podarunek. na 35 poziomie daje + 120%
Proszę państwa to mój ulubiony cud z cudów nie związanych z walką wojskiem. Dzięki niemu przy dobrze rozwiniętym mieście możemy wyciągnąć gigantyczny bonus kultury, oszczędzić ponad połowę czarów i może nam pomóc uniknąć potrzeby posiadania wielu cudów do przechodzenia ras. To jeden z głównych elementów mechanizmu zdobywania ogromnej ilości surowców u hurtownika. Moim zdaniem do postawienia koniecznie na 31 poziom. Co się kryje pod odkrytymi zasobami? A no Orki, Mana, Ziarna, Unuryt. Jeśli mamy budynek, na który możemy rzucić czar czarujący podarunek i otrzymamy w niego pomoc sąsiedzką daje nam dużo więcej. Przykładowo taka wieża jedności jak ustawimy ją na unuryt daje nam w ostatniej epoce 84 k unurytu. Ja z Latarnią na 31 dostaję z niej 180k unurytu. Taka Świątynia Fal jak ustawimy ją na ziarna daje w ostatniej epoce 17k ziaren z LDS daje mi 36 k ziaren. Ale nie tylko budynki evolucyjne, wszystko na co możemy dać pomoc i rzucić czar czarującego podarunku zwiększy swoją produkcję odkrytych zasobów. Jeśli mamy dobrze ustwione miasto to praktycznie podawja nam każdy budynek! A jeszcze dzięki 12% do bonusu kultury bardzo zwiększamy produkcję młotków i złota ze wszystkich budynków jakie to dają. I kupimy znacznie więcej u hurtownika. Dla mnie bomba.

Wszystko jest też zależne od tego ile tej pomocy dostaniemy od sąsiadów czy ładnie nam odklikują i ile ich mamy. Pomaga w tym duża mapa świata, więc dużo podbitych prowincji w taki sposób zdobywamy kolejnych sąsiadów. A jak chcemy, żeby nam klikali pomoc, to sami pomagajmy. Codziennie klikajcie wszystkie złote łapki z dzwoneczka, a przynajmniej raz w tygodniu udzielcie pomocy wszystkim sąsiadom jakich macie. To dodatkowe źródło złota ale i dużo chętniej odklikną wam, jak im się pojawicie w dzwoneczku. Jak ktoś jest na pustyni i wkoło zamiast sąsiadów ma same puste kopalnie to automatyczny system powinien was przenieść za jakiś czas w lepsza pozycję jak jesteście aktywni. Ale różnie z tym bywa mnie automatyczne systemy zawsze omijają i tylko mnie to wnerwia a gra ma cieszyć a nie wnerwiać prawda? Więc jak naprawdę zależy wam na pomocy sąsiedzkiej i korzyściach z tego, możecie próbować pisać do suportu. Niby mają związane ręce ale kto puka temu otworzą.
D111a Zakrzywienie Czasu.pngD111-a "Zakrzywienie Czasu"(Wymiary 3x6)

Korzyści​

1. Zwiększa bonus produkcji Twoich Żywych towarów. Na 35 poziomie to +240%
  2. Skraca czas oczekiwania między etapami turnieju. Na 35 poziomie - 90 % więc zostaje nam 1h i 36 minut a tyle akurat daje sama nierozbudowana ale nakarmiona podstawa do Niedźwiedzia polarnego.
To jest ogromny game changer. Bo dzięki temu możemy robić 2 turnieje na jednym komplecie wzmocnień. Poziom sobie możemy dostosować. Jak mamy Polara na 10 to do 0 czasu między rundami turnieju wystarcza nam 26 poziom. 0 czas jest bardzo wygodny choć nie jest wymagany. do 2 turniejów na 1 wzmocnieniach ten czas miedzy rundami może mieć nawet kilka godzin ale takie klikanie jest mało wygodne więc lepiej mieć to 0 i komfort. Ilość zaoszczędzonych wzmocnień i czasu nie do opisania. POLECAM KAŻDEMU. A zwiększenie produkcji żywych przy okazji też spoko.
D222z Simia Sapiens.png
D222-z "Simia Sapiens"(Wymiary 6x5)

