Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notka: This feature may not be available in some browsers.
hey,
możliwe, że to efekt działania drugiego czynników kotła. o ile pamiętam (już użyłem więc nie ma dostępu) jest tam coś o szansie na sukces i "efekt krytyczny" - i tego nie rozumiem jak to działa. Ktoś wie co to daje ?

No właśnie - poległych , czyli błąd w opisieAż tak bym nie powiedział, bo zwraca poległe jednostki (jeśli nie masz poległych, nie dostaniesz nic), tylko baza od której liczy się wielkość zwrotu jest inna (de facto korzystniejsza). Ale zerknąłem na opis, rzeczywiście jest mylący, bo tam jest wprost o "odsetku poległych jednostek".
Okreslanie skutecznosci Feniksa Zmierzchu jako procenta realnych strat i to w przekroju calego turnieju to wlasnie jedyny sensowny sposob oceniania faktycznej, a nie tylko nominalnej mocy Feniksa.Dlatego właśnie określanie skuteczności feniksa jako procenta strat jest o tyle niemiarodajne, że odnosisz się do bazy (strat), która jest zupełnie inna niż faktyczna (wielkość oddziału).
Jak wyzej, takie przeliczanie, oparte na danych empirycznych, to jedyny sposob, by na takie pytanie konkretnie odpowiedziec. Jesli wiemy, ile % strat Feniks realnie zwraca, dopiero wtedy mozemy to porownac do wydajnosci brunnera. To relatywnie proste - znajac calosc naszych strat w turnieju z danego tygodnia i wiedzac, ile % z tych strat realnie zwraca nam Feniks, mozemy to bezposrednio porownac do wysokosci dodatkowej produkcji z brunnera w tej samej jednostce czasu. Jesli z brunnera uzyskamy mniej jednostek, to wniosek jest oczywisty - w danym turnieju to Feniks przyniosl nam wiecej korzysci i odwrotnie - jesli dzieki brunnerowi uzyskalismy wiecej jednostek, to wieksze korzysci przyniosl nam brunner. W kazdym razie w praktyce, jesli gracz robi wiekszosc turniejow na 10 do 20k, brunner i Feniks Zmierzchu to budynki mniej wiecej tego samego kalibru. Z takimi wartosciami, jakie mamy obecnie, pod katem praktycznej przydatnosci efekty militarne Kociolka sa od tego kalibru dosc mocno oddalone, delikatnie rzecz ujmujac.Takie przeliczenie nie odpowiada np. na pytanie, czy bardziej opłaca się nakarmić feniksa, czy brunatnego

Ano właśnie. Kryształowa Latarnia jest bodaj najważniejszym cudem budującym Premię do Kultury. Pierwsze skasowanie tego cudu i stawianie go od nowa pokazało ten fenomen dobitnie.W tej grze jest całkiem sporo elementów które działają bardzo dobrze lub bardzo słabo w zależności od tego, jak sobie skonfigurujemy miasto, oraz z jakimi innymi elementami je połączymy.
Sam swego czasu wywaliłem kryształową latarnię jako "bezużyteczną", po czym stawiałem ją od nowa, gdy okazało się że jest krytycznym cudem jeśli chce się osiągnąć premię kultury na poziomie kilkuset procent (Swoją drogą, dzięki @BlossomValvi i @blazius1, bo to dzieś w rozmowach z Wami ten temat wypływał).
Ano właśnie. Kryształowa Latarnia jest bodaj najważniejszym cudem budującym Premię do Kultury. Pierwsze skasowanie tego cudu i stawianie go od nowa pokazało ten fenomen dobitnie.
(...)I nawiązując - podobnie jest u mnie z Feniksem Zmierzchu. Może być lepszy niż się wydaje.
Ptak ten jest niby wojskowy, ale jest tym lepszy, im mniej wojskowe masz miasto. Im mniej bazujesz na karmionym Brunatnym, tym większa rola karmionego Zmierzchu.
Nawet jeśli w strategii bazujesz na negocjowaniu i ucztowaniu, to używasz też wojska. Więc jeśli Ptasior Zmierzchu zmniejszy realne straty twoich nielicznych wojsk, to może być nawet kluczowym Feniksem w mieście ekonomicznym. Zaraz po Burzowym i Ognistym. U mnie jest.
Przydatność Zmierzchu spada wraz z ilością Brunatnych. Taki żarcik, zapewne mało śmieszny, dla graczy zmierzających do postawienia pierwszego (i jedynego) Brunatnego.
I wielka tylko szkoda że mechanika Kociołka jest tak pomyślana, żeby żaden gracz nie miał szansy na, powiedzmy, korektę strategii swojej gry.
Żeby cokolwiek w niej zmienić. A Ptasior Zmierzchu już taki potencjał posiada.