• Drogi czytelniku forum,

Aby aktywnie korzystać z forum dołączając do dyskusji lub aby rozpocząć własną, potrzebujesz konta w grze. Następnie możesz ZAREJESTROWAĆ SIĘ TUTAJ!

Zmiany w Iglicy - dyskusja

• Rozpoczynający wątek Rozpoczynający wątek jarq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A może prościej byłoby zwiększyć ilość wpadajacych czasówek kosztem ilości wpadajacych fragmentów?

Zapraszam do dyskusji.
czyli mamy trochę więcej czasówek, gdzie trochę jest bardzo trafnym określeniem ale tracimy całkiem fajne tomy które są zastępowalne jednym czarem albo wojskiem które w XIX epoce jest produkowane przez około 3h...

oczywiście przy uwzględnieniu, że czary po nerfie opactwa mocno straciły na użyteczności. To już nawet w eventach w tych "najgorszych" skrzynkach / figurkach są po 2 czary w ramach nagrody.... :)

dostałem informację na pw że wspomnienie w edytowanym poście nie działa na notyfikację (ciekawe czy tak faktycznie jest - mógłby ktoś to potwierdzić? :) )

@Nusion kto taki feedback dał na becie? :D chyba trzeba się tam zarejestrować :))

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi Ci o forum to tak jest. Jak zedytujesz post i wtedy kogoś oznaczysz to nie dostanie powiadomienia. Trzeba kogoś oznaczyć przed pierwszym wysłanie posta. Kiedyś to sprawdzałam. A dlaczego tak, tego nie wiem.

@Nusion kto taki feedback dał na becie? :D chyba trzeba się tam zarejestrować :))
Nie rozumiem o jaki feedback chodzi...

Jeśli chodzi Ci o forum to tak jest. Jak zedytujesz post i wtedy kogoś oznaczysz to nie dostanie powiadomienia. Trzeba kogoś oznaczyć przed pierwszym wysłanie posta. Kiedyś to sprawdzałam. A dlaczego tak, tego nie wiem.

Nie rozumiem o jaki feedback chodzi...
ok, to dziękuję - zatem z postami uwaga była słuszna :)

Jasne - napisałem nieco na skróty - już prostuję :)
Jarq napisał w ogłoszeniu https://pl.forum.elvenar.com/index.php?threads/zmiany-w-iglicy.6875/ :

1730139829265.png

+

1730139870585.png

i zastanawiam się kto takie opinie dał :)
bo zmiany są de facto na minus :)

ok, to dziękuję - zatem z postami uwaga była słuszna :)

Jasne - napisałem nieco na skróty - już prostuję :)
Jarq napisał w ogłoszeniu https://pl.forum.elvenar.com/index.php?threads/zmiany-w-iglicy.6875/ :

View attachment 6663

+

View attachment 6664

i zastanawiam się kto takie opinie dał :)
bo zmiany są de facto na minus :)
Gracze dają feedback. Akurat dla mnie zmiany na plus. Zarejestruj się na Discordzie i też będziesz mógł wyrażać swoje opinie. ;)

Gracze dają feedback. Akurat dla mnie zmiany na plus. Zarejestruj się na Discordzie i też będziesz mógł wyrażać swoje opinie. ;)
OK czyli źródłem wiedzy nie jest forum tylko discord z którego częściowo firma zrezygnowała, a skoro jest wyraźna informacja że informacja firmy, że wracają z informacjami na forum to feedback powinien być zebrany w obu obszarach na podobnych warunkach by zadbać o jak największy zakres zdań. Limitowanie się do jednego źródła mimo że oficjalnie korzysta się z dwóch jest świadomym lub nie wykluczeniem pewnego grona graczy z możliwości oddania swojego głosu :) Powinno też być w związku z tym jasno określone - ok tutaj dajemy Wam informację ale jak macie opinie - proszę dajcie je na discordzie bo tam jest źródło naszej wiedzy o opiniach graczy (tak żeby zadbać o transparentność).
Natomiast w ramach samego tematu Jarq - przekaz był jasny i klarowny z linkiem do tematu na forum dot. opinii.

Równolegle dodam, że pytanie zadałem też trochę celowo bo na forum nie znalazłem nawet tematu dot. opinii (forum bety, jako jeden z wielu przeglądam regularnie).