Korzyści​

1. Zmniejsza rozpad Żywych towarów. Bazowo 10% na 35 poziomie 1%
  2. Zwiększa produkcję jednostek we wszystkich 3 budynkach wojskowych (Koszarach, Terenach Treningowych i Obozie Najemników) + 50% na 35 poziomie.
Ten kto wymyślał cuda w tej epoce zrobił bardzo dobrze turniejowcom, chwiała mu. No to mamy takiego brunera tylko nie trzeba pamieać, żeby go karmić. Bardzo mocny cud, szkoda tylko, że taki wielki. Budować na 35 i cieszyć michę. A no i + za zmieszenie rozpadu żywych może nie jest to niezbędne ale przydatne.

PS. Przy progresywnym stopniu trudności w turniejach mogli by tu dać ze 200% na tego cudaka no ale i 50% dobre. Kurczaki widać, że już za długo piszę bo mi już zaczyna odbijać hehehe.
Wir Magazynujący.pngWir Magazynujący (Wymiary 3x6)

Korzyści​

1. - Zwiększa pojemność magazynową limitowanych towarów Osady. Na 35 poziomie +50%.
  2. - Zwiększa premię do produkcji Żywych towarów. Na 35 poziomie +240%.
No i mamy kolejny ważny cud do przechodzenia epok. Ja go dnie doceniałem, portalówki miałem dużo, kiedyś leciała z iglicy jak szalona, a epoki nie zjadały jej jakoś dużo. Ale przyszła epoka XX Potęga Muzyki i to się stało wręcz wymagane. Nie dość, że szybkie przejście tej epoki zjadało tysiące% portalówki, to jeszcze postawienie tego cudu na 14 poziom (teraz pewnie da sie niżej po zmianach w cudach niższe poziomy dają więcej. Nie mam juz jak tego sprawdzić ale potrzeba 7500 tych nutek z portalu nie pamiętam jak się nazywały. Trzeba by policzyć jaki poziom wiru daje pojemność magazynu ponad 7500 to będzie minimalny poziom do przejścia rasy z portalem na 3 poziomie. Jak ktoś jest w tej epoce to będę wdzięczny jak to sprawdzi i będę mógł tu to edytować) pozwalało na ominięcie budowy portalu na 4 poziom, a to kwestia zaoszczędzenia potężnej ilości miejsca i zasobów na dodatkowe zespoły wymagane do tego. Pod koniec jest badanie które wymaga zasobów portalowych powyżej pojemnosci magazynu na 3 poziomie ale wir pozwala to obejść. Dodatkowo jak sprawnie i szybko przechodzisz epoki to zapasy portalówki szybko topnieją zwiększenie magazynu pozwala sporo zaoszczędzić więc na przechodzenie epok rekomenduję postawienie tego cudu na jakiś 15 poziom już po elvenarach. Dużo oszczędzimy i pewnie unikniemy nieplanowanego postoju z powodu braku portalówki. No chyba że jesteście portalówkowymi krezusami, to postawić tylko na Potęgę Muzyki, albo i nie jak macie gigantycznie miasto. Bo żeby rozbudować portal na 3 poziom trzeba po 3 zespoły każdego rodzaju a są 3 rodzaje czyli 9 zespołów. A żeby rozbudować portal na 4 poziom to potrzeba po 6 zespołów każdego rodzaju czyli aż 18 zespołów!
Gorące Źródło Młodości.pngGorące Źródło Młodości (Wymiary 7x3)

Korzyści​

1. - Zwiększa populację zapewnianą przez rezydencje. Na 35 poziomie o 24%.
  2. - Zapewnia dodatkową kulturę w oparciu o wielkość oddziału koszarowego. Na 35% to jest 2000%
Z mojego punktu widzenia cud zupełnie nie potrzebny do niczego nawet jak masz małe miasto. Do kultury też jest sporo cudów przykładowo dużo lepsze ruiny strażnicy. Ja klasyfikuje ten cud jako coś dla rankingowców i kolekcjonerów.

