@Steefann, postaram sie pozniej przeprowadzic te wyliczenia i odpowiedziec choc w przyblizeniu na Twoje pytania, ale najpierw wstep.
U zaawansowanych graczy sytuacja jest troche inna, niz w poczatkowych i w srednich rasach goscinnych. Zazwyczaj nie brakuje im kultury, ktora maja z roznych zrodel, np. z zestawow Bibliotek, drog, budynkow ewolucyjnych itp.. Przewaznie zaawansowani gracze nie stawiaja budynkow czysto kulturowych, bo nie musza. Np. u mnie w miastach glownych kultury nie brakuje pomimo pierdyliarda zbrojowni, wiec u mnie najwiekszy sens maja te najbardziej wydajne budynki na populacje, np. wlasnie Goblinski Sklep z 9 dnia lub Zimowa Gwiazdka, jesli sie pojawi. Jesli potrzebna bedzie populacja na jakies rozbudowy, to najbardziej liczy sie mozliwosc upchniecia jak najmniejszego budynku z jak najwiekszym popem. Poza tym nawet gdyby kultury troche brakowalo, to zastanowmy sie, po co ona w ogole jest. Warsztaty w XV. XVI i XVII epoce (szczegolnie te magiczne) to istne potwory i sa tak wydajne, ze 10 czy nawet 20% premii kultury nie robi wielkiej roznicy. Gracz, ktory robi turnieje tak jak Ty nie bedzie mial zadnego problemu z zakleciami "Moc Zasobow", ktorymi moze karmic te warsztaty na okraglo, dzien i noc. W tej sytuacji najbardziej liczy sie wydajnosc budynku na kratke pod katem populacji, a nie kultury. Tak jak napisalem w poprzednim poscie, jesli gracz nie jest zmuszony do stawiania budynkow czysto kulturowych, to najbardziej oplaci mu sie losowanie Goblinskiego Sklepu. Nawet jesli premia kultury spadnie mu o 10 czy iles tam %, to mlotkow i tak mu raczej nie zabraknie. Podsumowujac, w XV, XVI i XVII epoce kultura mocno traci na znaczeniu i to tez trzeba uwzgledniac w takich rozwazaniach, ktore budynki czy ich kombinacje sa bardziej wydajne. Miec wielkie sloneczko (czyli 170% kultury) tylko po to, zeby miec sloneczko jest bez sensu. Moim zdaniem 150% (z motywkami czy bez) w pelni wystarcza w tych najwyzszych epokach.
Natomiast w tych nizszych epokach kultura jest wazna i nalezy o nia dbac, stad dla tej grupy graczy w wiekszosci przypadkow to Zamrozony Wrak bedzie o wiele lepszym wyborem. Premia kultury gra u nich bardzo duza role, szczegolnie po rozdzieleniu kolejek szkolenia. Mam wioski w Lesnych Elfach i w Amunach i np. w Amunach 7 magicznych warsztatow (najczesciej na zakleciach) nie wyrabia sie z produkcja mlotkow potrzebnych na szkolenie wojska we wszystkich 3 budynkach wojskowych, choc mam 170% kultury bez motywek. Z nizsza premia kultury byloby jeszcze gorzej.