• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Nowy poradnik dla każdego, a zwłaszcza turniejowca (wydanie w odcinkach)

Maguzzi

Rozbójnik
Sklep z Antykami Maman Le Pré.pngSklep z Antykami Maman Le Pré (Wymiary 3x5)

Korzyści​

1. - Wzmocnione Wzniosłe towary o losowej jakości podczas zbierania Prac społecznych (jako procent od zebranych Prac społecznych). Na 35 poziomie to 3000%
  2. - Boskie ziarna co 3 godziny (jako procent od aktualnej wielkości oddziału koszarowego). na 35 poziomie 60% ( W ostatniej epoce i z wszystkimi powiększeniami daje 8k ziaren na 3h)
Może być do przechodzenia ras. Jak dobrze liczę to z bonusem 1000% kultury dostaję z 1 rezydencji 2k prac społecznych na 24h. Z tym cudem na 10 poziomie dostanę wzniosłych 1500% tego zbioru. Co daje 30k wzniosłych na 24h oczywiście zbiór prac społecznych można robić co 3h. Jak mamy 10 rezydek to 300k wzniosłych na dobę. Nie jest źle i pewnie idzie z tego wyżyć podczas przechodzenia ras. Zwłaszcza, że nie trzeba stawiać manufaktur wzniosłych i cudów na podbicie produkcji takich jak Drzewo Oświecenia i Centrum Handlowego Elvenar. Wiadomo im wyższy poziom tym więcej zgarniamy. Tylko jak nie ma rasy to zamiast prac społecznych rezydencje powinny produkować złoto. Dodatkowo ja liczę to na bonusie 1000% kultury, a pewnie nie każdy taki bonus wyciąga i pewnie podczas robienia rasy nie wystawię tyle budynków do pomocy sąsiedzkiej bo u mnie z małym miastem ogrom miejsca zabierze rasa. Ale i z bonusem 500% to będzie sporo surki. Jak nam się aż tak nie spieszy z rasą albo mamy sporo miejsca w mieście to ma prawo się udać. Możliwe, że na kolejną rasę jak się okaże, ze potrzeba od metra wzniosłych to tak właśnie zrobię. Ale bazuję tylko na obliczeniach więc jak ktoś ma ten cud i nie działa tak fajnie to dajcie znać zmienię opis.
Valloryjska Szkoła Czarodziejstwa.pngValloryjska Szkoła Czarodziejstwa (Wymiary 8x3)

Korzyści​

1. - Produkcja ciężkich jednostek do walki wręcz w obozie najemników co 3 godziny (w zależności od aktualnej liczby jednostek na oddział). Na 35 poziomie 180%
  2. - Zmniejszony koszt składników kotła (wiedźmowych punktów). Zależy od poziomu Antycznego cudu. Na 35 jest to -60%
  3. - Skrócony czas (na relikt) tworzenia w Akademii Magii zależy od poziomu Antycznego cudu na 35 poziomie - 60%. UWAGA nie mylić z czasem tworzenia receptur. Chodzi o zakładkę produkuj, wiec tam gdzie splatamy zaklęcia i katalizatory ta produkcja jest skracana. Splatanie zaklęć. W Akademii Magii na 5 poziomie czas splatania zaklęć trwa 2h na relikt jak mamy czar kosztujący 2 relikty splata (produkuje) go 4h jak 3 relikty to 6h jak 4 to 8h.
Jak jedynym źródłem katalizatorów jest u Was AM to możecie chcieć postawić ten cud. Dla mnie jedynie fajne są te valoriany ale to za mało, żeby zachęcić mnie do postawienia tego cudaka.
Sektor Miłośników Turnieju.pngSektor Miłośników Turnieju (Wymiary 3x7)

Korzyści​

1. - Daje pewną ilość Boskich Ziaren za każdy punkt turniejowy. (w zależności od zdobytych punktów turniejowych i wymaganej kultury). Na 35 poziomie 0,0048% wymaganej kultury.
  2. - Zmniejsza rozpad Prac Społecznych. Bazowo 10% na 35 spada do 1%
Nie wiem czy tu jest co tłumaczyć. Może być przydatny na przechodzenie epok, ale nie musi. wszystko zależy od tego co juz mamy w mieście i czy ziarna są nam potrzebne. Weszły wiele epok wcześniej więc sposoby ich zdobywania są powszechne. Może kolejna epoka będzie mocno oparta na ziarnach, kto wie jeszcze nie śledziłem co ptaszki ćwierkają. Co do efektu numer 2 mam duży bonus wymaganej kultury, więc nigdy nie miałem żadnego problemu z pracami społecznymi, nawet jak produkowała je 1 rezydencja. To trzeci z cudów, na który duży wpływ ma Azure Phoenix, bo podbija mocno punkty turniejowe.
Ołtarz Wieczności.pngOłtarz Wieczności (Wymiary 6x3)

Korzyści​

1. - Co 3 godziny produkuje określoną liczbę Strategów (w zależności od aktualnej liczby jednostek na oddział). Na 35 poziomie 180%.
  2. - Daje pewną ilość Boskich Ziaren za skrzynię Iglicy (w zależności od wymaganej kultury). Na 35 poziomie 0,6% wymaganej kultury.
Patrzę na niego łaskawym okiem nie wiem czemu hehehe. Nie mam nic w mieście do ziaren ale obecnie nie potrzebuję. Dodatkowo daje stratega, którego bardzo lubię. To ile dostaniemy ziaren za skrzynię zależy od wymaganej kultury więc możemy znacznie zwiększyć urobek podbijając wymaganą kulturę. No i tyle na razie nie ma więcej cudów. Niedługo dojedzie ten iglicowy to go dokleimy ale ja sobie poczekam aż wejdzie na nasze serwery.

Teraz wypiszę cuda, które uważam za niezbędne dla turniejowca. Ja już takim maniakiem nie jestem, latka minęły. Jestem wygodniejszy, już nie robię każdego turnieju na maxa, wojska mam dużo i już nie patrzę jak psychopata na wielkość oddziału turniejowego. Ale jak ktoś chce być takim ultra ultra to musi mieć tylko.

