To jest pytanie które również i mnie męczyło przez jakiś czas. A zatem sięgnęłam po minmaxa
Dla mojej ludzkiej iglicówki na S2 sprawa wygląda następująco:
No więc:
1. Czy opłaca się zrobić dodatkowe 7 badań żeby przemielić ten jeden relikt bonusowy?
Technicznie rzecz ujmując - TAK.
Na moim przykładzie sprowadzi to CAL z 13,4 na 9,8 (różnica niecałe 37% na korzyść przemielenia reliktu kosztem badań). Taka wioska jest wtedy tylko 3% gorsza od tej która nie złapała niechcący żadnego reliktu i ma CAL 9,5.
2. Czy to ma sens robić?
To zależy
Zobacz na daty moich rozważań - do tej pory nie zrobiłam dodatkowych badań i żyję z 1 reliktem T2, wioska ma się dobrze. Aczkolwiek jak sobie przemieliłam wszystkie relikty na S1 do 0 to czuję różnicę... Nie wiem, na jakim etapie jest Twoja wioska. Gdybym była na początku jej zakładania, kiedy jest ze wszystkim bieda, to bym od razu robiła te badania i mieliła. Ale, że złapałam ten relikt już na wygrzanej wiosce, pełnej cziterskich budynków eventowych, która działa jak rakieta - i tak szybciej produkuję wojsko i towary niż je zużywam co tydzień, więc nie mam takiego parcia. To, co
@chris07070707 pisze o nadwyżce mocy i że wioska nie musi być idealna jest prawdziwe w 100%. Zatem ten relikt mnie uwiera, ale dopóki nie złapię jeszcze dwóch (albo się nie zdenerwuję
) to gram tym co jest. No i cały czas czekam aż wejdzie do Akademii możliwość mielenia T2 w ramach receptur... może kiedyś XD