• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

OSZUSTWO w grze na WIELKĄ SKALĘ -prawdopodobnie każdy gracz jest oszukiwany

HellMonster

Wędrowiec
Witam.
Gram podad 2 lata ale jakoś do tej pory nie zauwarzyłem jak nas oszukują tutaj. W moim przypadku chodzi o ludność w grze. Żyłem sobie spokojnie - miałem wczoraj ok 550 wolnych ludzików ale zachciało mi się przenieść manufakturę eliksyrów na 23 poziomie do inwentarza. Myślę sobie będę miał dodatkowo 7076 ludzi do rozbudowy innych budynków. Za pomocą czaru przeniosłem więc Manufakturę do inwentarza. I TU ZACZĄŁ SIĘ PROBLEM. Bo jak się okazuje wedłóg Matematyki gry 550 + 7076 to się ==== i tu UWAGA!!! - 5436 - RĘCE I NOGI OPADAJĄ.
Napisałem jeszcze wczoraj do supportu o tym i dopiero dziś ok połusnia dostałem śmieszną wiadomość ża wszystko jet OK i tak musi być - I ZNÓW - RĘCE I NOGI OPADAJĄ.
Podobno jest (znaczy ja go MAM) jakiś budynek, który zmienia wartośći ludzi ??? Ja sie pytam JAKI ? bo nie znam :(
dla czego przy kliknięciu przenieś czy sprzedaj pokazują się inne CYFRY niż faktycznie jest ???
Zamydlanmie oczu i wmawianie bzdur NIE WYJDZIE im na dobre

SPRAWDŹCIE TO U SIEBIE BO TO DOTYCZY KAŻDEGO Z GRACZY !!!

ryjuwka

Rozbójnik
witam
sprawdziłem u siebie i sytuacja wygląda następująco:
co prawda przy chowaniu budynku do inwentarza miałem odzyskać 16 700 ludków a otrzymałem 11 800
ale po przywróceniu tego samego budynku do miasta też zabrało mi 11 800 ludków
mój wniosek - wszystko jest w porządku
może jeszcze być tak, że gra oddaje inną ilość ludków przy usuwaniu budynku a inną przy chowaniu do inwetnarza

HellMonster

Wędrowiec
Czyli to NIE OK czyli wałek na maska. Po co pisze, gdy klikam że zostanie mi zwrócone 7076 ludzi jak nie dostaje nawet 5000 ???
Sprawdziłem na Wikipedii i dodałem ludzi potrzebnych do rozbudowy Manufaktury Eliksyru na 23 poziom i faktycznie wyszło 7076 a ja nie dostałem nawet 5000 ! RĘCE I NOGI OPADAJĄ.

Saina

Wędrowiec
Jeśli macie Cud - Gorące Źródło Młodości to On powinien wpływać na ilość Populacji :) Stąd mogą być te różnice, bo On tworzy tak jakby Populacje widmo :)
Innych budynków niestety nie kojarzę, żeby miały taki wpływ.

Ostatnia edycja:

HellMonster

Wędrowiec
nie nie mam, za niską epokę mam

edit.

jestem dopiero w 13 epoce

edit.2

Widmo to gra zrobiła z 2500 ludzi, których mi brakuje :(

Ostatnia edycja:

KatieKate

Zwiadowca
Witam.
Gram podad 2 lata ale jakoś do tej pory nie zauwarzyłem jak nas oszukują tutaj. W moim przypadku chodzi o ludność w grze. Żyłem sobie spokojnie - miałem wczoraj ok 550 wolnych ludzików ale zachciało mi się przenieść manufakturę eliksyrów na 23 poziomie do inwentarza. Myślę sobie będę miał dodatkowo 7076 ludzi do rozbudowy innych budynków. Za pomocą czaru przeniosłem więc Manufakturę do inwentarza. I TU ZACZĄŁ SIĘ PROBLEM. Bo jak się okazuje wedłóg Matematyki gry 550 + 7076 to się ==== i tu UWAGA!!! - 5436 - RĘCE I NOGI OPADAJĄ.
Napisałem jeszcze wczoraj do supportu o tym i dopiero dziś ok połusnia dostałem śmieszną wiadomość ża wszystko jet OK i tak musi być - I ZNÓW - RĘCE I NOGI OPADAJĄ.
Podobno jest (znaczy ja go MAM) jakiś budynek, który zmienia wartośći ludzi ??? Ja sie pytam JAKI ? bo nie znam :(
dla czego przy kliknięciu przenieś czy sprzedaj pokazują się inne CYFRY niż faktycznie jest ???
Zamydlanmie oczu i wmawianie bzdur NIE WYJDZIE im na dobre