1.Iglice Burzy 35 poziom

2. Latająca Akademia 35 poziom

3. Źródła Zwycięstwa 35 poziom

4. D111-a "Zakrzywienie Czasu" 26 poziom

5. D222-z "Simia Sapiens" 35 poziom

6. Tawerna Zwiadowców 35 poziom

Takie miasto przy małych rozmiarach 90-100 ekspansji miałoby potwornie niski oddział turniejowy i militarnie mogłoby sobie pozwolić na regularne robienie wysoko turniejów. Ale bardzo trudno byłoby w takim mieście funkcjonować. Bo nawet jak już dotarlibyśmy do granicy, gidze nie idzie walczyć wojskiem na mapie świata, to zabrakłoby nam surowców do podbijania prowincji. Dodatkowo koszmarnie ciężko byłoby robić przykładowo zadania w eventach, ale jest to wykonalne. Po dotarciu do końca drzewka wywalenie wszystkich cudów do przechodzenia epok i pozostanie tylko na tych niezbędnych do produkcji dużej ilości wojska, skracania zwiadu i skracania kolejki między rundami turnieju.

Biorąc pod uwagę dobre funkcjonowanie miasta we wszystkich wydarzeniach i bezproblemowe pozyskiwanie surowców na wysokie prowincje na mapie świata zestaw cudów dla turniejowca w całkiem restrykcyjnym wydaniu powinien wyglądać tak:

1. Złota Otchłań 15-30 poziom

2. Iglice Burzy 35 poziom

3. Klasztor Sztuk Walki/Sanktuarium ok 15 poziomu

4. Kryształowa Latarnia Morska/Wielka Dzwonnica 10-15 poziom

5/6. Krasnoludzki Bastion /Świątynia Wesołych Grzybków 10-15 poziom jedno lub oba

7. Wieże Dobrobytu 10-15 poziom

8.Kwitnąca Gildia Kupiecka 30 poziom minimum

9. Latająca Akademia 35 poziom

10. Źródła Zwycięstwa 35 poziom

11. Latarnia Dobrego Sąsiedztwa 31 poziom

12. D111-a "Zakrzywienie Czasu" 26 poziom

13. D222-z "Simia Sapiens" 35 poziom

14. Tawerna Zwiadowców 35 poziom

A ja mam jeszcze kilka cudów więcej i niektóre poziomy wyżej, jak już mówiłem nie jestem już taki ultra nastawiony na solo wyniki i regularność w turniejach. Bardziej na moc przygód w rekordach turniejowych z bractwem. Więc mogę sobie pozwolić na większy luz. Mam do tego 5 sępów, więc straty wojska w turniejach tak nie bolą. Ja mam jeszcze poza tymi 14:

Ruiny Strażnicy na 16

Smocze Opactwo na 15 będzie bo sie odbudowuje

Świątynia Ropuch na 15

Będę wdzięczny za dyskusję. Dziękuję osobom, które mnie motywowały i dopytywały na priv kiedy kolejna część poradnika. Fajnie jak pozakładacie konta na forum, wtedy będziecie mogli zadawać pytania może chcecie, żeby jakiś temat szybciej został poruszony. Może coś widzicie inaczej niż ja? Mogę mieć spaczone spojrzenie bo jednak jestem turniejowcem i głowa sama tak pracuje trochę na zboczeniu. Pewnie nie raz będę edytował i przepraszam za literówki, ale to taka ilość tekstu, że na starcie nie uniknę błędów. Mam nadzieję, że lektura była miła! Buziaki Wasz Magu.

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
A może jeszcze, żeby było przejrzyście przedstawię tu mechanizm pozyskiwania dużej ilości surowców T1-T3 u hurtownika.
Żeby pozyskiwać tak surowce na dużą skalę potrzebujemy kilku cudów, które pozwolą zmaksymalizować efekty:

Kryształowa Latarnia Morska/Wielka Dzwonnica - Zwiększa czas działania pomocy sąsiedzkiej na budynki kulturowe. Bazowo mamy 8h maksymalnie wydłuża nam do 1 dnia i 4 godzin na 35 poziomie. Efekt pomocy jest nam potrzebny do uzyskania dużego bonusu kultury, a ten zwiększa produkcję młotków i złota. Im pomoc utrzymuje się dłużej, tym dłużej możemy z tego efektu korzystać.
Wieże Dobrobytu
  1. Zwiększa czas trwania zaklęcia Mocy Zasobów. Bazowo 10 godzin, na 35 poziome daje 120% czyli 22 godziny. - Zależy nam na permanentnym trzymaniu czaru mocy zasobów na warsztatach, więc czarów idzie dużo. Jak czas ich trwania jest dłuższy, to mniej ich będziemy wydawać.
  2. Zwiększa efekt zaklęcia Mocy Zasobów. Bazowo czar daje 200% cud zwiększa na 35 poziomie + 120% czyli maksymalna moc czaru to będzie 320% - Jeszcze więcej młotków z warsztatów, a o to tu chodzi.
  3. - Produkuje dodatkowe zasoby dla Twojego miasta co 3 godziny, w oparciu o procent pojemności magazynu zasobów w Ratuszu. Na 35 poziomie 6%. Jak już pisałem z wysokim bonusem kultury ten cud daje miliony młotków co 3h. A te zamieniamy na surowce u hurtownika.
Kwitnąca Gildia Kupiecka - chodzi nam o ten efekt -->Ulepsza oferty Oferty Hurtownika zwiększając ilości towarów. Bazowo 100%, cud na 35 dodaje 360% więc oferty na 35 mają wielkość 460% Jeszcze zwiększamy to polami czerwonych begonii (są w księdze duchowych kwiatów tej co wypada z iglicy) można zbierać naprawdę dużo surowców. Begonie najbardziej opłaca się stawiać w wysokich epokach najlepiej zbierać je i wystawić dopiero na końcu drzewka badań. Pamiętajcie też, żeby zawsze mieć podniesiony ratusz na maksa. Często badania w rasach mogą Was zablokować bo bedzie potrzeba wiecej złota niż pojemność magazynu w ratuszu. Ale też oferty w kupcu są od tego zależne.

