• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Zmiana w tworzeniu budynków w Akademii Magii

Czy jesteś za zmianą budynków w tworzeniu w pierwszej pozycji w Akademii Magii?

• Zmiana budynków jest potrzebna i powinna być wprowadzona.

Głosy: 39 97,5%
  • To co pojawia się w Akademii Magii jest takie jak powinno być i nie wymaga zmian.

Głosy: 1 2,5%

• W sumie głosujących
    40

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Akademia magii powinna oferować budynki które większość graczy chciałaby mieć i jednocześnie dobrze by było, gdyby to nie były budynki, które możemy regularnie zdobywać w eventach (umieszczenie niektórych budynków w Akademii Magii oraz w standardowym evencie jako nagroda podstawowa powoduje, że gracze nie kupują takich formuł w Akademii Magii lub odwrotnie - zmniejszają swoją aktywność danego dnia w evencie).
Oferty w Akademii Magii powinny być pomocne, zróżnicowane i atrakcyjne dla wielu graczy. Od twórców gry dostaliśmy wiele źródeł fragmentów oraz katalizatorów, także powinniśmy mieć możliwość ich wykorzystania na przydatne budynki.

W związku z powyższym oraz z wieloma ciekawymi pomysłami i podobnymi głosami w temacie (Link) który założył @Maguzzi chciałbym zgłosić pomysł polegający na przeglądzie budynków, które mogą być wytworzone w Akademii Magii w pierwszej pozycji po lewej stronie (pierwszy slot).

Dodatkowo, by pomysł, był bardziej rozwojowy i konstruktywny - proponuję kilka zmian (jeżeli macie jakieś pomysły co można by było dodać, albo co można by było usunąć - prośba o dopisanie w poście wraz z argumentacją.

Pomysły:
1.
Usunięcie zimowej kapliczki lub zmiana jej pojawiania się tylko w okresie zimy, kiedy na mapie widzimy śnieg. Budynek ten jest dostępny, np. w zdrapce podczas eventu zimowego.

2. Usunięcie wędrownych kupców, dodanie księgi wędrownych kupców lub zmianę ilości towarów którą oferują wędrujący kupcy. Dlaczego? Budynek 2x3, 5 epoka - tworzy 51 T1 przez 3h / 120 T1 przez 9h. Dla porównania manufaktura niebonusowa na 15 poziomie daje 173 T1 (zgodnie z wiki) dziennie. W XXII epoce niebonusowa manufaktura T1 daje 1680 T1 w 3h, a kupiec 1980 (manufaktury bonusowe mają przy odpowiedniej ilości reliktów mają zwiększenie produkcji towarów o 700% podstawy - 7x produkcja + produkcja) co najlepiej ukazuje jego "użyteczność"

3. Usunięcie zamrożonych płomieni lub spowodowania, by pojawiały się tylko w okresie zimy, kiedy na mapie widzimy śnieg. Tak by budynki w Akademii Magii były bardziej dostosowane do gry.

4. Usunięcie budynków: Mleczko pszczele / Soczysta Uczta / Totem Ursa - to chyba największa porażka w Akademii Magii. Budynki są drogie, nie dają praktycznie w ogóle mgły magii, długo się tworzą a dodatkowo są dostępne w trakcie niedźwiedziowego eventu oraz z księgi niedźwiedzich totemów.

5. Dodanie budynków pop/kult (istniejących lub nowych), które produkowałyby: monety (np. Dyskretny Dom), wojsko (np. trenty, wojowników orków, akrobatów lub żaby), narzędzia (np. miska orzechów), manę (np. fontanna gargulców) czy ziarna (np. rekinpreza). Budynki te nie są / nie byłyby najlepsze w grze do zdobycia co nie przełożyłoby się na mniejsze zainteresowanie budynkami oferowanymi w ramach eventów. Dodatkowo budynki te "rosną" razem z osadą i mogą być przydatne niezależnie od rozdziału w którym jesteśmy.

Q&A
1. ...
2. ...
3. ...