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
Biblioteka Iglicy.pngBiblioteka Iglicy (Wymiary 4x6)

Korzyści​

1. - Zapewnia dodatkowe Punkty Rankingowe za każdą nagrodę dla Bractwa (Kryształ Iglicy) odblokowaną przez Ciebie i Twoje Bractwo na zakończenie Iglicy Wieczności. Bonus naliczany jest na podstawie wielkości oddziału koszarowego i jest to 1,2% tego oddziału na 35 poziomie)
  2. - Produkuje Punkty Wiedzy co 24 godziny. Na 35 poziomie otrzymamy ich 7 (w sumie już od ostatniego koła runicznego czyli od 31 poziomu)
Wchodzimy w epokę cudów dla Rankingowców i nawet im opłaca się mieć wszystkie powiększenia oddziałów. No te 7 PW na tak zaawansowanym etapie gry jest na prawdę kuszące.... serio nie wiem co oni tam palą ale też chcę... Ten cud nie daje nic poza punktami rankingowymi, ja nawet nie mama tego zbadanego w drzewku. Tyle w temacie.
Arena Turnieju.pngArena Turnieju (Wymiary 4x5)

Korzyści​

1. - Zapewnia dodatkowe Punkty Rankingowe za każdą otrzymaną skrzynię turnieju. Bonus naliczany jest na podstawie wielkości oddziału koszarowego i jest to 1,2% tego oddziału na 35 poziomie)
  2. - Produkuje pewną ilość Trujących Pszczelich Jeźdźców co 3 godziny, zależnie od liczby jednostek na oddział. Na 35 poziomie 180%
Cud tej samej klasy co Biblioteka Iglicy. Dla Randkingowców. No tu chociaż daje wojsko, tylko że Pszczelich Jeźdźców to ja nawet nie szkolę, choć ktoś kiedyś zachwalał na forum tą jednostkę, ja nie odkryłem jej potencjału. Również nie zbadałem w drzewku i to już mówi dużo na temat tego co o nim myślę pod względem przydatności dla Turniejowca.
Smocza Arka.png
Smocza Arka (Wymiary 5x4)

Korzyści​

1. - Zapewnia pewną ilość bonusowego Żywego towaru 3 stopnia za ukończenie zadania głównej fabuły. Bonus naliczany na podstawie wielkości oddziału koszarowego. Na 35 poziomie to 1000% tego oddziału.
  2. - Zapewnia Łączące katalizatory za każdy otrzymany Mistyczny Obiekt z Tworzenia. Od 31 poziomu daje 14 katalizatorów za mistyczny obiekt.
Pierwszy efekt uważam, że można pominąć. Jak skończysz fabułę to nic nie dostaniesz. Jest bardzo wiele źródeł zdobywania żywych, więc akurat ten cud do tego nie jest potrzebny. Natomiast katalizatory są potrzebne i to bardzo. Szkoda, że nie umieścili tego cudu niżej w epokach. Albo nie dali więcej cudów dających katalizatory, przydał by się taki dający kata i fragmenty zaklęć. Przykładowo na manę jest kilka cudów na ziarna też. Czy potrzebujemy tego cudu zależy, od naszego stylu gry i czy mamy Tinluga. Jeśli mamy Tinluga (ja mam 2) i robimy aktywnie turniej, albo choć raz na jakiś czas wypuszczamy się na dużą ilość prowincji w turnieju, to z pewnością mamy tyle katalizatorów, że nawet przy aktywnym kręceniu w AM i budowie cudów nam wystarcza. Natomiast jeśli go nie mamy, to ten cud jest bardzo dobry. Oczywiście urobek zależy od naszej aktywności w Akademii Magii. Wiadomo, że mistyczny obiekt to 100 mgły wizji, a tą dostajemy za Tworzenie receptur w AM. Pomaga w tym też inny budynek evolucyjny Mistrz Panda Ruda. Nawet bez artefaktów nakarmiona podstawka daje +1 mgły wizji, a na 10 poziomie +3 mgły wizji do każdej receptury. Zobaczcie przy 100 recepturach, nawet z samą podstawą mamy dodatkowy mistyczny obiekt, a nagrody z niego są fajne, nawet 500 diamentów, czasówki, budynki popka/kultura (które też można sprzedać za katalizatory). Dodatkowo z tym cudem dostaniemy katalizatory za ten mistyczny obiekt. Jak jesteśmy aktywni w tworzeniu, to dość szybko zbieramy Mistyczne Obiekty. One mogą się kumulować, ja otwieram ich po kilkadziesiąt na raz, nie lubię klikać każdego jak się tylko uzbiera. I to jest też opcja dla kogoś kto ma mało katalizatorów ale nie chce mieć tego cudu na stałe. Zbierasz klika miesięcy mistyczne, stawiasz go na 6 poziom, to da już 4 za mistyczny. Albo na 11 da już 6. Otwierasz kilkadziesiąt mistycznych i jesteś sporo do przodu. potem usuwasz cud. No albo masz to na stałe w mieście i korzystasz. Turniejowcom wystarcza Tinlug ale tu też można się trochę obłowić.
Wyrocznia Fortuny.pngWyrocznia Fortuny (Wymiary 5x5)