Latarnia Dobrego Sąsiedztwa - ważne są tu te 2 efekty:
  1. Wydłuża czas trwania zaklęcia Czarującego Podarunku. Bazowy czas trwania zaklęcia to 2 dni cud na 35 poziomie daje +120% czyli robi nam się 4 dni i 10 godzin. Tych czarów musimy rzucać naprawdę dużo więc te 4 dni to ulga.
  2. Zwiększa efekt Zaklęcia Czarującego Podarunku. Bazowo czar ten zwiększa bonus kultury o 5%, jeśli jest rzucony na budynek na którym jest pomoc sąsiedzka. Od 31 poziomu bonus jest zwiększany o +7% czyli razem mamy 12% za 1 czar. Chcemy mieć wysoki bonus kultury to jeden czar musi nam dawac jak najwięcej %.
Połączenie tych 4 cudów bardzo zwiększa możliwości zakupu u Hurtowika i powoduje, że możemy utrzymywać te efekty praktycznie cały czas. Żeby mieć wysoki bonus kultury poza samymi cudami musimy działać w odpowiedni sposób. Po pierwsze posiadać czary i budynki, na które idzie rzucić czary. Więc dużo warsztatów najlepeij magicznych, bo to właśnie młotki z warsztatów dają nam mozliwosć wielokrotnego kupienia ofert hurtownika. Złota nie idize produkowac na taką skalę nie ma do tego narzędzi choć i tak po 4-5 obrotów dziennie robię za złoto. Więc warsztatów oraz dużo budynków, które dają kulturę, bo na nie mozna rzucić czar czarującego podarunku. Ja bazuję na moim sporym zasobie budynków evolucyjnych. Przez lata trochę się ich zebrało, co prawda wysatawione mam tylko te najlepsze i najbardziej mi przeydatne. Niestety wszystko co karmimy się tu nie zalicza. Jak karmisz fenka czy miśka, to już mu nie dasz czarującego podarunku. Na te budynki nie idzie rzucić tego czaru, ale wszystkie inne ewolucujne zaczarujemy, również budynki z zestawów. Minimalna wielkość budynku, na który rzucimy czar to 2x2 więc idaelnie sprawdzają nam się tu wzmocienia z AM Ja trzymam ich w mieście zawsze sporo, nawet jak już nie są aktywne. Po prostu rzucam na nie czarujący podarunek i korzystam z bonusu kultury. Jak już muszę wystawić nowe to sprzedaję je za katalizatory czy renowajce (zbrojmistrze) i zastępuję nowymi. Często ludzie stawiają też inne budynki typu kodesy itp. No dobra, mamy dużo budynków na które morzemy rzucić czary mamy duzo czarów bo robimy ładnie turnieje i dużo czarów zdobywamy (albo dużo czarów splatamy w AM) to teraz jeszcze czynnik częściowo niezależny od nas, czyli pomoc sąsiedzka. W opisie miasta najlepiej dać "Poproszę w kulturkę" i sami musimy być dobrymi sąsiadami. Klikajcie całą pomoc z dzwoneczka i najlpeiej raz w tygodniu (można częściej) przeklikać całą mapę i dać pomoc wszystkim sąsiadom. Na pewno pojawimy im się w dzwoneczku i odklikną nam tą pomoc. Żeby mieć dużo sąsiadów trzeba robić dużo zwiadów i zdobywać nowe prowincje do turniejów z których są czary i tak się wszystko łączy.

Genaralnie jak się aktywnie robi turnieje i iglicę to wszysktiego ma się dużo i PW i czarów i reliktów ta maszynka sama się napędza. Zawsze byem aktywny i na prawdę niczego mi jakoś mocno nie brakowało. Wiadomo zawsze chce się mieć więcej wojska wzmocnień surowców itp ale aktywny gracz nie ma z niczym większych problemów. A jak ma, to zapyta i mu pomożemy! Rrozsyłajcie proszę te nowe wpisy w swoich bractwach niech więcej osób sobie to poczyta. A może pojawią się jakieś pytania to piszczie śmiało. Chciałbym też wiedziec jakie kolejne sprawy Was nurtują i oczm teraz powinienem napisać w pierwszej kolejności.

CasPL

Zwiadowca
Magu piękne dzięki za tą część, wyczekiwaną :) Drzewko badań, i to jak sobie z nim radziłeś, co pomijałeś i temat 90-100 ekspansji to takie 2 które mi się nasunęły na szybko. Z ekspansjami dodatkowo może dopytałbym czy stawiałeś wszystkie możliwe jak najszybciej do 90-100, a potem basta, czy może pomijałeś już w trakcie przechodzenia rozdziałów te za $ i stawiałeś tylko te z podbojów?
Po namyśle jeszcze kwestia ekspansji premium, bo one w teorii zwiększają CAL mniej, ile ich masz, czy polecasz mieć?

Ostatnia edycja:

KatieKate

Rozbójnik
Magu piękne dzięki za tą część, wyczekiwaną :) Drzewko badań, i to jak sobie z nim radziłeś, co pomijałeś i temat 90-100 ekspansji to takie 2 które mi się nasunęły na szybko. Z ekspansjami dodatkowo może dopytałbym czy stawiałeś wszystkie możliwe jak najszybciej do 90-100, a potem basta, czy może pomijałeś już w trakcie przechodzenia rozdziałów te za $ i stawiałeś tylko te z podbojów?
Po namyśle jeszcze kwestia ekspansji premium, bo one w teorii zwiększają CAL mniej, ile ich masz, czy polecasz mieć?
Ja takie szybkie pytanko. Co to jest CAL, coś z nową Iglicą? :)

Maguzzi

Rozbójnik
Ja takie szybkie pytanko. Co to jest CAL, coś z nową Iglicą?
Nie nie.
CAL - to współczynnik rozwoju miasta. Zwiększany jest wraz z kolejnymi badaniami w drzewku, ekspansjami, poziomami cudów bonusami reliktów itp. Na jego podstawie wyliczany jest TSSo -bazowa wielkość oddziału w turnieju (1 prowincja - 1 walka) Podobnie oddział w iglicy.