Ostatnia edycja:

Maguzzi

Rozbójnik
Ja tam się rozmarzyłem przy temacie z księgami wzmocnień, a tu widzę, że Kolega miał pracowity weekend, super!:D Na pewno śmietnik w slocie budynku jest straszny i psuje grę, a dokładają tam jeszcze więcej :( Powinny tam być przydatne budynki alternatywne dla tych z panelu budowania w grze, które badamy w "drzewku". Coś ciekawego na kulturę ale nie kilkanaście zaśmiecających budynków jak to jest obecnie. Coś na wojsko obecnie mamy tereny stratega orków i valoryjski duch walki to świetne budynki, potrzeba coś na manę, ziarna, unuryt. Kupiec festiwalowy to świetny budynek i zmienia produkcję w zależności od epoki na to co jest potrzebne! na takich budynkach powinni się skupić potrzebnych graczom. Szrot można wylosować w zdrapce, a nie pchać do AM. A teraz dodają jakieś badziewne totemy drogie jak pierun i nikomu nie potrzebne czy budynki od surowców, przecież mamy manufaktury i to bonusowe! wymianę handlową, po co dawać budynki z których nikt nie skorzysta chyba, że je rozwali na fragmenty lub katalizatory i to ze stratą bo zmarnuje czas i zasoby na ich wytworzenie! Czy wrzucanie tych budynków do AM jest poparte faktycznym zapotrzebowaniem graczy, czy jakąś fanaberią kogoś kto w tągrę nawet nigdy nie grał, ale ma pomysł na ładną grafikę? Zmiany w slocie budynku są bardzo potrzebne. To co tam jest powinno być zweryfikowane bo cześć budynków jest super ale większość to szrot dosłownie dla każdego!

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Ja tam się rozmarzyłem przy temacie z księgami wzmocnień, a tu widzę, że Kolega miał pracowity weekend, super!:D Na pewno śmietnik w slocie budynku jest straszny i psuje grę, a dokładają tam jeszcze więcej :( Powinny tam być przydatne budynki alternatywne dla tych z panelu budowania w grze, które badamy w "drzewku". Coś ciekawego na kulturę ale nie kilkanaście zaśmiecających budynków jak to jest obecnie. Coś na wojsko obecnie mamy tereny stratega orków i valoryjski duch walki to świetne budynki, potrzeba coś na manę, ziarna, unuryt. Kupiec festiwalowy to świetny budynek i zmienia produkcję w zależności od epoki na to co jest potrzebne! na takich budynkach powinni się skupić potrzebnych graczom. Szrot można wylosować w zdrapce, a nie pchać do AM. A teraz dodają jakieś badziewne totemy drogie jak pierun i nikomu nie potrzebne czy budynki od surowców, przecież mamy manufaktury i to bonusowe! wymianę handlową, po co dawać budynki z których nikt nie skorzysta chyba, że je rozwali na fragmenty lub katalizatory i to ze stratą bo zmarnuje czas i zasoby na ich wytworzenie! Czy wrzucanie tych budynków do AM jest poparte faktycznym zapotrzebowaniem graczy, czy jakąś fanaberią kogoś kto w tągrę nawet nigdy nie grał, ale ma pomysł na ładną grafikę? Zmiany w slocie budynku są bardzo potrzebne. To co tam jest powinno być zweryfikowane bo cześć budynków jest super ale większość to szrot dosłownie dla każdego!
Dziękuję za opinię.
Uważam, że grafika w tej grze jest ważna dla wielu graczy i jest istotnym kryterium przy dodawaniu budynku, jednak warto by było przy okazji zadbać o jego unikalność, przydatność i to co widać w mojej opinii na podstawie zimowej kapliczki - zastosowanie w czasie :)

Wolałbym tam budowle pomocne w walkach turniejowych :))))
Podałbyś przykład efektu, jak taki budynek miałby wyglądać i jaki byłby jego czas / koszt? :)

