mini ODCINEK 3
Budynki Ewolucyjne które moim zdaniem warto stworzyć w AM jeśli ich nie macie!
Tak jak już gdzieś wcześniej pisałem w AM mamy obecnie pełno budynków ewolucyjnych chyba wszystkie jakie do tej pory pojawiły się w Ewentach. Zebrać ich wszystkich i rozbudować na maksa (zazwyczaj 10 poziom) nie sposób, a i nie za bardzo się opłaca. Cały czas wychodzą nowe ewenty, z których można zdobyć budynki dające przydatne zasoby, surowce, manę, ziarna unuryt tip. Takie budynki ułatwiają grę, przechodzenie epok czy wykonywanie zadań w sezonie czy ewentach. Każdy kto będzie grał dłużej złapie kilka potrzebnych budynków i dzięki braniu udziału w tych ewentach sobie je rozbuduje za zdobyte za "darmo" artefakty. Więc nie wszystkie stare budynki z AM warto rozbudowywać i polować na artefakty do nich. Same podstawki mimo, że tanie nie są warto zrobić i trzymać w inwentarzu zaklęć pod zakładką budynki dzięki temu nie pojawią się nam już w slocie budynku w AM więc mamy większe szanse na inne budynki czytaj też wzmocnienia wojska.
Jeśli nie macie takiego budynku w AM będzie można stworzyć jedną podstawę do danego budynku ewolucyjnego jak ją zrobicie i będziecie mieli w mieście lub w inwentarzu więcej się w AM nie pojawi. Jak macie w inwentarzu samą nie podniesioną na wyższe poziomy podstawę ale z niskiej epoki, to teoretycznie można ją sprzedać i powinna się pojawić nowa w AM z aktualnej epoki w której jesteście, ale polowanie obecnie na takie podstawy może potrwać więc to dla ludzi o mocnych nerwach. Ja już wole podnosić do wyższych epok za renowacje. Ale piszę, że taka możliwość jest. Moim zdaniem warto polować na podstawki i artefakty do kliku starych budynków podanych poniżej. Nie jest to tanie bo artefakty kosztują 3 schematy i 10k fragmentów zaklęć, a potrzeba ich 9 żeby podnieść budynek na 10 poziom więc jak widzicie spory koszt i sporo czasu żeby to zebrać. Bo w AM nie często się pojawiają a trafić na artefakty które potrzebujemy to sukces ale spokojnie
@Aras Dynas zgłosił już pomysł jak to usprawnić miejmy nadzieję, że sie nad nim pochylą. Wracając do samych budynków są to budynki, które dzięki swoim efektom karmienia poza zasobami dają nam wiesze możliwości. Czasem mają moc podobną do całych rozbudowanych cudów, a nie zwieszają kosztów turnieju tak jak cuda. Dzięki naszej aktywnej grze i ich umiejętnemu wykorzystaniu dają nam dużą siłę:
I dzięki super opracowaniu
@Wojtek90 mam sprawę ułatwioną więc będę bezczelnie cytował

Budynki ewolucyjne w różnych epokach mnogą dawać różne zasoby ale jeśli mają efekt karmienia to się nie zmienia.
| Feniks Ognia:
- źródło monet i zasobów
- 2 odłamki uszkodzonych run
- portalówka 5%
- zbiór co 48h
- Efekt karmienia: +50% do obrażeń wszystkich jednostek przez 24h
- jeden z najlepszych budynków w grze
- szczegółowe info
|
Feniks Ognia, portalówka i odłamki run, zawsze się przydadzą ale tu chodzi o efekt karmienia. Nakarmiony budynek daje nam na dobę 50% obrażeń naszych jednostek. Pomaga w iglicy w turniejach bardzo ułatwia walkę zwłaszcza jak mamy mało wzmocnień.
| Feniks Zmierzchu:
- źródło zwykłych i żywych drogocennych towarów
- 4 PW
- zbiór co 48h
- Efekt karmienia: przywraca po bitwie 5% poległych jednostek, czas trwania 12h
- budynek przydatny podczas walk
- szczegółowe info
|
Feniks Zmierzchu Od 03.03.2025 efekt ma wzrosnąć do 10% ale tylko jak oddział przeżyje. Jak cały oddział umrze to nie zostanie wskrzeszony. Mimo to przy umiejętnym wystawianiu wzmocnień bardzo przydatny w iglicy i turniejach. Odczuwalnie ograniczy straty zwłaszcza jak ktoś bije sie w turniejach na wysokich prowincjach gdzie strata kilkunastu % oddziału turniejowego to dziesiątki oddziałów koszarowych.