Ja zawsze starałem się szybko przechodzić epoki aż do osiągnięcia celu. Na początku były to elvenary i postój po zbadaniu żabiego księcia. Oczywiście robiłem małe przestoje w najbardziej wydajnych wojskowo epokach na podciągnięcie cudów i regenerację zasobów. Czyli wróżki dalej elfy itp. Omijałem w nieobowiązkowych badaniach ekspansje, bo te z prowincji mi wystarczały i mam chyba 1 premium, zawsze wolałem wydać diamenty na kręcenie w AM niż na ekspansje. Ale jak kogoś stać to oczywiście premium się bardziej opłacają. Teraz z cudem iglicowym będą dodatkowe ekspansje i chyba ich wpływ na CAL będzie taki jak właśnie ekspansji premium, więc zawsze taniej. Ja się zastanawiam czy będę rozwijał ten cud iglicowy, czy się to będzie opłacało, a nawet czy jak się go rozbuduje i położy te ekspansje to czy będzie można go sprzedać... i co wtedy ekspansje znikną wraz z budynkami na nich? A może nie da się go sprzedać... To wtedy jeszcze bardziej się będę zastanawiał czy budować. Muszę poczytać na discordzie bety, bo nie jestem z tym na bieżąco. Ale wracając do drzewka nieatrakcyjne dla mnie cuda też omijałem jak się dało i były w nieobowiązkowych badaniach. Czasem są nieobowiązkowe budynki kulturowe itp to też omijam. W sumie z nieobowiązkowych robię tylko powiększenia oddziału koszarowego Nieobowiązkowe badania nie mają wpływu na CAL ale kosztują zasoby a jak szybko przechodziłem rasy to nie musiałem tam wydawać Jest jeszcze jeden plus takiego działania jak stoisz na końcu drzewka i jest zadania na opracuj technologię to jak znalazł coś zawsze było do opracowania w drzewku heheh. Miasto zawsze starałem się trzymać małe. Dokładałem tylko tyle ekspansji ile mi było potrzebne na kolejną rasę i może dzięki temu uchroniłem się przed bardzo dużym miastem. Bo jak wprowadzili to, że ekspansje obciążają nasz oddział turniejowy to miałem Na Maguzzim 117 i tak od wielu lat zostało a spokojnie mogłem mieć 160 i wtedy bym miał ciężej. Matys z kolei tworzony był bardziej świadomie bo znałem już zasady więc miałem tam 80 ekspansji w ostatnich epokach dołożyłem 10 bo się już za nic nie mogłem pomieścić i mam 90. To bardzo małe miasto ale ma ogromną wydajność turniejową. Zobaczcie, że obecnie te największe miasta mają po 180 i więcej ekspansji i to raczej będzie rosło. Jedyne na co tak naprawdę mamy wpływ to właśnie poziomy cudów i ekspansje, reszta składowych CAL i tak się zwiększy, jak chcemy się rozwijać iść dalej w drzewku, robić turnieje. Nawet za pomoc sąsiedzką są relikty nie unikniemy tego. Więc im mniejsze miasto i mniej poziomów cudów tym nasz oddział będzie mniejszy. Z moich badań wynika, że na 90 ekspansjach da się zrobić wszystkie obecne rasy pewnie da się i na mniejszej ilości ale to już by była jakaś masakra totalna. Ale miasto z 120 ekspansjami i więcej też może być wydajne. W Owcach są gracze z ekspansjami w ilości 180 i poziomami cudów dobijającymi do 1000 i przy rekordach są niezastąpieni. Co prawda robiąc kilka turniejów pod rząd na wysokim poziomie wykrwawili by się z wojskiem do 0 ale raz na jakiś czas to i z dużym CAL idzie się pobawić w turnieju.

Edit.
A jeszcze co do drzewka badań i radzenia sobie z nim. Bractwa są różne ja akurat trafiłem dobrze bo pierwsze moje bractwo Prancing Pony dość ładnie pomagało i starało się tłumaczyć i nawet zasoby chcieli dawać. Choć był też koleś co mi wmawiał, ze bez sensu robić więcej niż 1600 punktów w turnieju, a wzmocnienia z AM działają na nasze wojsko ale na wojsko wroga też:) nie wiem, może to był chwilowy błąd ale jak testowałem to nic takiego nie wykryłem. Ja bardzo chciałem być samowystarczalny i żadnej pomocy nie chciałem. Potem dołączyłem do Owiec. Dzięki Ci @Kylar Stern bo to Ty mnie wyłapałeś. I tam dobitnie ekipa przekazała mi, że pomoc nie jest zła i należy ją przyjmować, bo ma to wpływ na szybki rozwój, a to jest korzystne dla całego bractwa. Zgadzam się z tym i jak stanąłem mocno na własne nogi to potem odpłaciłem się kolejnym nowym którym ja pomagałem. Nie chodzi o bezmyślne pompowanie surowcami młodzików. Ale jak brak jakiegoś surowca ma blokować rozwój, to nie należy czkać kilka dni aż się nam uzbiera tylko poprosić i przyjąć pomoc bractwa. Często te kilkadziesiąt, a nawet kilkaset k surowców dla kogoś w niższych epokach to ułamek produkcji kogoś w wysokich. Od razu widać kto prosi o tyle ile potrzebuje, a kto sępi ponad miarę. Więc idzie to wyczuć, czy pomoc jest potrzebna. Więc pomagajmy sobie i przyjmujmy pomoc, a potem sami pomagamy innym to jest dobre. Towary zwykłe czy żywe spokojnie możemy wymieniać nawet na 0 gwiazdek w bractwie za zgodą braci i sióstr. Wzniosłych już się nie da tak mocno jedynie możecie dawać t9 a dostawać t7 czy t8 więc tak sobie przyspieszać rozwój. Pomoc jest dobra, ale rozsądna i kiedy potrzeba. Zezmyślne sępienie, żeby tylko mieć, nie jest mile widziane.

Jeszcze odnośnie Surki z hurtownika, w jednym bractwie pojawiło się stwierdzenie, że manusy zwykłe i tak trzeba mieć bo się nie zrobi zadań w eventach. To może trochę rozwieję te wątpliwości. Do zadań na produkcje czasowe typu 8x3h 4x9h itp wystarczą minisy czyli manufaktury na 1 poziomie i takich się właśnie stawia kilka podczas eventu, niektórzy trzymają cały czas bo sezon bo coś ja trzymam kilka cały czas. Natomiast zadania wyprodukuj kilkaset k surowców podstawowych robimy albo zestawami/ budynkami evolucyjnymi ale jak ich nie mamy to po prostu stawiamy manufaktury t4 (żywa Kamień księżycowy/Platyna/Kauczuk lub T7 ( wzniosła Minerały/Sztabki/Sadzonki) one są opart na manufakturach podstawowych więc zalicza je do tych zadań, a produkcję takich żywych mamy podbitą przez zakrzywienie, które ma chyba każdy więc produkcja będzie większa). U hurtownika kupujemy tylko T1, T2 i T3 więc manufaktury pozostałych i tak są nam potrzebne. Ok niższe epoki nie mają żywych i muszą mieć normalne manufaktury i tak, muszą mieć, ale zobaczcie, że cuda do mocnego zakupu na hurtowniku nie pojawiają się w pierwszych epokach tylko dalej. A tak naprawdę opłaca się zdobywać surowce na hurtowniku dopiero w wyższych epokach myślę, że gdzieś minimum po elvenarach, a tak rozsądnie może nawet po kupcach z unuru. Wcześniej też nie będziemy mieli problemu z ogromnym zapotrzebowaniem na zwykłe surowce, bo mapę świata bardzo długo można podbijać wojskiem. Spokojnie do 22-23 okręgu w niektórych przypadkach nawet trochę dalej. Potem juz tylko surka i to spore ilosci właśnie T1 do T3. Po to turniejowcom surka.