Tolka1345

Zwiadowca
Siema, moim skromnym zdaniem popieram koleżankę w tym iż mamy za dużo dziwnych budynków których się nie tworzy tylko przewija albo czeka na przewiniecie bo co czekamy na ulepszenia do wojska a coraz rzadziej się pojawiają ja bym do zestawu dorzuciła zbrojmistrza bo robiąc każda iglice na szczyt od miesiąca na niego nie trafiłam, mogą zostać podstawy dla graczy którzy nie mieli szczęścia na miśki i feniksy i artefakty do nich, wiecej nam nie potrzeba do gry na fajnym poziomie :)

Mga8

Wędrowiec
U mnie podobnie. Jakoś tak mi się wioska rozwinęła, że nie potrzebuję wogóle kultury, populacji też mam za dużo. W efekcie praktycznie wszystkie budynki z założenia wykorzystuję tylko jako źródło fragmentów wiedzy :(

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Siema, moim skromnym zdaniem popieram koleżankę w tym iż mamy za dużo dziwnych budynków których się nie tworzy tylko przewija albo czeka na przewiniecie bo co czekamy na ulepszenia do wojska a coraz rzadziej się pojawiają ja bym do zestawu dorzuciła zbrojmistrza bo robiąc każda iglice na szczyt od miesiąca na niego nie trafiłam, mogą zostać podstawy dla graczy którzy nie mieli szczęścia na miśki i feniksy i artefakty do nich, wiecej nam nie potrzeba do gry na fajnym poziomie :)
Cześć, wydaje mi się że raczej nie mamy szans na uzyskanie w pierwszym slocie zbrojmistrza z dwóch powodów:
a) można go już zdobyć w iglicy - niestety występuje dość losowo, kapryśnie i rzadko - stąd w innym temacie zaproponowałem małą zmianę dotyczącą wzmocnień by zrównoważyć ich ilość do zdobycia (ze zdrowia bowiem korzysta się zawsze, a z ataku w zależności od wojska i preferencji - stąd zdrowia do zdobycia powinno być zdecydowanie najwięcej)
b) sprzedaż zbrojmistrza daje nam 2 renowacje co pokazuje jak wielką wartość (z perspektywy Inno) ma zbrojmistrz

Co do reszty, w mojej opinii gra powinna oferować budynki zarówno dla nowych jak i dla starszych graczy, po to by utrzymać populację graczy na wyższym poziomie pomagając im w rozwoju poprzez umożliwienie zdobycia sensownych (nie najlepszych budynków) poprzez szeroko dostępne źródło - Akademię Magii

U mnie podobnie. Jakoś tak mi się wioska rozwinęła, że nie potrzebuję wogóle kultury, populacji też mam za dużo. W efekcie praktycznie wszystkie budynki z założenia wykorzystuję tylko jako źródło fragmentów wiedzy :(

A czy jakichś towarów Ci brakuje? Masz jakiś pomysł co mogłoby być dodane do pierwszego slotu (z budynkami) w Akademii Magii?
Mam wrażenie że jeżeli zaproponowalibyśmy w ramach pakietu pomysłu konstruktywne propozycje czego oczekują gracze to mielibyśmy większe szanse na zaakceptowanie pomysłu przez centralę :)

CasPL

Zwiadowca
W ogóle powinno dojść do jakieś większej modyfikacji AM. Niektóre wspominane przez was budynki, mogłyby spokojnie opuścić sloty AM i zostać zaoferowane w jakiejś nowej "formie sklepu", skoro mamy mieć sklep w iglicy, gdzie byłyby dostępne od ręki, z jakimiś ograniczeniami, żeby nie dochodziło do nadużyć ze strony graczy, i tyle. Proste, czyści AM, i robi formę dostępności dla graczy pomimo zniknięcia ze slotów.