Korzyści​

1. - Zapewnia pewną ilość losowego bonusowego Żywego Towaru za każdym razem, gdy coś wytworzysz w AM. Bonus naliczany na podstawie wielkości oddziału koszarowego. Na 35 poziomie jest to 240%
  2. - Co tydzień produkuje Królewską Renowację. Od 31 poziomu jest to 7 sztuk.
Może kusić zwłaszcza jak wasze bractwo nie robi zbyt wielu skrzynek w turniejach. Przypominam 10 skrzyń to 5 renowacji. każda kolejna bonusowa daje 1 dodatkową, więc przy maksymalnej obecnej ilości czyli 19 skrzyniach dostajemy z turnieju maksymalnie 14 renowacji. Dostępne są również w Iglicy wieczności jak nam się wylosują w skrzynkach, albo za ligę na końcu eventu Czy też za sprzedaż niektórych budynków głownie tych wygasających po pewnym czasie. Ale renowacji zawsze jest mało, zwłaszcza jak po wejściu w nową epokę podnosicie swoje ważne budynki evolucyjne i zestawy. Więc też do przemyślenia czy komuś potrzeba renowacji czy nie. Żywy towar po prostu jako dodatek bo jakoś szału to nie robi.
Świątynia Czempionów.pngŚwiątynia Czempionów (Wymiary 3x4)

Korzyści​

1. - Produkuje pewną ilość Szorstkich wojowników Orków co 3 godziny (jako procent obecnej wielkości oddziału). Na 35 poziomie jest to 180%.
  2. - Nagradza pewną ilością Orków na koniec turnieju (w zależności od uzyskanych punktów Turnieju i wymaganej Kultury miasta) Na 35 poziomie to 0,0024% wymaganej kultury. Naliczanie podobne jak w przypadku Ambasady Enara. Im więcej mamy wymaganej kultury w mieście, tym więcej orków dostaniemy za punkt turnieju. Im więcej punktów w turnieju zrobimy, tym więcej orków dostaniemy. Więc nasz nowy Lazurowy Feniks znacznie zwiększa zbiór orków z tego cudu.
Korzyść 1 no fajnie wojsko ale tego jegomościa to ja nie szkolę nie jest na tyle przydatny w walce, żeby warto było poświęcać zasoby i czas na jego szkolenie. A dodatkowe orki to już sami sobie musicie odpowiedzieć czy Wam ich brakuje. Mi starcza to co mam z kilku zbrojowi.
Świątynia Duchów.pngŚwiątynia Duchów (Wymiary 7x4)