Ostatnia edycja:
A może pojawią się jakieś pytania to piszczie śmiało. Chciałbym też wiedziec jakie kolejne sprawy Was nurtują i oczm teraz powinienem napisać w pierwszej kolejności.
Mnie troche nurtuje mysl, ze sporo naszej "starej" wiedzy powoli idzie w zapomnienie... Juz mowie, o co mi chodzi :) Mysle, ze wielu graczom "na dorobku" przydalyby sie nowoczesne poradniki przechodzenia ras goscinnych, ze szczegolnym uwzglednieniem tych najtrudniejszych, czyli od Elvenarow az do aktualnej epoki. Szczegolnie mam tu na mysli "nasze" strategie, ktore swego czasu wypracowalismy w Owieczkach :) Chodzi mi oczywiscie o w miare kompletne poradniki, ale z uwypukleniem pewnych bardzo przydatnych dodatkowych strategii, na ktore wpadlismy w trakcie niejednej burzy mozgow, a ktore sa mocno niekonwencjonalne i nieintuicyjne, a przez to bardzo malo rozpowszechnione, choc niesamowicie skuteczne :) Np. te, ktore kiedys pozwolily nam przejsc kilka ostatnich najtrudniejszych epok (wtedy to bylo od XVI do XX) w jakies lacznie 4 miesiace. Czyli np., zeby podac kilka pierwszych z brzegu przykladow, zostawianie budynkow rasowych na 2 lvl zamiast rozdudowy do 4 lvl w XVIII epoce, najbardziej wydajny sposob stawiania statkow w XVII, motyw z wirem magazynujacym na 14 lvl, sposob zbierania i produkcji towarow na stawianie Zakladow w XIX... i jeszcze wiele, wiele innych strategii, ktore wypracowalismy, a ktore nie wpisywaly sie w kanon klasycznych i najbardziej rozpowszechnionych sposobow przechodzenia ras. Ale i z wczesniejszych epok sporo by sie takich naszych "trikow" znalazlo. Zeby daleko nie szukac, np. stawianie najpierw samych Kanalow w Zywiolakach.
Jeszcze inna kwestia jest przygotowywanie sie na kolejna rase jeszcze w trakcie robienia aktualnej. Sam wiesz, jak bardzo pomagalo nam to w plynnym ich przechodzeniu, bo oszczedzalo morza frustracji i czekania na "rozruch" w kolejnej rasie goscinnej. W Owieczkach mielismy ten temat rozpracowany wrecz do perfekcji, bo wielu z nas robilo kilka ras jednym ciagiem niemal w tym samym czasie i dzielilismy sie miedzy soba kazdym pomyslem i kazda obserwacja, a potem wyciagalismy wnioski. Jak jedna Owieczka wpadla w jakas "pulapke" albo natknela sie na trudnosci, ktorych nie dalo sie z gory przewidziec, to nastepni byli juz na dana sytuacje przygotowani, bo blyskawicznie potrafilismy znalezc rozwiazania kazdego problemu. Rowniez tymi wskazowkami warto by sie z innymi graczmi podzielic, gdyby takie poradniki mialy powstac, bo tego typu dokladnych porad nie widzialem jeszcze na zadnym forum i w zadnym poradniku przechodzenia ras, oficjalnym czy nie. Pamietam, ze wtedy bylismy o wiele za bardzo zajeci w samej grze, by takie poradniki napisac, choc rozmawialismy o tym, bo checi do dzielenia sie wiedza nam nie brakowalo. A teraz ta wiedza powoli odchodzi w zapomnienie...

Pamiec jest zawodna, ale pewnie sporo z tych strategii daloby sie jednak odtworzyc z pamieci w nastepnej burzy mozgow w Owieczkach, a i ja sluzylbym pomoca. Moze nie przy samym redagowaniu poradnikow, ale wygrzebalbym swoje stare notatki i rozkminki z tamtych czasow, a i z forum daloby sie pozbierac sporo opracowan, poki co rozrzuconych po roznych starych watkach.

Jesli nie cale kompletne poradniki, bo to jednak bylaby tytaniczna praca, to przydalby sie przynajmniej zbior takich wlasnie najbardziej przydatnych wskazowek na rozne rasy goscinne :) Szkoda, by ta wiedza sie marnowala.

EDIT: Takie pytanie w sumie troche nie na temat. Naprawde pytanie, nawet nie sugestia. Moze warto byloby rozwazyc zalozenie jakiegos osobnego tematu czysto dyskusyjnego, w ktorym mozna by sie powymieniac uwagami dotyczacymi poradnikow ? Jak kedys zacznie sie tu jakas dyskusja czy rozne polemiki, dotyczace np. przydatnosci poszczegolnych cudow (ale to tylko przyklad pierwszy z brzegu), to te Twoje najwazniejsze posty beda troche niknac w tlumie...

Ostatnia edycja:

ryjuwka

Tancerz ostrzy
Mnie troche nurtuje mysl, ze sporo naszej "starej" wiedzy powoli idzie w zapomnienie... Juz mowie, o co mi chodzi :) Mysle, ze wielu graczom "na dorobku" przydalyby sie nowoczesne poradniki przechodzenia ras goscinnych, ze szczegolnym uwzglednieniem tych najtrudniejszych, czyli od Elvenarow az do aktualnej epoki. Szczegolnie mam tu na mysli "nasze" strategie, ktore swego czasu wypracowalismy w Owieczkach Chodzi mi oczywiscie o w miare kompletne poradniki, ale z uwypukleniem pewnych bardzo przydatnych dodatkowych strategii, na ktore wpadlismy w trakcie niejednej burzy mozgow,
W zasadzie to taki poradnik przyda się każdemu graczowi nawet mi.

Maguzzi

Rozbójnik
przydalyby sie nowoczesne poradniki przechodzenia ras goscinnych, ze szczegolnym uwzglednieniem tych najtrudniejszych, czyli od Elvenarow az do aktualnej epoki.