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
W ogóle powinno dojść do jakieś większej modyfikacji AM. Niektóre wspominane przez was budynki, mogłyby spokojnie opuścić sloty AM i zostać zaoferowane w jakiejś nowej "formie sklepu", skoro mamy mieć sklep w iglicy, gdzie byłyby dostępne od ręki, z jakimiś ograniczeniami, żeby nie dochodziło do nadużyć ze strony graczy, i tyle. Proste, czyści AM, i robi formę dostępności dla graczy pomimo zniknięcia ze slotów.
Sklep w iglicy zostawiłbym to lepszych budynków - tak by waluta którą zbieramy u bossów była coś w końcu warta, tj. tyle ile obiecywało Inno - 1 szafir => 15 diamentów (jejku gdyby tak faktycznie było mógłbym powiedzieć że jestem bogaty :D )

W kontekście samego tematu i ankiety:
Pojawiła się negatywna opinia - miło by było gdyby ktoś podzielił się ew. rozterkami / uzasadnieniem.
Być może moglibyśmy wykorzystać tę opinię by jakoś rozbudować / udoskonalić pomysł :)

Mga8

Wędrowiec
A czy jakichś towarów Ci brakuje? Masz jakiś pomysł co mogłoby być dodane do pierwszego slotu (z budynkami) w Akademii Magii?
Mam wrażenie że jeżeli zaproponowalibyśmy w ramach pakietu pomysłu konstruktywne propozycje czego oczekują gracze to mielibyśmy większe szanse na zaakceptowanie pomysłu przez centralę :)
Mam problem, bo jakoś tak rozwinąłem wioskę, że mam 3 magiczne rezydencje, 1 magiczny warsztat i po jednej manufakturze drewna i jedwabiu do produkcji wzniosłych towarów (jestem na 19 rozdziale). Więcej manufaktur nie mam, bo i tak generuję więcej surowców niż zużywam. Iglicę robię na maksa, w turnieju po 30 prowincji co tydzień. Więcej nie robię, to przeklikanie tych 30 zajmuje wystarczająco dużo czasu.

Głównym hamulcem w rozwoju są produkcje towarów związanych z danym rodziałem. Rozwijam odpowiednie cuda, poza tym nie widzę innej szansy znaczącego przyspieszenia rozwoju.

Dodatkowe PW i królewskie renowacje by się zawsze przydały, ale pomijając je, to nie za bardzo mam pomysł na to, czego może mi ewentualnie brakować. Nawet z ekspansji mam więcej miejsca, niż potrzeb.

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Mam problem, bo jakoś tak rozwinąłem wioskę, że mam 3 magiczne rezydencje, 1 magiczny warsztat i po jednej manufakturze drewna i jedwabiu do produkcji wzniosłych towarów (jestem na 19 rozdziale). Więcej manufaktur nie mam, bo i tak generuję więcej surowców niż zużywam. Iglicę robię na maksa, w turnieju po 30 prowincji co tydzień. Więcej nie robię, to przeklikanie tych 30 zajmuje wystarczająco dużo czasu.

Głównym hamulcem w rozwoju są produkcje towarów związanych z danym rodziałem. Rozwijam odpowiednie cuda, poza tym nie widzę innej szansy znaczącego przyspieszenia rozwoju.

Dodatkowe PW i królewskie renowacje by się zawsze przydały, ale pomijając je, to nie za bardzo mam pomysł na to, czego może mi ewentualnie brakować. Nawet z ekspansji mam więcej miejsca, niż potrzeb.
Końcowe epoki zajmują bardzo dużo czasu - taka ich specyfika :)
Jakby jednak przyszły Ci do głowy jakieś pomysły co do budynków - napisz proszę w temacie (i do tego wszystkich zachęcam).

Co do PW - można je kupić w AM w drugim slocie. Podobnie renowacje - w drugim miejscu (w stosunku 10 renowacji za 1 schemat + fragmenty / katalizatory)

KosiMazaki

Wędrowiec
Moja propozycja to wymiana wspomnianych powyżej niechcianych budynków i wprowadzenie np Lazurowych stajni. Przechodząc poszczególne rozdziały korzystam z możliwości tworzenia i wymiany budynków dających strategów orków i valloryjskich strażników, a brakuje mi możliwości wymiany budynku dającego żaby.