SPRAWDŹCIE TO U SIEBIE BO TO DOTYCZY KAŻDEGO Z GRACZY !!!
Są Antyczne Cuda, które sprawiają, że mniej ludzików dajemy na rozbudowę budynków. Jest to np. Złota Otchłań, inne cuda sprawiają, że dajemy mniej kultury. Później kiedy te budynki chowamy lub sprzedajemy pojawiają się różnice w ilości kultury lub populacji, ale wszystko jest ok.

HellMonster

Wędrowiec
NIC TU NIE JEST OK !!!

Prosty przykłąd. Idziech do Banku bierzesz kredyt na 100 000. Na umowie masz jasno i wyraźnie napisane że dostaniesz 100 000 więc podpisujesz umowę.
Na Twoje konto zamiast 100 000 wpływa tylko 75 000 ale Bank w odpowiedzi pisze że wszysko OK i tak miało być. I co to jest w porządku.
NIE TO NIE JEST OK !!! - TO OSZUSTWO !!!

Tak samo w grze gdy klikam na budynek chcąc go sprzedać lub schować do inwentarza pokazuje mi że zostanie zwrócone 7076 ludzi czyli tyle ile faktycznie zainwestowałem w 23 poziomy budynku. A po skasowaniu co ? jestem oszukany o około 2500 ludzi. I co to jek w/g was OK ?
NIE TO NIE JEST OK !!! - TO OSZUSTWO !!!

Przeniosłem ten budynek do inwentarza, by w każdej chwili móc go przywrócić. Ale przywrócić już nie mogę bo brakuje mi ludzi, którzy na chwilę przed schowaniem miałem dość.
GDZIE TU SENS I LOGIKA CHOWANIA BUDYNKÓW DO INWENTARZA !!! ?

Słowo pisane jest " ŚWIĘTE "
ale chyba nie dla tfurców tej gry, gdzie oszustwa, matactwa, przekręcanie rzeczywistości i zmenienie zasad i morm ustalonych kilka lat wcześniej to chleb codzienny :(

edit.
Są Antyczne Cuda, które sprawiają, że mniej ludzików dajemy na rozbudowę budynków. Jest to np. Złota Otchłań, inne cuda sprawiają, że dajemy mniej kultury. Później kiedy te budynki chowamy lub sprzedajemy pojawiają się różnice w ilości kultury lub populacji, ale wszystko jest ok.
Złota odchłań dodaje tylko populacje. Wieć konktretne poproszę. Jaki budynek zmniejsza liczbę mieszkańców do postawienia jakiego kolwiek budynku do 13 ery w grze ???

Ostatnia edycja:

KatieKate

Zwiadowca
Gram od ponad 8 lat. Rozbudowana Złota Otchłań sprawia, że zabierają mniej populacji niż jest potrzebne do rozbudowy tego czy innego budynku. Klasztor Sztuk Walki* sprawia, że zabierają mniej kultury.
Jeśli uważasz, że twórcy gry oszukują, to usuń konto i przestań grać.
Właśnie dlatego Inno zrobiło akcję zmieniając wartości Antycznych Cudów. Gracze mieli rozbudowane Antyczne Cuda i sporo na tym korzystali.
*albo Ruiny Strażnicy, w każdym razie AC dający kulturę.

