• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Ogród Pamięci - dyskusja

Aras Dynas

Rozbójnik
Zapraszam do dyskusji.
kilka ładnych budynków ale w zasadzie jak sprawdziłem to wszystko oprócz tego zestawu - to samo co w tamtym roku. Jest gekon i trzmiel, to na iglicówce będzie można dla ozdoby postawić.
Szkoda zamiany czasówki 8h na 5h. Tych czasówek i tak jest dość mało..

Czy w Akademii albo Iglicy będą elementy zestawu Ula? Czy podobnie jak w przypadku zestawu pielgrzyma czy ruin nie będzie możliwości ich zdobycia? Chociażby na wzór biblioteki?

Aras Dynas

Rozbójnik
Zapraszam do dyskusji.
@jarq dostaliśmy jakąś nieplanowaną zmianę polegającą na utrudnieniu gry?
Wydawało mi się że błąd jest tylko u mnie i że dostałem wątpliwy benefit polegający na zwiększeniu oddziału w turnieju o 25% już na 1 prowincji i 1 gwiazdce, ale okazuje się że wszyscy w bractwie dostali taką "nagrodę".
Dodatkowo oddział zaokrąglił się u większości do pełnych setek.

Czy to znaczy że teraz o 25% więcej będziemy dostawać wojska z koszar, obozu i terenów?

KatieKate

Rozbójnik
Ja mam 2 Lazurowe Feniksy i nie wiem, czy mi się wydaje, ale jakby więcej surowców idzie na turniej :/

Aras Dynas

Rozbójnik
Ja mam 2 Lazurowe Feniksy i nie wiem, czy mi się wydaje, ale jakby więcej surowców idzie na turniej :/

To mnie sie wydawalo ze wojska wiecej
idzie przy 3 feniksach lazurowych
ale tez moze mi sie to wydaje

wzrosły zarówno koszty negocjacji jak i wielkość oddziału turniejowego - także nie jest to Wasze odczucie - mamy taki wątek u nas w bractwie gdzie spisujemy & sprawdzamy kto ma jaki oddział etc. i widać, że u osób które nie zrobiły ani jednego badania oraz nie dołożyły żadnej ekspansji, a do tego nie rozbudowywały żadnego cudu - zmieniła się wielkość oddziału.

Niestety na niekorzyść graczy - stąd moje pytanie do @jarq

Czy ktoś uznał że z lazurowymi wyniki są zbyt duże? :)

Seviper

Rycerz
Czyli im więcej Feniow lazurowych tym gorzej i ciezej?
oraz teraz pytanie czy wystarczy ze sa czy tez ma wplyw karma
najpierw je dali , a teraz magicznie wszystko w turnieju sie zwiekszylo na nasza niekorzysc

Maguzzi

Rozbójnik
To jest chyba niezależne od ilości feniksów. Grzebią coś, może w związku ze zmianami w iglicy, czy jakimikolwiek innymi. Może to celowe utrudnianie po wprowadzeniu Lazura. Nie wiem tego, ale dla wszystkich graczy koszty wzrosły. bazowy oddział turniejowy wzrósł w przedziale 100 nawet do 300 u graczy w naszym bractwie, a to dużo. może w wielkich miastach jeszcze bardziej. Jak przykładowo miałem w ostatniej epoce na najbardziej wydajnym miście 1670 oddział to skoczył do 1770 a zupełnie nic nie dokładałem tam. Więc na 22 epoki za sobą skoczył pieruńsko dużo dodatkowo zaokrągla do pełnych 10 kiedyś tak nie było. Zmienili coś w formule naliczania oddziału, a to ma też bezpośredni wpływ na koszt negocjacji, bo im większy oddział tym negocjacje droższe. W każdym razie po cichu i mocno na niekorzyść graczy. Koszty turnieju wzrosły co przewidywaliśmy w związku z lazurem. Szybko poszło.... Ciekawe czego dowie się @jarq bo to bardzo ciekawy temat.

Aras Dynas

Rozbójnik
To jest chyba niezależne od ilości feniksów. Grzebią coś, może w związku ze zmianami w iglicy, czy jakimikolwiek innymi. Może to celowe utrudnianie po wprowadzeniu Lazura. Nie wiem tego, ale dla wszystkich graczy koszty wzrosły. bazowy oddział turniejowy wzrósł w przedziale 100 nawet do 300 u graczy w naszym bractwie, a to dużo. może w wielkich miastach jeszcze bardziej. Jak przykładowo miałem w ostatniej epoce na najbardziej wydajnym miście 1670 oddział to skoczył do 1770 a zupełnie nic nie dokładałem tam. Więc na 22 epoki za sobą skoczył pieruńsko dużo dodatkowo zaokrągla do pełnych 10 kiedyś tak nie było. Zmienili coś w formule naliczania oddziału, a to ma też bezpośredni wpływ na koszt negocjacji, bo im większy oddział tym negocjacje droższe. W każdym razie po cichu i mocno na niekorzyść graczy. Koszty turnieju wzrosły co przewidywaliśmy w związku z lazurem. Szybko poszło.... Ciekawe czego dowie się @jarq bo to bardzo ciekawy temat.
inaczej - spodziewaliśmy się że jak umożliwią wbijanie większych wyników to za chwilę coś zmienią by to utrudnić.
Przy 100 prowincjach u mnie będzie to różnica ~300 oddziałów koszarowych w stratach które trzeba będzie ponieść w ramach turnieju na taki wynik.