Korzyści​

1. - Daje pewną ilość Unurytu za każdą skrzynię Iglicy (w zależności od wymaganej kultury). Na 35 poziomie jest to 1,2% to jest dość dużo.
  2. - Nagradza pewną ilością Unurytu za każde zebranie waluty podczas eventu z okolicy miasta (w zależności od wymaganej kultury). Na 35 poziomie jest to 0,6%
To jest cud do przechodzenia epok i to bardo konkretny cud pod unuryt. Jak nam bardzo go potrzeba, to można polecieć i całą Iglicę Wieczności na raz i się bardzo obłowić. Albo spokojnie sobie zbierać skrzyneczki. Eventy są też bardzo często, wiec to kolejny zastrzyk unurytu, waluta pojawia się co chwilę. Cud jest na tyle mocny, że juz postawienie na 5 czy 10 poziom powinno dać wystarczające ilości unurytu. A jeszcze łatwo możemy sobie zwiększyć ilość otrzymywaną podbijając wymaganą kulturę. Przykładowo wyciągając sporo zbrojowni czy innych kulturożerych budynków. Kiedyś miałem bardzo dużo zbrojowni w mieście, za czasów kiedy grzybki naliczały bonus do grupy szkoleniowej od łącznego poziomu zbrojowni. Teraz mam 5 czy 6 ale reszta czeka podniesiona na maksymalny poziom w inwentarzu. Jak potrzeba podbić kulturę, żeby skorzystać z jakiegoś cudu to tak robię. Przykładowo wiem, że za chwile będzie epoka wymagająca ogromnej ilości unurytu. Stawiam ten cud zastawiam każdą wolną przestrzeń budynkami zwiększającymi mocno wymaganą kulturę, właśnie typu zbrojowni. Nabijam unurytu jak najwięcej się da i blokuję/zmniejszam rozpad unurytu. Stawiając przykładowo 1-2 budynki kriounurytu. Potem wchodzę w epokę i stopniowo zamieniam ich miejsce budynkami osady dzięki temu unuryt nie ma prawa spowolnić mojego przechodzenia epoki. Tak samo można robić z maną czy ziarnami, są do tego cuda. Jak nie mamy krio budyneczków (są czasami gdzieś w evencie zwłaszcza za nagrody królewskie). To są cuda zmniejszające rozpad i jak jesteście w trakcie przechodzenia epok to pewnie macie je postawione.

Kurczaki muszę tu wstawić dygresję odnośnie kupca.

Nie możemy zastosować tego cudu na unuryt w pierwszej (Kupców z unuru) i drugiej(Ducha współpracy) epoce istnienia unurytu w grze. Bo cud jest na końcu Ducha współpracy. W kupcach z unuru, można wyprodukować unuryt tylko w kupcu i tyle. Od ducha współpracy pojawiają się już budynki w tym evolucujnie (pamiętajcie, żeby je podnosić to można sobie sprawdzać przykładowo u idavisa ale niektóre budynki w wyższych epokach zmieniają to co dają i może się okazać, że dadzą wam właśnie ziarna albo unuryt). Trzeba cierpieć ale u kupca tak samo można podbić otrzymywaną ilość unurytu, produkcja podstawowa zależy od ilości pracującej populacji, a bonus zbiorów od wymaganej kultury. Podbijanie bonusu zbiorów opłaca się bardziej zwłaszcza jak zbieramy równo co 3h produkcję). Tak samo jest z ziarnami, choć naliczanie jest inne. Przy ziarnach w kupcu produkcja podstawowa zależy od ilości podbitych prowincji na mapie świata, a bonus zbiorów od poziomu ratusza. O motyla noga ale się tu rozpisałem....
Valloryjska wieża pieczęci.pngValloryjska wieża pieczęci (Wymiary 5x6)

Korzyści​

1. – Zapewnia pewną ilość Unurytu przy każdym zbiorze monet z Rezydencji (Ilość otrzymanego Unurytu zależy od ilości zebranych monet). +0,5% na 35 poziomie
  2. – Zmniejsza rozpad Unurytu. Bazowo mamy 10% na 35 poziomie będzie to 1%.
Możemy dostać unuryt przy każdym zbiorze monet, jak mamy wysoki bonus kultury, to zgarniamy więcej złota z rezydencji więc i więcej Unurytu. Ja wolę świątynię duchów ale jak kto lubi.
Drzewo oświecenia.pngDrzewo oświecenia (Wymiary 4x3)