| Niedźwiedź Brunatny:
- źródło wojska: Valloryjski Weteran, Żaba, Wojownik Orków i Strateg Orków
- zbiór co 48h
- Efekt karmienia: bonus produkcji jednostek +50% we wszystkich budynkach wojskowych, czast trwania 12h
- jeden z najlepszych budynków w grze - niezbędny w wiosce wojskowej
- szczegółowe info
|
Niedźwiedź Brunatny. Opisywałem już jak to zrobić żeby każde wytworzone wojsko z budynków wojskowych zbierać na nakarmionym brunerze. 50% więcej to mało nie jest.
| Niedźwiedź Polarny:
- źródło monet
- dobre źródło many i ziarna
- portalówka 5%
- zbiór co 48h
- Efekt karmienia: skrócenie czasu pomiędzy rundami w turnieju, czast trwania 5 dni
- z cudem Zakrzywienie Czasu na 30 poziomie pozwala na robienie turniejów bez żadnych przerw
- jeden z najlepszych budynków w grze
- szczegółowe info
|
Niedźwiedź Polarny. Sama podstawa po nakarmieniu skraca czas między rundami turnieju o 10% czyli 1h i 36 minut. Po rozbudowaniu na 10 poziom skraca rundę o 20% czyli 3h i 12 minut. W połączeniu z cudem Zakrzywienie czasu daje możliwość uzyskania skrócenia czasu przerwy między rundami do 0. Można klikać wszystkie "gwiazdki" w prowincji jedna po drugiej. Ułatwia to też robienie 2 turniejów na jednych wzmocnieniach. I to od gracza zależy co zrobi bo jeśli chcemy mieć 0 czas to możemy albo rozbudować Zakrzywienie do 35 poziomu i wtedy sama podstawa bez podnoszenia na wyższe poziomy zagwarantuje nam ten 0 czas, lub możemy rozbudować Zakrzywienie mniej a Polara bardziej. Minimalny poziom cudu to 26 i wtedy Polar na 10 poziomie. Albo wytworzyć coś pomiędzy co kto lubi. Oczywiście można też mieć przerwę miedzy rundami turnieju jak komuś to nie przeszkadza.
| Mistrz Ruda Panda:
- źródło many i drogocennych żywych towarów
- 2 PW
- zbiór co 24h
- Efekt karmienia: +3 mgły wizji za tworzenie w Akademi Magii, czas trwania 72h
- budynek przydatny podczas Przygód do zbierania odznaki 'Pozostałości'
- szczegółowe info
|
Mistrz Panda Ruda. Dzięki niemu mamy więcej dobrodziejstw z mistycznych obiektów juz sama podstawa daje o 1 mgły wizji więcej, niestety dopiero na 10 poziomie dostajemy o 3 więcej ale to jest na prawdę odczuwalne jak ktoś dużo tworzy w AM. Za wszystko co tworzymy w AM dostajemy mgłę wizji, a ona uzupełnia mistyczny obiekt. Gdy zbierzemy 100 mgły wizji możemy otworzyć go i dostać nagrodę (budynki populacyjne i kulturowe, czasówki 5 i 8h, szybkie bonusy wojska, AW, PW, widmowe kamienie do negocjacji w iglicy a nawet 500 diamentów). Jak przekraczamy ilość 100 mgły wizji to nic się nie dzieje, mgła zbiera sie dalej. Ja zazwyczaj zbieram jej sporo i otwieram obiekty pakietami jakoś tak bardziej lubię bo jak mam dużo to zawsze się wylosuje jakieś diamenty i to cieszy oko Ja mam rude pandy też na iglicówkach, tam czasówki nie idą na zwiady mam je żeby zasilać główne miasto w diamenty. Więc tworzę w AM dużo, co się da rozbijam na fragmenty zaklęć, relikty z turniejów przepalam na katalizatory i zbieram jak najwięcej mistycznych dam radę a potem otwieram licząc na dodatkowe diamenty i powiem Wam, że to działa całkiem dobrze.