Żeby nie generować jałowej dyskusji o niczym rozbijmy faktyczne zmiany na nieco bardziej dokładną merytorykę :)

Czyli z Twojej perspektywy 2 katalizatory vs książka gdzie masz do wyboru budynki zwiększające czas działania zaklęć (co jest dobre dla graczy którzy mają mniej zaklęć bo nie grają aktywnie w turniejach) / grupę szkoleniową / hurtownika, które po 60 dniach możesz sprzedać jako 1 katalizator (czyli za 1 katalizator na "minus" masz możliwość zwiększenia przez 60 dni kalendarzowych paru parametrów i masz odzysk w wielkości 50%, który możesz też uzyskać w dowolnej chwili sprzedając, np. po wykorzystaniu wszystkich zaklęć, które masz do wykorzystania)

lub

jedno z 4 zaklęć (których masz na pęczki z AM / turków / eventów - gdzie np. masz ze skrzynek do wylosowania po 2 sztuki) vs książka gdzie masz do wyboru budynki zwiększające produkcje / grupę szkoleniową / hurtownika, które po 60 dniach możesz sprzedać jako 1 katalizator

jest zmianą na plus?

Ostatnia edycja:
OK czyli źródłem wiedzy nie jest forum tylko discord z którego częściowo firma zrezygnowała, a skoro jest wyraźna informacja że informacja firmy, że wracają z informacjami na forum to feedback powinien być zebrany w obu obszarach na podobnych warunkach by zadbać o jak największy zakres zdań. Limitowanie się do jednego źródła mimo że oficjalnie korzysta się z dwóch jest świadomym lub nie wykluczeniem pewnego grona graczy z możliwości oddania swojego głosu :) Powinno też być w związku z tym jasno określone - ok tutaj dajemy Wam informację ale jak macie opinie - proszę dajcie je na discordzie bo tam jest źródło naszej wiedzy o opiniach graczy (tak żeby zadbać o transparentność).
Natomiast w ramach samego tematu Jarq - przekaz był jasny i klarowny z linkiem do tematu na forum dot. opinii.

Równolegle dodam, że pytanie zadałem też trochę celowo bo na forum nie znalazłem nawet tematu dot. opinii (forum bety, jako jeden z wielu przeglądam regularnie).

Żeby nie generować jałowej dyskusji o niczym rozbijmy faktyczne zmiany na nieco bardziej dokładną merytorykę :)

Czyli z Twojej perspektywy 2 katalizatory vs książka gdzie masz do wyboru budynki zwiększające czas działania zaklęć (co jest dobre dla graczy którzy mają mniej zaklęć bo nie grają aktywnie w turniejach) / grupę szkoleniową / hurtownika, które po 60 dniach możesz sprzedać jako 1 katalizator (czyli za 1 katalizator na "minus" masz możliwość zwiększenia przez 60 dni kalendarzowych paru parametrów i masz odzysk w wielkości 50%, który możesz też uzyskać w dowolnej chwili sprzedając, np. po wykorzystaniu wszystkich zaklęć, które masz do wykorzystania)

lub

jedno z 4 zaklęć (których masz na pęczki z AM / turków / eventów - gdzie np. masz ze skrzynek do wylosowania po 2 sztuki) vs książka gdzie masz do wyboru budynki zwiększające produkcje / grupę szkoleniową / hurtownika, które po 60 dniach możesz sprzedać jako 1 katalizator

jest zmianą na plus?
Trochę dużo i chaotycznie, więc odniosę się do wpisu Jarqa.
Przyspieszacze są DLA MNIE na plus. Ksiąg kwiatów było za dużo, przerabiałam je na fragmenty, których i tak sporo wypada z Iglicy. Były zatem zbędne. I to tyle.
Na pytanie

jest zmianą na plus?

wystarczy, że odpowiem

Tak, jest zmianą na plus DLA MNIE.

Każdy gra to, co lubi. Jedni mają po 3, inni po 20 Antycznych Cudów. Jedni zaśmiecają swoje miasto czym popadnie, inni nie. Nie mam zatem tych samych budynków co Ty. Nie sprzedaję przepalonych budynków i nie otrzymuję w zamian katalizatorów. Tinlunga nie mam, bo mi się nie podoba. Katalizatory robię w Akademii Magii. Dużo ich potrzebuję, bo w odróżnieniu od Ciebie mam 20 Cudów nie 3.
Robiąc non stop Katalizatory, nie robię innych zaklęć. Cieszę się, że będzie możliwość ich zdobycia zamiast Ksiąg Kwiatów.