No i mnie zabił :) To kolejny bardzo duży temat, a same cuda pochłonęły kilka a może i kilkanaście ładnych godzin. Mam nadzieję, że będą przydatne bo są tam też opisy do czego się przydają i poniekąd jak sobie nimi pomagać właśnie w przechodzeniu ras. Ale na pewno wielu graczom przyda się wiedza jak sobie z daną rasą radzić, żeby nie utknąć na wiele miesięcy. To bardzo dobry pomysł i skoro jest taka potrzeba to mogę się nim zająć ale nie będzie to szybkie. Myślę, że do tego potrzeba nowego tematu osobno o rasach. Ja mam większość w pamięci, a pamięć akurat w tym przypadku może być zawodna. Bo na rasach nie skupiam się tak jak na turniejach czy wydajności. Więc pomoc będzie bardzo potrzebna, odkopanie notatek jak u kogoś są. Ty chris masz ich pewnie sporo, może Nusion, też przecież w Dziesiątej Skrzyni na pewno stosowaliście podobne strategie. Jak wszyscy razem przysiądziemy to się wiedzie uzupełni i zostawi na forum.

Choć obawiam, się że część naszych strategii będzie trudna do wdrożenia obecnie "Nowoczesne" przechodzenie ras dla nas, może być problematyczne dla tych na dorobku. Więc nie wiem czy będą mogli zrobić dokładnie to samo, czy przypadkiem nie będzie to wymagało modyfikacji w strategiach. Niemniej jednak to co robiliśmy warto przekazać. Po pierwsze kiedyś portalówka leciała z iglicy jak głupia, była dosłownie wszędzie i wielu starych graczy ma nadal jej ogromne zapasy. Mimo dosłownie szastania nią w rasach. A taka potęga muzyki potrzebuje jej gigantyczne ilości. Do tego przykładowo polar ją daje, a wielu nowych graczy zbiera miśki ale nie ma ich na 10 więc portalówki nie dostaje. Wiele ras przed elveranrami jest doałownie na przejscie portalówką bez stawiania budynków osady, więc zapasy nowego gracza mogą być małe lub nawet nieistnieć. My mimo wszystko stalismy trochę pomiędzy rasami. Kolejna kwestia to jest to co zrobili obecnie z czasówkami. Ja to czuję po mieście głównym czy iglicówkach. Przy aktywnej grze czasówek 1-2h jest dosłownie na styk na receptury w AM. A jak dobrze pamietam portal w Duchu wpółpracy był pieruńsko niewydajny i właśnie przyspieszanie w nim produkcji czasówkami 1-2 h ratowało sytuację. Tych czasówek w grze jest na styk albo i za mało bo moje iglicówki są drenowane. A to co jest w księgach z AM to ilości co kot napłakał. Obecnie jesteśmy wypłukiwani z czasówek i jak bym nie maiał echa zapomnianych i mruczącego sanktuarium doładowującego mnie 30 minutówkami to by było słabo. A każdy się śmiał po co mi czasówki 30 minut. Teraz te czasówki ratują mi 4 litery.

W sobotę lecę na wakacje i chwile mnie nie będzie wiem że to moze poczekac ale może ktoś inny będzie chciał napisac taki temat o rasach a ja chętnie zbiorę wiedzę z Oweic i będę uzupełniał taki poradnik. Wiecie strasznie dużo moich wpisów tu nawet nie wiem czy te godizny rpacy nad poradnikami czyta 10-50 czy 100 osób. No nic nawet jak było 10 to i tak warto. Lęcę na grilla może jeszcze jutro się na chwilę pojawię.

A chris chciałem tu dyskusę, bo mam plan na sam koniec po wszystkich edycjach wydać poradnik w całosci moze jakiś PDF, bo psizę to w wordzie i przenoszę tu. Więc akurat dyskusji chciałem ale nie ma jej za wiele. Dodatkowo na forum jak ktoś chce coś odszukać to jest dośc proste. Pozdrowienia i powodzenia w waszych codziennych walkach.

Deleted User - 849230264

Guest
Pierwszy raz piszę coś w tym stylu i też mój mózg działa nieco inaczej, więc mam nadzieję, że mnie zrozumiecie J.

Obsługa kotła w celu zdobycia jak największego bonusu do produkcji rasowej

Zaczynamy od tego, aby doprowadzić Efekt ulepszenia „Dar Wysokich Ludzi” do 80 gwiazdki. W tym celu przekazujemy zasoby, aby zdobyć Wiedźmowe Punkty. Najlepiej przekazać po trochę każdego zasobu gdyż każde przekazanie zwiększa koszt Wiedźmowych Punktów w tym zasobie. Ja najwięcej przekazałem monet i młotków, bo je najłatwiej pozyskać, choć w wyższych epokach, gdy ma się nadmiar many, ziaren czy unurytu można je spożytkować na ten cel.
View attachment 6904

Uzyskamy w ten sposób 20% premię do produkcji rasowej trwającą 15h. Są to wartości minimalne, które pokażę jak zwiększyć.

Po osiągnięciu tego celu możemy przejść do przyrządzania mikstury.
View attachment 6905
Aby mieć więcej prób na uzyskanie pożądanego efektu należy zdobyć w poprzednim turnieju przed planowanym przyrządzeniem mikstury minimum 2,5k punktów. Następnie należy zaopatrzyć się również przed planowanym przyrządzeniem mikstury w wolne Wiedźmowe Punkty. 100k jest wartością w zupełności wystarczającą (kiedyś był limit chyba koło 42k i też dało się osiągnąć przyzwoite wyniki).UWAGA!!! Kiedyś punkty resetowały się do progu chyba 42k po każdym tygodniu a nadmiarowe przepadały. Teraz ile punktów się wrzuci tyle będzie do wykorzystania. Po zapewnieniu sobie powyższego przygotowania należy sprawdzić, które składniki zapewniają najwyższą procentową szansę na (będę go w dalszej części tak nazywał) Efekt Portalowy. Są to najczęściej 3 z 4 składników z dolnych słoików. Czasem są dwa jak w przypadku,
który będę prezentował.
View attachment 6906
Przy sprawdzaniu kierujemy się tym, aby Efekt Portalowy był na pierwszym, drugim ewentualnie trzecim miejscu. Dodajemy składniki na przemian. Jeśli dodanie któregoś składnika spowoduje spadnięcie Efektu Portalowego z pierwszego miejsca na niższe usuwamy go i dodajemy inny. Dążymy do uzyskania Współczynnika Sukcesu bliskiego 100%.