| Tinlug, Gwiezdny Wąż:
- źródło ziarna i drogocennych żywych towarów
- 3 PW
- zbiór co 24h
- Efekt karmienia: 1 katalizator co 5 walk w turniejach, czas trwania 60h
- szczegółowe info
|
Tinlug, Gwiezdny Wąż. Chyba nie muszę tłumaczyć jak bardzo potrzebne są katalizatory. Sama podstawa daje 1 katalizator co 10 walk w turnieju, stopniowo zmienia się ilość wraz z podnoszeniem poziomu na 10 poziomie jest to katalizator co 5 walk. Zwłaszcza młodzi gracze cierpią na ich głód. Ale też aktywnie grający mają z nimi problemy. Są potrzebne do tworzenia w AM do rozbudowy cudów, ten jegomość może nam je dostarczać, zwłaszcza jak aktywnie gramy w turniejach. Mam go na iglicówkach i nawet jak robię tam 4-5k w turnieju to go karmię. Trochę katalizatorów wpadnie. A dzięki niemu w głównym mieście mimo bardzo intensywnej gry i bardzo aktywnemu tworzeniu w AM katalizatorów mi nie brakuje. Bez niego przy mojej grze musiałbym pewnie zbudować cud Smocza Arka który daje katalizatory za otwarcie mistycznego obiektu bo by mi ich brakowało.
| Gildo:
- zwykłe towary
- mana
- jednostka wojskowa magiczna
- 3 AW
- zbiór co 24h
- Efekt karmienia: dodatkowe towary (zwykłe, żywe lub wzniosłe) za każdą skrzynię z Iglicy (czas trwania 60h)
- szczegółowe info
|
Glido - Biłem się z myślami czy go dać, ale że jest to poradnik nie tylko dla turniejowców to dałem. Bardzo ułatwia przechodzenie wysokich epok
. Tam gdzie potrzeba bardzo dużych ilości surowców zwłaszcza wzniosłych. Za każdą skrzynie w iglicy daje surowce i to duże ilości. Taki pomocnik w przechodzeniu epok jest na tyle mocny, że zasługuje na uwagę, zwłaszcza jak masz małe miasto i nie masz miejsca na stawianie dużej ilości manufaktur. W priorytecie zbierania jako ostatni ale go podałem.
Podał bym priorytet łapania artefaktów do tych budynków dla turniejowca ale wszystkie są bardzo ważne i ciężko powiedzieć na czym komu akurat w danym momencie zależy. Feniks Ognia i Niedźwiedź brunatny to bardzo istotne budynki, Feniks Zmierzchu też. Tinlug i ruda panda zwiększają wydajność naszego miasta przez większe możliwości w AM i w rozbudowie cudów. zwiększą ilość mistycznych obiektów czyli nagród z nich. Polara teoretycznie nie trzeba rozbudowywać, bym sobie to zostawił na koniec a Glido to fajna zabawka, ma najmniejszy priorytet moim zdaniem.
I to by było na tyle. Jest wiele wspaniałych budynków mam ich dużo bo brałem udział w wielu ewentach i drugie tyle rozbudowałem dzięki artefaktom z AM lub iglicy. Podam tylko nazwy budynków i może powód dla którego je mam choć nie zawsze wmieście.
Moim zdaniem są mocne, ale nie na tyle żeby budować je od 0 chyba ze ktoś ma tyle schematów, że chce się bawić. Moim zdaniem będą inne ewenty i podobne budynki więc się aż tak nie opłaca.
Wieża Jedności(unuryt/2 katalizatory)
; Zielony Feniks (zwiadowca/unuryt)
; Mruczące Sanktuarium(czwsówki 3x 30 min)'
Świątynia Fal (Valorian/ziarna);
Piedestał wytwórcy eliksirów (katalizator);
Echa Zapomnianych(czwsówki 3x 30 min/sporo orków);
Szaman (pies i zaklęcie witalności 10%);
Chatka Czarownicy (ogrom kultury i żabki nawet na iglicówkach w 5 rodziale);
Szczwany Szop (dzięki karmieniu daje +200% produkcji podstawowej przykładowo dobry na ziarna przy przechodzeniu epok);
Popielaty Feniks (po nakarmieniu zwiększa walutę za zadania z ewentu przydatny jak Ci bardzo zależy na jakimś ewencie dużo nie daje ale zawsze coś).
Pamiętajcie to moje subiektywne typy uargumentowane ale chętnie podyskutuję jak ktoś ma odmienne zdanie. Jeszcze raz Wojtek90 dzięki! Twoje opracowanie ułatwiło i ubarwiło mój poradniczek