I tak, różnimy się, dla Ciebie zmiany na minus, dla mnie na plus.

Każdy może wyrazić swoją opinię. To forum miało być zastąpione przez Discorda, ale gracze nie odpuścili, forum istnieje. Wiem natomiast, że jeśli chcę zostawić feedback, loguję się na Discorda.

:)

Dla mnie tez bylo za duzo tych ksiazeczek kwiatowych,
Ale czy ja wiem ze az taki plus z tymi zakleciami to tez nie wiem?
tinlung jest dosc porzyteczny jak dla mnie :)
Tak jak piszesz dla każdego sa plusy i minusy kazdych zmian

Każdy gra to, co lubi. Jedni mają po 3, inni po 20 Antycznych Cudów. Jedni zaśmiecają swoje miasto czym popadnie, inni nie. Nie mam zatem tych samych budynków co Ty. Nie sprzedaję przepalonych budynków i nie otrzymuję w zamian katalizatorów. Tinlunga nie mam, bo mi się nie podoba. Katalizatory robię w Akademii Magii. Dużo ich potrzebuję, bo w odróżnieniu od Ciebie mam 20 Cudów nie 3.
Robiąc non stop Katalizatory, nie robię innych zaklęć. Cieszę się, że będzie możliwość ich zdobycia zamiast Ksiąg Kwiatów.

W odróżnieniu do Ciebie sprawdziłem wszystkie Twoje konta na innych światach i nie wydałem opinii na pierwszym lepszym fakcie :)
Wiem że masz miasto skrojone pod grę wizualną. Moje główne miasto jest na S1 gdzie mam 19 cudów ;-)

Do reszty się nie odniosę (głównie na zignorowanie treści posta i odniesienie się do wszystkiego oprócz treści).

Dodam tylko "gratulacje" z okazji sprzedawania księgi kwiatów za 300 fragmentów :)

W odróżnieniu do Ciebie sprawdziłem wszystkie Twoje konta na innych światach i nie wydałem opinii na pierwszym lepszym fakcie :)
Wiem że masz miasto skrojone pod grę wizualną. Moje główne miasto jest na S1 gdzie mam 19 cudów ;-)

Do reszty się nie odniosę (głównie na zignorowanie treści posta i odniesienie się do wszystkiego oprócz treści).

Dodam tylko "gratulacje" z okazji sprzedawania księgi kwiatów za 300 fragmentów :)
Najwyraźniej mam na mapie świata odkryte jedno z Twoich kont, na którym masz 3 AC. Innym nie sprawdzałam, fakt.

No właśnie ta wymiana Księgi Kwiatów na 300 Fragmentów była słaba, dlatego plusem jest dla mnie ograniczenie ilości wypadania tych Ksiąg.

Do treści Twojego posta się odniosłam, oczywiście że tak. Pisząc, że każdy gra swoje i że to co dla Ciebie jest minusem, dla innych jest plusem i nie ma się o co spierać.

I tak kończę tę wymianę zdań, bo nie lubię się kłócić.
Pozdrawiam :)

Jeśli gra tylko po to by miasto ładnie wyglądało, zamiast czerpać realne korzyści z danych budynków to jednak nie jest to w żadnym stopniu optymalnie prowadzone miasto.
Dla mnie osobiście te księgi są bardzo przydatne, ponieważ podbijanie prowincji gdy ma się ich już podbite 1200+ jest nie możliwe wojskiem, robi się to surowcami. Więc aby zapewnić odpowiednią ilość tych surowców trzeba wspomagać się hurtownikiem. Kwiatki dają bonus do wymian hurtownika i wychodzi się na tym bardzo korzystnie.
Ten brzydki, ohydny tinlug pozwala mi utrzymywać ilość katalizatorów na poziomie +/- tysiąca przy budowie cudów oraz konkretnym korzystaniu z receptur w am. Katalizatorów w ogóle nie tworzę w am, tam lecą czarujące podarunki.