Ostatnia edycja:

HellMonster

Wędrowiec
Gram od ponad 8 lat. Rozbudowana Złota Otchłań sprawia, że zabierają mniej populacji niż jest potrzebne do rozbudowy tego czy innego budynku. Klasztor Sztuk Walki sprawia, że zabierają

populacja.jpg

Gdzie tu masz napisane że zmiejsza ilość populacji ludzi potrzebnych do postawienia budynku ???

to dodaje tylko bonusową liczbę ludzi

A za to tutaj wyraźnie miałem napisane że dostanę zwrot 7076 ludzi a orżneli mnie na 2500

Jesteście chyba z supprotu i trzymacie ich stronę oszuści.

blad.jpg

a nie dostałem nawet 5000

Kylar Stern

Wędrowiec
Ech raczej to piszę po proznicy ale wiesz co to są procenty? Złota Odchłań daje Ci populację zależną od ilości wykorzystywanych przez Ciebie ludków. Więc jeśli usuniesz jakiś budynek a więc będziesz wykorzystać mniej ludków to złota Odchłań da Ci mniej ludzie co będzie związane z tym że niby dostaniesz mniej ludzi za usunięcie manufaktury a to po prostu złota Odchłań zmniejszyła swoją dotacje :)

Będąc cierpliwym człowiekiem umiejacym matematykę przedstawię to na cyferkach
Mając 100 000 pracujących ludków przy złotej odchłani dającej 10% pracującej ludności masz populację w wysokości 110 000 z czego 100 000 pracuje a widzisz wolnej populacji 10 000.
Usuwając budynek w którym pracuje 10 000 ludzi odejmujesz tych ludzi od podstawy pracującej czyli od 100 000 i otrzymujesz 90 000 ludzi pracujących plus 10 000 ludzi niepracujacych.
Złotą Odchłań masz nadal na takim poziomie że daje 10% więc 10% od 90 000 to 9 000 więc w efekcie masz 90 000 ludzi pracujących 10 000 niepracuje a cud daje 9 000 więc wszystkich ludzi masz 109 000 z czego widzisz 19 000.
Z Twojej strony wygląda to tak miałeś 10 000 ludzi sprzedałeś budynek na którym pisalo że zwróci Ci 10 000 ludzi a zwrócił 9 000 i masz 19 000 Oprócz złotej odchłani coś takiego robią jeszcze górskie hale :)

Ponduil

Wędrowiec
Domyślam się że cały ten temat to trolling, co widać po tonie odpowiedzi autora na merytoryczne odpowiedzi, ale jestem nie mniej zawiedziony tym jak część z Was daje się rozgrywać trollującemu autorowi, pisząc rzeczy które są po prostu nie prawdą i mogą wprowadzać jeszcze bardziej w błąd osoby które tego nie rozumieją. Więc zawiedziony tym jak wiele osób nie rozumie tej bardzo prostej mechaniki, ja jako trzymający stronę supportu oszust, zostawiam tutaj swoje wytłumaczenie nim ktoś z mniej doświadczonych graczy się nabierze na padające tutaj tezy.

Wszystko działa jak najbardziej prawidłowo, Złota Otchłań oraz Górskie Hale zapewniają zwrot pracującej populacji, tj. jak zatrudnisz część obecnie wolnej to dostaniesz za to odpowiedni procent zupełnie nowej, którą możesz ponownie zatrudnić, aby od niej otrzymać kolejny zwrot i tak teoretycznie w nieskończoność. Jednak z uwzględnieniem tego, że nie możesz nigdy postawić budynku za więcej niż masz obecnie na koncie (dlatego dalej mowa o teoretycznym maksimum). Stąd bonus tych cudów się kumuluje, pomimo że nie jest to wprost napisane - teoretyczne maksimum które można tym osiągnąć wynosi: bazowa ilość populacji/(1-suma bonusów z obu cudów).

Stąd przykładowo mając 21 poziom na obu tych cudach otrzymujesz 30% zwrot (lub jak wolisz płacisz tylko 70%) podczas każdej budowy/rozbudowy, co oznacza teoretyczny wzrost populacji o ponad 42%. Przy usunięciu budynków (absolutnie bez znaczenia czy na stałe czy do inwentarza... skąd Wy w ogóle bierzecie takie pomysły?) dostajesz zwrot całej tej populacji zgodnie z opisem, ale jednocześnie od razu odbierają Ci wcześniej naliczony od niej bonus, czyli dostajesz tyle co dałeś tj. 70%, a nie 100... A skoro bonus zapewnia zwrot populacji, a nie zmniejszenie kosztu budynków to nie jest uwzględniony w opisach budynków, co wcale nie jest błędem w opisie. Tak samo, w myśl zasady, że nie można zbudować za więcej niż masz na koncie, jeśli miałeś minimalną ilość wolnych mieszkańców na koncie przed usunięciem budynku, może to oznaczać że nie będziesz mógł odbudować tego samego budynku od razu bez zwiększenia populacji - co nie zmienia faktu, że po odbudowaniu go zabierze Ci tyle samo populacji co wcześniej dostałeś zwrotu.