I jakby ktoś się zastanawiał jaka to jest różnica to przy maksymalnych budynkach wojskowych, w ostatniej epoce oraz uwzględniając wszystkie cuda rozbudowane na maxa - oddział koszarowy produkuje się 1h 13 minut. Co daje różnicę 21900 minut czyli 365 godzin czyli ponad 15 dni pracy non stop :)

I tutaj @jarq jeszcze jedna prośba - czy istnieje możliwość zweryfikowania / informacji o tym czy przypadkiem coś nie zepsuło się we wzmocnieniach w Akademii Magii po aktualizacji?

Nie chce dramatyzować ale od aktualizacji na 6 miastach (nie omijając żadnego przeskoku) pojawiło mi się jedynie (łącznie):
2 wzmocnienia na lekkie jednostki
3 wzmocnienia magów
1 wzmocnienie na zdrowie
3 wzmocnienia na ciężkie jednostki
4 wzmocnienia na lekkie strzelające

na 20 rozdań na miasto co daje 120 rozdań.

W rozpisce Magu na 100 rozdań były to 22 budynki, tutaj widzimy 13 budynków. Spora różnica albo spory niefart (mam nadzieję że niefart)... A przecież te przeliczniki uwzględniały feralną księgę...

1746975025254.png

w ostatniej epoce oraz uwzględniając wszystkie cuda rozbudowane na maxa - oddział koszarowy produkuje się 1h 13 minut
Tak tylko w kwestii formalnej, u mnie w ostatniej epoce (bez zrobienia powiekszen oddzialu z tej epoki, ale i bez rozbudowy Koszar na ostatni poziom) 1 oddzial szkoli sie ok. 40 minut. Bez odpalonych miskow oczywiscie. U kolezanki na samym koncu drzewka ze zrobionymi wszystkimi powiekszeniami to ok. 44 minut, wiec cos mi tu nie pasuje z 1h 13 min...

Aras Dynas

Rozbójnik
Tak tylko w kwestii formalnej, u mnie w ostatniej epoce (bez zrobienia powiekszen oddzialu z tej epoki, ale i bez rozbudowy Koszar na ostatni poziom) 1 oddzial szkoli sie ok. 40 minut. Bez odpalonych miskow oczywiscie. U kolezanki na samym koncu drzewka ze zrobionymi wszystkimi powiekszeniami to ok. 44 minut, wiec cos mi tu nie pasuje z 1h 13 min...

Zatem w kwestii formalnej Twój przypadek jest tu nic nie warty xD

Pełna rozbudowa po powiększeniach to 13,400.
Nie uwzględniając bonusu D222:

1746984062381.png

Uwzględniając bonus D222:

1746984144563.png

1746984158977.png

+ wielkość:

1746984207913.png

Zatem wariant dla Chrisa
Bez D222 oddział koszarowy produkuje się 1h 13 minut. Co daje różnicę 21900 minut czyli 365 godzin czyli ponad 15 dni pracy non stop :)
Z D222 oddział koszarowy produkuje się 49 minut. Co daje różnicę 14700 minut czyli 245 godzin czyli ponad 10 dni pracy non stop :)

+ takie same dane wychodzą z architekta:

1746984622172.png

W 46 minut robi się 12609 jednostek czyli 94% oddziału zatem 100% oddziału będzie się robiło odpowiednio dłużej:

1746984762813.png

Aras, poobserwowalem to przez kilka dni i czestotliwosc wypadania receptur na wzmocnienia pozostala chyba bez zmian. Na cale szczescie. Wedlug moich obserwacji wypada ich mniej wiecej tyle ile przedtem.