Po dodaniu sumarycznie około 25 składników powinniśmy osiągnąć Współczynnik Sukcesu w okolicach 98%. Jeśli składnik, którego dodanie kosztuje diamenty ma Efekt Portalowy można na koniec dodać 2 -3 sztuki, jeśli mamy większą ilość diamentów, jeśli nie można pominąć.
View attachment 6907
Następnie zwiększamy Szansę na efekt krytyczny, czyli na zwiększenie procentu premii do produkcji rasowej oraz czasu trwania efektu. Maksymalny wydatek, który jest opłacalny to 40k fragmentów zaklęć. Jeśli nie mamy ich zbyt dużo 30k również znacząco podniesie wartości nas interesujące.
View attachment 6908
Warto dodać też między 75 a 100 diamentów gdyż one znacząco podnoszą Szansę oraz parametry.
View attachment 6909
Następnie klikamy Uwarz i pijemy w moim przypadku 5 kielichów. UWAGA!!! Podane wartości są wartościami maksymalnymi, dlatego przy piciu trzeba patrzeć, jaki efekt dostajemy po każdym kielichu. System informuje, jeśli otrzymamy ten sam Efekt, ale z odmiennymi parametrami. Czasem możemy dostać wyższy procent premii z krótszym czasem trwania a czasem niższy procent z dłuższym czasem. Dlatego należy się skupić i wybrać, co nam najbardziej pasuje. Najlepiej jest, gdy dostaniemy wysoki procent i długi czas, ale to jest już niestety losowe i nie mamy na to wpływu.
Hej, jestem przu końcu 5 epoki i dopiero odblokowałem kocioł. Dzisiaj patrze i mam od razu obrazek z wyborem składników bez tej poprzedniej opcji o której wspomniałeś aby ulepszyć zysk portalowy. Chyba, ze dopiero to się pokaże jak wejde w krasnale ?..

Kylar Stern

Wędrowiec
Hej, jestem przu końcu 5 epoki i dopiero odblokowałem kocioł. Dzisiaj patrze i mam od razu obrazek z wyborem składników bez tej poprzedniej opcji o której wspomniałeś aby ulepszyć zysk portalowy. Chyba, ze dopiero to się pokaże jak wejde w krasnale ?..
Po ukończeniu każdej epoki otrzymujesz jakiś dodatkowy bonus niestety nie pamiętam za który rozdział otrzymuje się zysk portalu :/

Maguzzi

Rozbójnik

Kiedy pojawi się opcja ulepszania "Daru wysokich ludzi" czyli zwiększania produkcji portalowej też nie pamiętam. Ale jest tak jak pisze Kylar i to chyba nie tyle za samo ukończenie epoki, ale trzeba mieć zrobione wszystkie badania te nieobowiązkowe też żeby pojawiły się kolejne bonusy.

Ale tobie chyba chodzi o samą zakładkę z tymi bonusami to ona jest na końcu. Najpierw musisz wrzucić składniki do kotła zrobić tą miksturę ze składników do wyboru klikając "uwarz" potem wypić pucharki, a na koniec jest ta opcja z tym dodawaniem punktów czyli ulepszaniem tych efektów. Czyli jak za pierwszym razem uwarzysz miksturę to niestety jeszcze wszystkie efekty są na najniższym poziomie. Potem przez cały tydzień możesz tam wracać i je ulepszać. A jak zostawisz sobie nazbieranie wiedźmowe punkty to zostaną na następny tydzień do wykorzystania na składniki do ważenia kolejnych mikstur. Czyli tak to pierwsze uruchomienie kotła jest trochę bezsensownie zrobione bo nic nie masz ulepszone no ale życie. W sobotę wiedźmy nie ma bo idzie do lasu. Nawet jak jest zakaz łażenia po lasach hehehe mam nadzieję ze coś tam rozjaśniłem, jak nie to postaram się bardziej :D

Aras Dynas

Rozbójnik
Kiedy pojawi się opcja ulepszania "Daru wysokich ludzi" czyli zwiększania produkcji portalowej też nie pamiętam. Ale jest tak jak pisze Kylar i to chyba nie tyle za samo ukończenie epoki, ale trzeba mieć zrobione wszystkie badania te nieobowiązkowe też żeby pojawiły się kolejne bonusy.

Ale tobie chyba chodzi o samą zakładkę z tymi bonusami to ona jest na końcu. Najpierw musisz wrzucić składniki do kotła zrobić tą miksturę ze składników do wyboru klikając "uwarz" potem wypić pucharki, a na koniec jest ta opcja z tym dodawaniem punktów czyli ulepszaniem tych efektów. Czyli jak za pierwszym razem uwarzysz miksturę to niestety jeszcze wszystkie efekty są na najniższym poziomie. Potem przez cały tydzień możesz tam wracać i je ulepszać. A jak zostawisz sobie nazbieranie wiedźmowe punkty to zostaną na następny tydzień do wykorzystania na składniki do ważenia kolejnych mikstur. Czyli tak to pierwsze uruchomienie kotła jest trochę bezsensownie zrobione bo nic nie masz ulepszone no ale życie. W sobotę wiedźmy nie ma bo idzie do lasu. Nawet jak jest zakaz łażenia po lasach hehehe mam nadzieję ze coś tam rozjaśniłem, jak nie to postaram się bardziej :D
tak, każdy kolejny "bonus" pojawia się dopiero kiedy odblokuje się wszystkie badania z jednej z epok - i przez wszystkie rozumiemy wszystkie. Wliczając w to te, które są opcjonalne.

Niestety opcja zwiększająca bonus dotyczący produkcji rasowej (szeroko rozumianej) pojawia się dopiero po tym jak uzbierasz łącznie 8 dyplomów.
Zatem najwcześniej możesz korzystać z bonusu rasowego jak zbadasz wszystko co jest do zbadania do orków włącznie.
9 dyplom aktywuje Ci - już bardziej logicznie możliwość wyboru orków.

I tutaj dalsze kroki są już bardziej logiczne - 10 dyplom aktywuje Ci manę (bo mana wchodzi w 9 rozdziale), a np. 12 dyplom aktywuje Ci ziarna - bo ziarna pojawiają się w niziołkach które są 11 rozdziałem.

Mam nadzieję że pomogłem :)

CasPL

Zwiadowca
Aktualizacja 1.220 trochę Ci wysypuje Magu poradnik :rolleyes:;););)
Jeśli faktem będzie (i nie zmienią za chwilkę zdania), że cuda nie wpływają na trudność, to spory game changer będzie.

Aaa, jeszcze pytanie, jak sprawdzić bazową wielkość oddziału turniejowego?