Jeśli wciąż tego nie rozumiesz i nadal uważasz że JESTEŚ OSZUKIWANY, polecam przeliczyć sobie ile masz populacji ze wszystkich rezydencji i innych budynków, które ją zapewniają, a następnie zobaczyć, że JESTEŚ OSZUKIWANY równie, jeśli nie bardziej, w tej kwestii że masz zdecydowanie więcej już zatrudnionej populacji, niż jej przychodu zapewniają wszystkie budynki które masz razem wzięte. A jeśli nadal Ci przeszkadza, to że korzystasz z bonusów tak potężnych, że przekraczają Twoje zrozumienie, to wyburz oba te cuda i nagle za każdą rozbudowę i wyburzenie będziesz dostawał bazową wartość - 100%. To że po takim zabiegu będziesz kilkadziesiąt tysięcy populacji którą z nich miałeś do tyłu, nie powinno już być problemem dla kogoś tak wybitnie władającego matematyką.

Sprawdzenie bonusów antycznych cudów jest dostępne w samej grze, nie potrzeba do tego Wikipedii (szczególnie, że tam nawet nie ma artykułu o tej grze), a że widzę że większość przedmówców również tego nie sprawdziła przed napisaniem swoich odpowiedzi szerząc niepotrzebną dezinformację i niepotrzebnie karmiąc tego trolla to: Gorące Źródło Młodości zapewnia zupełnie inny bonus do dodatkowej populacji z rezydencji, niezależny od tego z dwóch omówionych cudów, nie wpływający na ilość populacji którą się wydaje na rozbudowy/otrzymuje za wyburzenia. A analogiczny zwrot kultury z klasztoru i ruin strażnicy został wycofany (prawdopodobnie dlatego, że ten skumulowany bonus dawał 80% zwrotu co oznaczało w praktyce, że płaciło się tylko 20% kosztu kultury za każdy budynek, a reszta wracała na konto i można było osiągnąć teoretyczne maksimum aż 500% bazowej kultury) wraz ze zmianami w cudach parę miesięcy temu i zapewniają w pełni liniowy bonus, zależny jedynie od postępów w badaniach nad wielkością oddziału i współczynnika wynikającego z poziomu samego cudu.

Ostatnia edycja:

blazius1

Paladyn
Innymi słowy bonus z Otchłani, to korzyść, ze stawiania budynków z kosztem/wymogiem wydatkowania populacji. Jeśli stawiasz taki budynek - otrzymujesz dodatkowy bonus z Otchłani. Jeśli go schowasz, to tracisz nie tylko budynek, ale także ten bonus, z którego dotąd korzystałeś.
Czyli bonus z Otchłani uruchamia mechanikę pożyczki, gdzie walutą jest populacja. Cała operacja oparta jest o wartość populacji tzw wymaganej.

Bonus z Gorących Źródeł, nie daje tak dużej korzyści. Jedynie podnosi część z puli populacji tzw. całkowitej. Tylko tę część, którą dostarczają same rezydencje. Mechanizm nie operuje więc na wartości populacji wymaganej, stąd nie ma tej pożyczki i jej zwrotu i chowanie manufaktury niczego tutaj nie zmieni. Ten bonus zwiększa jednak populacje całkowitą i w konsekwencji także dostępną, a zatem sprawia, że więcej wybudujesz od gracza który nie ma Źródeł, rzadziej sięgając po pożyczkę.

clint eastwood

Wędrowiec
....podobna sprawa jest z budynkami eventowymi. W inwentarzu jak się na nie patrzy to pokazują tyle i tyle popki i kultury że dadzą po wybudowaniu, a w rzeczywistości po ich postawieniu dają więcej bo działa wzmocnienie z cudakow. W inwentarzu jak są to wyswietla wartości bez uwzglednienia podbicia z cudów. Wygląda to tak w inwentarzu że budynek z wyższej rasy jakby będzie gorszy niż budynek z niższej rasy który mamy wybudowany.

Do góry