Aras Dynas

Rozbójnik
Ok, wszystko jasne :)
Zmylilo mnie, ze wyraznie napisales "ze wszystkimi cudami na maksa", wiec uznalem, ze Simie rowniez liczysz, bo cytujac klasyka, liczenie bez niej jest "nic nie warte" i po prostu wprowadza w blad :p
Ok - o tyle, że Simia nie wpływa na prędkość szkolenia tylko na jednostki które de facto otrzymamy przy zbiorze, także mamy boost w postaci dodatku do podstawy, a pierwotna analiza była banalną wyceną produkcji X jednostek bez wykorzystania cudów / budynków wpływających na zbiór.
Także jeżeli wprowadza w błąd to niecelowo, bo celem było tylko i wyłącznie wykazanie jak drobna zmiana, potencjalnie "do zignorowania" wpływa na rozgrywkę. A Twoja odpowiedź trochę wygląda z mojej perspektywy na czepialstwo i odciąganie wątku od głównego, którym nie jest to jak szybko odbudujemy straty po turnieju / jak sobie z tym poradzimy, a o tym jak zmiana która została wprowadzona po cichu wpłynie na możliwości odbudowy wojska po turnieju.
Clue było takie że Inno zmienia oddział na prowincji 1 o X%, co wydaje się być drobnostką, a de facto nieważne czy przekłada się na 5 czy 15 dni dodatkowej rekrutacji - jest zmianą która wpływa na wszystkich graczy zwiększając im koszty osiągnięcia tego samego celu, który miał być łatwiejszy do osiągnięcia dzięki feniksom pompującym wyniki turniejowy poprzez mnożnik punktów (bo adekwatnie zwiększają się też koszty negocjacji, które zależą bezpośrednio od ilości wojska z którym przychodzi nam walczyć).

Podsumowując - tak czy inaczej zostaje dalej kawał czasu, bo nawet gdyby oddział koszarowy odbudowywał się 5 minut, to dalej powoduje, że z powodu zmiany o której gracze nie byli informowani (w przeciwieństwie do wzrostu punktów turniejowych przy fenku) mamy do czynienia ze zmianami działającymi na szkodę wszystkich graczy - niezależnie czy ktoś klika 30 czy 30000 pkt.
Dodatkowo w pakiecie dostajemy zwiększenie oddziału iglicowego - który z fenkiem nie ma nic wspólnego.

Jeżeli wynika to ze strategii, zmiany współczynników, przeliczenia, błędu, korekty błędu - czegokolwiek innego to warto o tym wspomnieć (w mojej opinii) bo transparentność działań wpływa pozytywnie na odbiór (wydaje mi się, że po to między innymi była jakiś czas temu przeprowadzana przez Innogames ankieta dotycząca komunikacji).
Chyba że mamy tutaj @jarq jakiś update / informację co się zadziało lub z ankiety wyszło że gracze nie chcą powiadomień o eventach / zmianach etc - wtedy spoko taka informacja też będzie dla mnie cenna bo będę wiedział że to są tylko moje oczekiwania i siłą rzeczy będę je wtedy tylko inaczej artykułował.

Aras, poobserwowalem to przez kilka dni i czestotliwosc wypadania receptur na wzmocnienia pozostala chyba bez zmian. Na cale szczescie. Wedlug moich obserwacji wypada ich mniej wiecej tyle ile przedtem.
czyli mój pech - zatem kiedyś się wyrówna :)
Lub podobnie jak są różnice w pojawianiu się promocji na diamenty - tak samo są różnice pomiędzy kontami na pojawianie się receptur generowane na podstawie różnych czynników, z których chyba najbardziej znanym jest urlop / przerwa w grze na 2-3 tygodnie i po zalogowaniu się na konto - w przeciągu najdalej 2 dni pojawia się promka na diamenty (chyba że konto jest wpisane na "czarną listę" - wtedy promki nie dostanie nigdy).

jarq

Community Manager
Zespół Elvenar
Udało mi się dowiedzieć że z powodu nowych ulepszeń Iglicy (już w wersji beta) musieliśmy naprawić problem z formułą, aby uniknąć karania graczy za posiadanie większej liczby rozszerzeń premium (co jest główną zaletą Pomnika Wieczności). Ta poprawka miała efekt uboczny w postaci nieznacznego zwiększenia rozmiarów oddziałów. Nie jest to jednak duża różnica.
Wraz z wprowadzeniem ulepszeń Iglicy za kilka tygodni, będzie to miało większy sens.

Niestety tylko tyle.

CasPL

Zwiadowca
Udało mi się dowiedzieć że z powodu nowych ulepszeń Iglicy (już w wersji beta) musieliśmy naprawić problem z formułą, aby uniknąć karania graczy za posiadanie większej liczby rozszerzeń premium (co jest główną zaletą Pomnika Wieczności). Ta poprawka miała efekt uboczny w postaci nieznacznego zwiększenia rozmiarów oddziałów. Nie jest to jednak duża różnica.
Wraz z wprowadzeniem ulepszeń Iglicy za kilka tygodni, będzie to miało większy sens.
Czyli jednak mamy zmiany na serwerach live :|

Do góry