Aras Dynas

Tancerz ostrzy
Moja propozycja to wymiana wspomnianych powyżej niechcianych budynków i wprowadzenie np Lazurowych stajni. Przechodząc poszczególne rozdziały korzystam z możliwości tworzenia i wymiany budynków dających strategów orków i valloryjskich strażników, a brakuje mi możliwości wymiany budynku dającego żaby.
Lazurowe stajnie są raz w roku dostępne w kalendarzu w ramach morskich event'ów, a ich sprzedaż daje 3 katalizatory - także raczej szanse są niewielkie ale dopisałem żaby do jednostek wojskowych, które mogą być do zbioru w ramach budynków wylistowanych w pierwszym poście :)

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby taka zmiana była, np. powodem do dodania nowych budynków :)

Steefann

Zwiadowca
Co do usunięcia śmieci to zgadzam się, za dużo tych zapchaj dziur jest.
Co do dodania nowych to zależy ile by tego dodali i jaki % miałyby szansy na pojawienie się, żeby znowu się nie okazało, że żeby 1 kapliczka się pojawiła to trzeba AM przekręcić 20x....

Deleted User - 849206410

Guest
Nieśmiały wpis młodego gracza

Jak do tej pory, częstotliwość i jakość budynków w 1 slocie AM jest stała dla wszystkich. Dla tych, co wchodzą do gry raz dziennie i tych, co grają b.aktywnie. Dla tych, co są w II, III rozdziale jak i tych co są XXII. Dla początkujących graczy zbędne są budynki ewolucyjne, które za 10 rozdziałów będą użyteczne.
Jako młody i aktywny gracz zatrzymałem się w rozdziale V, celem ustawienia kilku użytecznych cudów na rozsądnym poziomie, rozbudowania ewolucyjnych tak, by robienie Iglic i Turniejów wojskiem nie przypominało rzezi niewiniątek. Wiem, że np. fenek ognia z rozdziału V będzie zabytkiem w VIII i będzie czekała albo przebudowa za renowacje albo kasacja i zbieranie artów od nowa. To sól tej gry. Jednak powinno to mieścić się w realnym dla grających czasie.

Potrzeba niewiele do zmian, w których ilość i jakość budynków zależna byłaby od aktywności grających. Firma już stosuje taki algorytm, a nawet przenosi miasta w ciekawsze rejony. Powiązać algorytm z rozdziałem w jakim znajduje się grający, jego aktywnością, tempem przechodzenia rozdziałów, a otrzymamy zadowalający zestaw skrojony na miarę każdego gracza.
Powinna działać zasada: jesteś aktywny, bardzo aktywny, rozwijasz miasto dostajesz nagrodę w postaci użyteczne, w twoim rozdziale, budynki w AM. Grasz od przypadku do przypadku - dostajesz użyteczne budynki również od przypadku do przypadku.

Takie rozwiązanie powinno zyskać poparcie wszystkich. Doświadczonych bo jest ścieżka dobrego, bez przestojów, rozwoju młodych. Młodych aktywnych - widzą światełko w tunelu i nie jest to reflektor lokomotywy. Młodych nieaktywnych - wiedza, że wysiłek będzie nagrodzony może wpłynąć na większą aktywność.

ryjuwka

Tancerz ostrzy
Nieśmiały wpis młodego gracza

Wiem, że np. fenek ognia z rozdziału V będzie zabytkiem w VIII i będzie czekała albo przebudowa za renowacje albo kasacja i zbieranie artów od nowa.
Podstawowym zadaniem Feniksa ognia jest wzmacnianie jednostek.
Nie ma znaczenia z którego jest rozdziału - zawsze daje po nakarmieniu 50 % wzmocnień.