Ostatnia edycja:

Aras Dynas

Rozbójnik
Mnie troche nurtuje mysl, ze sporo naszej "starej" wiedzy powoli idzie w zapomnienie... Juz mowie, o co mi chodzi :) Mysle, ze wielu graczom "na dorobku" przydalyby sie nowoczesne poradniki przechodzenia ras goscinnych, ze szczegolnym uwzglednieniem tych najtrudniejszych, czyli od Elvenarow az do aktualnej epoki. Szczegolnie mam tu na mysli "nasze" strategie, ktore swego czasu wypracowalismy w Owieczkach :) Chodzi mi oczywiscie o w miare kompletne poradniki, ale z uwypukleniem pewnych bardzo przydatnych dodatkowych strategii, na ktore wpadlismy w trakcie niejednej burzy mozgow, a ktore sa mocno niekonwencjonalne i nieintuicyjne, a przez to bardzo malo rozpowszechnione, choc niesamowicie skuteczne :) Np. te, ktore kiedys pozwolily nam przejsc kilka ostatnich najtrudniejszych epok (wtedy to bylo od XVI do XX) w jakies lacznie 4 miesiace. Czyli np., zeby podac kilka pierwszych z brzegu przykladow, zostawianie budynkow rasowych na 2 lvl zamiast rozdudowy do 4 lvl w XVIII epoce, najbardziej wydajny sposob stawiania statkow w XVII, motyw z wirem magazynujacym na 14 lvl, sposob zbierania i produkcji towarow na stawianie Zakladow w XIX... i jeszcze wiele, wiele innych strategii, ktore wypracowalismy, a ktore nie wpisywaly sie w kanon klasycznych i najbardziej rozpowszechnionych sposobow przechodzenia ras. Ale i z wczesniejszych epok sporo by sie takich naszych "trikow" znalazlo. Zeby daleko nie szukac, np. stawianie najpierw samych Kanalow w Zywiolakach.
Jeszcze inna kwestia jest przygotowywanie sie na kolejna rase jeszcze w trakcie robienia aktualnej. Sam wiesz, jak bardzo pomagalo nam to w plynnym ich przechodzeniu, bo oszczedzalo morza frustracji i czekania na "rozruch" w kolejnej rasie goscinnej. W Owieczkach mielismy ten temat rozpracowany wrecz do perfekcji, bo wielu z nas robilo kilka ras jednym ciagiem niemal w tym samym czasie i dzielilismy sie miedzy soba kazdym pomyslem i kazda obserwacja, a potem wyciagalismy wnioski. Jak jedna Owieczka wpadla w jakas "pulapke" albo natknela sie na trudnosci, ktorych nie dalo sie z gory przewidziec, to nastepni byli juz na dana sytuacje przygotowani, bo blyskawicznie potrafilismy znalezc rozwiazania kazdego problemu. Rowniez tymi wskazowkami warto by sie z innymi graczmi podzielic, gdyby takie poradniki mialy powstac, bo tego typu dokladnych porad nie widzialem jeszcze na zadnym forum i w zadnym poradniku przechodzenia ras, oficjalnym czy nie. Pamietam, ze wtedy bylismy o wiele za bardzo zajeci w samej grze, by takie poradniki napisac, choc rozmawialismy o tym, bo checi do dzielenia sie wiedza nam nie brakowalo. A teraz ta wiedza powoli odchodzi w zapomnienie...

Pamiec jest zawodna, ale pewnie sporo z tych strategii daloby sie jednak odtworzyc z pamieci w nastepnej burzy mozgow w Owieczkach, a i ja sluzylbym pomoca. Moze nie przy samym redagowaniu poradnikow, ale wygrzebalbym swoje stare notatki i rozkminki z tamtych czasow, a i z forum daloby sie pozbierac sporo opracowan, poki co rozrzuconych po roznych starych watkach.

Jesli nie cale kompletne poradniki, bo to jednak bylaby tytaniczna praca, to przydalby sie przynajmniej zbior takich wlasnie najbardziej przydatnych wskazowek na rozne rasy goscinne :) Szkoda, by ta wiedza sie marnowala.

EDIT: Takie pytanie w sumie troche nie na temat. Naprawde pytanie, nawet nie sugestia. Moze warto byloby rozwazyc zalozenie jakiegos osobnego tematu czysto dyskusyjnego, w ktorym mozna by sie powymieniac uwagami dotyczacymi poradnikow ? Jak kedys zacznie sie tu jakas dyskusja czy rozne polemiki, dotyczace np. przydatnosci poszczegolnych cudow (ale to tylko przyklad pierwszy z brzegu), to te Twoje najwazniejsze posty beda troche niknac w tlumie...
Idea jest zacna ale niestety obarczona jednym błędem / prezentem od Innogames - Innogames zajęło się modyfikowaniem epok, zmianą kosztów, zmianą badań, zadań oraz zależności. To powoduje, że niektóre zależności / układy się zmieniają i tak na najbardziej spektakularnym przykładzie - próba pomocy w konstruktach skończyła się fiaskiem i tak jedna z najprzyjemniejszych epok w drzewku, faktycznie pomagająca "dogonić" nowym graczom starszych graczy i wcześniej korzystać z uroków D111 / D222 stała się kolejnym balastem wymagającym w ponad 10 badaniach półproduktów.

Maguzzi

Rozbójnik
Aktualizacja 1.220 trochę Ci wysypuje Magu poradnik :rolleyes:;););)
Jeśli faktem będzie (i nie zmienią za chwilkę zdania), że cuda nie wpływają na trudność, to spory game changer będzie.

Aaa, jeszcze pytanie, jak sprawdzić bazową wielkość oddziału turniejowego?
Ta ciężko pracują i co chwilę coś wysypują.. akurat z cudami to luzik można kasować i budować więc to problem nie jest hehe ja właśnie wywaliłem z 50 poziomów jak nie więcej hehe. Zobaczymy i będziemy edytować.

Co do sprawdzenia to sposób jest prosty. Jak rusza turniej zobacz pierwszą prowincję pierwsza gwiazdkę czyli pierwsza walka w turnieju. Rozmiar Twojego oddziału jaki tam jest podany to Toja bazowa wielkość oddziału turniejowego. Porównajcie sobie to w bractwie kto jaki ma :D

CasPL

Zwiadowca
Ta ciężko pracują i co chwilę coś wysypują.. akurat z cudami to luzik można kasować i budować więc to problem nie jest hehe ja właśnie wywaliłem z 50 poziomów jak nie więcej hehe. Zobaczymy i będziemy edytować.

Co do sprawdzenia to sposób jest prosty. Jak rusza turniej zobacz pierwszą prowincję pierwsza gwiazdkę czyli pierwsza walka w turnieju. Rozmiar Twojego oddziału jaki tam jest podany to Toja bazowa wielkość oddziału turniejowego. Porównajcie sobie to w bractwie kto jaki ma :D

Pięknie dziękuję, właśnie taki jest plan :)

Do góry