Trochę dużo i chaotycznie, więc odniosę się do wpisu Jarqa.
Przyspieszacze są DLA MNIE na plus. Ksiąg kwiatów było za dużo, przerabiałam je na fragmenty, których i tak sporo wypada z Iglicy. Były zatem zbędne. I to tyle.
Na pytanie

jest zmianą na plus?

wystarczy, że odpowiem

Tak, jest zmianą na plus DLA MNIE.

I tak, różnimy się, dla Ciebie zmiany na minus, dla mnie na plus.

Każdy może wyrazić swoją opinię. To forum miało być zastąpione przez Discorda, ale gracze nie odpuścili, forum istnieje. Wiem natomiast, że jeśli chcę zostawić feedback, loguję się na Discorda.

:)
No ale skoro brakuje Ci katalizatorow i je produkujesz stale w akademii..., no i że niby nie sprzedajesz przepalonych budynków ... To moze buduj te kwiatki i nie czekaj az się "przepalą" tylko od razu po ich wybudowaniu je sprzedawaj i będą katalizatory..?..

Najwyraźniej mam na mapie świata odkryte jedno z Twoich kont, na którym masz 3 AC. Innym nie sprawdzałam, fakt.

No właśnie ta wymiana Księgi Kwiatów na 300 Fragmentów była słaba, dlatego plusem jest dla mnie ograniczenie ilości wypadania tych Ksiąg.

Do treści Twojego posta się odniosłam, oczywiście że tak. Pisząc, że każdy gra swoje i że to co dla Ciebie jest minusem, dla innych jest plusem i nie ma się o co spierać.

I tak kończę tę wymianę zdań, bo nie lubię się kłócić.
Pozdrawiam :)

Nikt się nie kłóci - przynajmniej ja tego nie robię.
Dzięki temu że podzieliłaś się swoim zdaniem wiem ja (i nie tylko) jaki jest pogląd części graczy na zmiany oraz nieco lepiej że ew. feedback należy zgłaszać innym kanałem - nie zmienia to faktu, że taka informacja powinna być zawarta w pierwszym poście bo tutaj mam wrażenie że nasz @jarq niestety nie zagląda :(

Dodatkowo, tak w kontekście samego tematu, wiem że duża część graczy nie udziela się na forum ale czyta forum i na tej podstawie wyciąga wnioski, zmienia coś w swoich miastach albo np. kontaktuje się ze mną czy innymi graczami na pw by dopytać o jakieś szczegóły miasta, optymalizacji, rozwoju. Ba! Z częścią osób rozmawiałem że dobrze by było przejść na discorda by tam dzielić się opiniami (jeżeli efektywność będzie większa).

Żeby zwiększyć merytorykę:
Jeżeli już czary mają być w iglicy (za całkiem ważne skrzynki), to niech to będą chociaż 3 sztuki. W evencie mamy 2, końcowi gracze mają budynek który skraca czas robienia czarów, w turnieju niektórzy robiąc 150 prowincji zgarniają ponad 300 czarów za 1 turniej. Do tego mamy masę budynków które co 24 albo 48h dają jakiś czar. To powielanie bonusów, które są dostępne w innych miejscach w grze, a iglica powinna się czymś odróżniać i zachęcać do pokonywania kolejnych poziomów.

Jeżeli już ma to być wojsko, to te 5 oddziałów koszarowych, jeżeli gracze mają bardzo dużo cudów (a takich jest sporo, w szczególności takich którzy nie grają mocno w turniejach i skupiają się by ich miasta wyglądały ładnie, albo po prostu budują co chcą lub chcą być wysoko w rankingu) to te 5 oddziałów czasami nawet nie jest połową jednego oddziału iglicowego.

Ostatnio często, prawie codziennie. Wcześniej jak forum był martwe to faktycznie zaglądałem nieczęsto.

Jak już jesteśmy w temacie iglicy...
Otóż w oknie Bractwa mamy dostępną zakładkę iglica. Nie do końca rozumiem jej funkcjonalność.
Nadal nie da się po zakończeniu iglicy sprawdzić kto na jakim etapie skończył wspinaczkę, nie wiadomo w jak celu wprowadzone jest 6 rund, które w zasadzie nic nie znaczą. Czy jest w jakiejś fazie testowej, czy po prostu jakiś mało przemyślany dodatek?

Powrót
Do góry