Deleted User - 848992190

Guest
Rety. Przecież to proste. Nie możecie mieć za dużo wzmocnień i wg za dużo niczego. Chcecie mieć ich ile? Ile będzie wystarczająco dużo? Oni wolą żebyście dawali kasę na grę jeśli chcecie mieć więcej wszystkiego i lepiej w grze. O czym tu mowa? To proste. A tak wg to ustalcie jakaś ilość np. budynków wzmacniających atak woja na tydzień która by was zadowolila gdyby wam dali co tydzień. Ustalcie jakaś wspólną wersje tego co i ile chcecie dostawać w grze w jakichś okreslonych interwalach czasowych i napiszcie wtedy do inno petycję że tyle tego ma wam wpadać bo inaczej będziecie, nie wiem.... Niezadowoleni z gry? Bo tak to tylko patataj patataj - to nie tak a tamto też nie tak. To niby byśmy chcieli a tamto też może. Jak panienka co niby chce ale niby może nie... Spiszcie listę życzeń jak listę do św. Mikołaja i niech Jarq im przekaże. I dajcie im termin do kiedy mają to wam dać, bo jak nie to przestaniecie robić turniej albo iglice, albo coś jeszcze straszniejszego.

I tu problem się nowy pojawi że jakby wam dali gwiazdkę z nieba albo chociażby tylko wszystko czego chcecie to znowu ktoś powie że mało, prawda?

Steefann

Zwiadowca
Rety. Przecież to proste. Nie możecie mieć za dużo wzmocnień i wg za dużo niczego. Chcecie mieć ich ile? Ile będzie wystarczająco dużo? Oni wolą żebyście dawali kasę na grę jeśli chcecie mieć więcej wszystkiego i lepiej w grze. O czym tu mowa? To proste. A tak wg to ustalcie jakaś ilość np. budynków wzmacniających atak woja na tydzień która by was zadowolila gdyby wam dali co tydzień. Ustalcie jakaś wspólną wersje tego co i ile chcecie dostawać w grze w jakichś okreslonych interwalach czasowych i napiszcie wtedy do inno petycję że tyle tego ma wam wpadać bo inaczej będziecie, nie wiem.... Niezadowoleni z gry? Bo tak to tylko patataj patataj - to nie tak a tamto też nie tak. To niby byśmy chcieli a tamto też może. Jak panienka co niby chce ale niby może nie... Spiszcie listę życzeń jak listę do św. Mikołaja i niech Jarq im przekaże. I dajcie im termin do kiedy mają to wam dać, bo jak nie to przestaniecie robić turniej albo iglice, albo coś jeszcze straszniejszego.

Ty tak na serio czy trolujesz? bo jak sarkazm to słabych lotów :)

Deleted User - 849206410

Guest
Przyjmuję taki punkt widzenia. Nic, że jest daleki od wizji i strategii firmy.

Ten biznes zasadza się na tym, że tylko kilka procent grających często kupuje za realne pieniądze różne dodatki w grze. Większość gra za darmo lub przy minimalnym wkładzie gotówki. Jednak dla firmy cenni są jedni i drudzy. Płacący zasilają kasę, masówka jednostkowo płaci mniej ale też robi szum i nagania nowych graczy. Również ta masówka jest podłożem dla grających za gotówkę.

Bardziej obrazowo można wyjaśnić na przykładzie poszukiwania diamentów. Dla kilku karatów trzeba przewalić tony skał. Płacący to diamenty, pozostali to skały. Jeśli skały nie mają sprzyjających warunków do tworzenia, nie będzie diamentów.

Według przedstawionego przez Ciebie pkt. widzenia firma chciałaby mieć tylko diamenty, bez konieczności przewalania skał. To tak nie działa.

Odpowiedz na pytania:
Czy jako biznesmen wolałbyś mieć jednego-dwóch klientów którzy stanowią 99% Twoich przychodów, czy 100-300, którzy sumarycznie również stanowią owe 99%?
Czy mając jednych i drugich dbałbyś tylko o tych dwóch, a resztą pogardzał?

Deleted User - 849206410

Guest
Podstawowym zadaniem Feniksa ognia jest wzmacnianie jednostek.
Nie ma znaczenia z którego jest rozdziału - zawsze daje po nakarmieniu 50 % wzmocnień.
Fenek ognia +10 artów z V rozdziału daje 442 kultury, 332 populacji 115k monet, w rozdziale VIII wszystkiego niemal 2x więcej. W rozdziale XIII już 10x więcej -o takim zestarzeniu pisałem.

Do góry