Korzyści​

1. – Produkuje pewną ilość Zwiadowców co 3 godziny (jako % obecnej wielkości Oddziału). Na 35 poziomie 180%
  2. – Zwiększa premię produkcji Wzniosłych towarów. na 35 poziomie +240%
Zwiadowca potrzebny i lubiany więc fajnie a zwiększenie produkcji wzniosłych przydatne przy przechodzeniu zwłaszcza ostatniej aktualnej epoki czyli Portów z głębin. Rasa wymaga ogromnych ilości wzniosłych towarów, które możemy wymieniać tylko 1:1 w ramach półki towarów więc trzeba produkować i to dużo. jakiś rozsądny poziom 10-15 wystarczy. Ja na Porty postawiłem dodatkowo Centrum Handlowe Elvenar na 10 i surka pięknie się zbierała. U mnie przechodzenie epok jest bardzo bolesne, bo mam w mieście tylko 117 ekspansji a na Matysie 90! Przechodzenie epok boli! Ale się opłaca.
Miejsce spoczynku przodków.pngMiejsce spoczynku przodków (Wymiary 4x7)

Korzyści​

1. - zmniejsza rozpad Wzniosłych towarów. Jak wszędzie bazowy rozpad 10% na 35 poziomie mamy 1% rozpadu.
  2. - Produkuje pewną ilość Upiornych Banshee co trzy godziny, jako wartość procentową w zależności od wielkości oddziału. na 35 poziomie 180%
Wzniosłe wydawałem zawsze tak szybko jak tylko uzbierałem na jakieś badanie więc nie potrzebowałem zmniejszenia rozpadu a Banshee to nie jest jednostka którą walczę. Z magicznych znacznie lepiej szkolić Kwitnącą księżniczkę lub Maga u ludzi ze względu na ich zasięg ataku. Jak bardzo dużo walczymy magicznymi i nam brakuje wojska, to jako zapchajdziura może być ale jakoś nie powala na kolana. Może ktoś widzi w tym coś potrzebnego ale ja nie.
Tawerna Zwiadowcówpng.pngTawerna Zwiadowców (Wymiary 5x3)

Korzyści​

1. - Skraca czas zwiadu (procentowo w zależności od poziomu Antycznego cudu). Na 35 poziomie. Na 35 skraca czas zwiadu prowincji o 60%
  2. - Zwiększa liczbę skrzyń z pomocą sąsiedzką. od 31 poziomu o 4 więc łącznie mamy 7.
Tylko tyle i aż tyle. Jak wchodził ten cud to miałem zwiad już ponad 12 dni i siedziałem w elvenarach, możecie sobie wyobrazić jak gnałem przez epoki żeby tam dotrzeć. Robiłem co mogłem a i tak straciłem 8-9 miesięcy skróconego o 60% zwiadu. Jak rozbudowałem tawernę na 35 czas zwiadu jednej prowincji spadł u mnie do ok 5 dni. Niewyobrażalne ile czasówek mi to zaoszczędziło i jak bardzo pchnęło nasze wyniki turniejowe do przodu. Obecnie znów mam 12 dni zwiadu jednej prowincji, ale bez Tawerny bym miał 20 dni... Żeby dorobić jedną prowincję do danego turnieju muszę się przebijać często przez 3 inne prowincje, więc byłbym w stanie dorobić już tylko kilka prowincji do danego turnieju w rocznie. Jak chcesz mieć bardzo dużo prowincji do walki to zasuwaj jak szybko się da do tego cudu. A w międzyczasie oszczędzaj jak najwięcej czaswóek tyle ile tylko możesz. Po zbadaniu tego cudu będziesz mógł dorobić gigantyczne ilości prowincji na mapie świata. I dołączyć do najlepszych turniejowców. Tylko musisz oszczędzać czasówki i zdobywać ich jak najwięcej no i wytrzymać z niewydawaniem ich aż do rozbudowy tawerny zwiadowców na 35 poziom. Dodatkowe skrzynie z pomocy to miły dodatek fajnie działa przykładowo z wieżami zachodzącego słońca gdzie dostaniemy 7x dodatkowe ziarna. Mimo, że Azure Phoenix spowodował, że już nie ilość prowincji daje wygrana w turnieju, a ilość nakarmionych ptaszków to jednak dalej im więcej prowincji tym więcej punktów, więc tak czy siak bez prowincji nie będzie punktów po prostu trzeba je mieć. Cud koniecznie na 35 poziom.

Ostatnia edycja:
Do góry